ADVERTISEMENT
News

Cetățenii mai multor localități din România pot ieși mai repede la pensie. Lista zonelor, extinsă

Autor: Adrian Baciu | 22.09.2020 | 15:27
Cetățenii mai multor localități din România pot ieși mai repede la pensie. Lista zonelor, extinsă
Cetățenii mai multor localități din România pot ieși mai repede la pensie. Lista zonelor, extinsă. Sursa foto: hepta.ro

Lista localităților din România unde cetățenii pot ieși la pensie mai devreme decât prevede norma națională a fost extinsă de autorități.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost adoptată luni, 21 septembrie, și reprezintă a treia dată când lista acestor zone este extinsă de către decidenți.

În localitățile vizate, cetăţenii (atât cei dinăuntrul localităţilor, cât şi cei ce locuiesc pe o rază de 8 km în jur) pot ieşi la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări (şi atât timp cât îndeplinesc condiția de a fi locuit 30 de ani în acele locuri).

ADVERTISEMENT

Lista zonelor unde cetățenii pot ieși mai repede la pensie a fost extinsă

Veste bună pentru locuitorii mai multor zone din România unde poluarea a afectat desfășurarea activităților de muncă. Lista zonelor care cetățenii pot ieși mai repede la pensie fără a fi penalizaţi a fost extinsă, după intrarea în vigoare a Legii nr. 207/2020.

Astfel, persoanele care au locuit în Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Legea nr. 207/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 21 septembrie, anunță Digi 24.

Lista completă a localităților unde se iese mai repede la pensie

Această listă a fost suplimentată pentru a doua oară în această lună. Prima modificare a survenit ca urmare a publicării Legii nr. 201/2020 în Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 13 septembrie.

ADVERTISEMENT

Conform prevederilor legii, pentru a beneficia de aceste facilități, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, scrie sursa citată.

Lista iniţială cuprindea următoarele localităţi: Baia Mare; Copşa Mică; Zlatna; Târgu Mureş; Slatina; Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Apoi, ea a fost extinsă, în luna august, cu 21 de noi localităţi: Drobeta-Turnu-Severin; Târnăveni; Petroşani; Vulcan; Lupeni; Petrila; Aninoasa; Uricani; Hunedoara; Călan; Brad; Criscior; Veţel; Şoimuş; Baia de Criş; Ghelari; Teliuc; Certej; Băiţa; Orăştie; Deva din judeţul Hunedoara.

La început de septembrie, lista a fost din nou extinsă, cu următoarele localităţi: Călăraşi; Abrud; Baia de Arieş; Lupşa; Roşia Montană; Slobozia din judeţul Ialomiţa; localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti, din judeţul Vâlcea.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!