News

Datoria publică a României crește alarmant: 52,5% din PIB, potrivit estimărilor specialiștilor de la CFA

Un sondaj al CFA România, despre impactul coronavirusului asupra economiei naționale, arată că în 2022 datoria publică ar putea ajunge la 52, 5% din PIB. Rata inflației ar putea atinge 6,06%.
26.01.2022 | 12:07
Datoria publica a Romaniei creste alarmant 525 din PIB potrivit estimarilor specialistilor de la CFA
Sondaj. Datoria publica a tarii va creste in urmatoarele 12 luni. Sursa foto: economedia.ro
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți respondenți ai sondajului, 36%, sunt convinși că impactul pandemiei se va simți până în trimestrul II al anului viitor, 2023.

S-a mai constatat în urma acestei cercetări un deficit bugetar de 7% din PIB, atins în 2021, iar în 2022 se presupune că va fi de 5,7%. Referitor la inflație, rata de 6 06% este estimată pentru următoarele 12 luni.

ADVERTISEMENT

Pandemia influențează evoluția datoriei publice, a inflației, deficitului bugetar și PIB-ului

S-a mai bifat în sondaj un PIB de +6,6% în 2021, iar în 2022 un PIB de 4,3%.

”În contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească şi au atins un nou maxim istoric (al sondajului Asociaţiei CFA România).

Mai mult, dispersia ridicată a răspunsurilor indică o incertitudine ridicată cu privire la evoluţia inflaţiei în următorul an.

ADVERTISEMENT

În concordanţă cu anticipaţiile inflaţioniste, precum şi cu măsurile de politică monetară ale BNR, au crescut şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă atât de piaţa monetară, cat şi la titlurile de stat”, a declarat Adrian Codîrlaşu,vicepreședinte  al Asociaţiei CFA România, citat de Agerpres.

Temeri față de evoluția euro

Sondajul a avut și întrebări referitoare la cursul de schimb valutar. Toți participanții au precizat că leul se va deprecia în fața euro, în următoarele 12 luni.

ADVERTISEMENT

Concret, pentru un orizont de 6 luni s-a anticipat valoarea euro de 5,0284 lei, iar pentru un orizont de 12 luni s-a anticipat o valoare a euro de 5,0859 lei.

Ne așteaptă un nou val de scumpiri

Specialiștii în economie ai BNR avertizează că la jumătatea anului ne-ar putea aștepta alte noi scumpiri, după cele de la începutul lui 2022. Vor fi creșteri de prețuri la mâncare, facturi la energie sau carburanți.

ADVERTISEMENT

Având în vedere situația, românii deja se gândesc la cum să-și mai cheltuiască banii.

”Ne mai drămuim, mai vedem, mai analizez. O dată luăm, o dată nu, cum se poate”, a declarat un român pentru ȘtirileProtv.

”La energie am mai pus becuri economice… tot ce s-a putut face. Ne băgăm la economii, ce avem strans şi vom trece şi de perioada asta”, a mai spus o altă persoană.

Mai exact, în vară inflația ar putea ajunge la 8,2%, iar la finalul lui 2022, media scumpirilor s-ar putea situa sub 6%.

”Ce determină inflația: prețurile la energie de care știm, este și partea de ofertă din cauza coronavirusului, dar și prețurile la alimentare – în general, prețurile mărfurilor pe piețele internaționale, inclusiv la cele alimentare, au crescut substanțial, de aici impactul pe inflație”, a spus un economist al BNR pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT