News

Cetățenii mai multor localități din România pot ieși mai repede la pensie. Lista zonelor, extinsă

22.09.2020 | 15:27
Cetatenii mai multor localitati din Romania pot iesi mai repede la pensie Lista zonelor extinsa
ADVERTISEMENT

Lista localităților din România unde cetățenii pot ieși la pensie mai devreme decât prevede norma națională a fost extinsă de autorități.

Măsura a fost adoptată luni, 21 septembrie, și reprezintă a treia dată când lista acestor zone este extinsă de către decidenți.

ADVERTISEMENT

În localitățile vizate, cetăţenii (atât cei dinăuntrul localităţilor, cât şi cei ce locuiesc pe o rază de 8 km în jur) pot ieşi la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări (şi atât timp cât îndeplinesc condiția de a fi locuit 30 de ani în acele locuri).

Lista zonelor unde cetățenii pot ieși mai repede la pensie a fost extinsă

Veste bună pentru locuitorii mai multor zone din România unde poluarea a afectat desfășurarea activităților de muncă. Lista zonelor care cetățenii pot ieși mai repede la pensie fără a fi penalizaţi a fost extinsă, după intrarea în vigoare a Legii nr. 207/2020.

ADVERTISEMENT

Astfel, persoanele care au locuit în Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Este vorba despre Legea nr. 207/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 21 septembrie, anunță Digi 24.

ADVERTISEMENT

Lista completă a localităților unde se iese mai repede la pensie

Această listă a fost suplimentată pentru a doua oară în această lună. Prima modificare a survenit ca urmare a publicării Legii nr. 201/2020 în Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 13 septembrie.

Conform prevederilor legii, pentru a beneficia de aceste facilități, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Lista iniţială cuprindea următoarele localităţi: Baia Mare; Copşa Mică; Zlatna; Târgu Mureş; Slatina; Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea.

Apoi, ea a fost extinsă, în luna august, cu 21 de noi localităţi: Drobeta-Turnu-Severin; Târnăveni; Petroşani; Vulcan; Lupeni; Petrila; Aninoasa; Uricani; Hunedoara; Călan; Brad; Criscior; Veţel; Şoimuş; Baia de Criş; Ghelari; Teliuc; Certej; Băiţa; Orăştie; Deva din judeţul Hunedoara.

La început de septembrie, lista a fost din nou extinsă, cu următoarele localităţi: Călăraşi; Abrud; Baia de Arieş; Lupşa; Roşia Montană; Slobozia din judeţul Ialomiţa; localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti, din judeţul Vâlcea.

ADVERTISEMENT
Tags: