Fotbal international

CFR Cluj a scris istorie după victoria cu Celtic! A devenit echipa din România care obține cel mai mare punctaj în grupele competițiilor europene

12.12.2019 | 22:47
CFR Cluj a scris istorie dupa victoria cu Celtic A devenit echipa din Romania care obtine cel mai mare punctaj in grupele competitiilor europene
ADVERTISEMENT

CFR Cluj s-a calificat în șaisprezecimile de finală ale Europa League de pe locul secund al grupei E. Cu cele 12 puncte obținute în meciurile cu Lazio, Celtic și Rennes, formația lui Dan Petrescu devine echipa românească care face cel mai bun punctaj în grupele competiției europene, depășind performanța realizată de FCSB în sezonul 2012 – 2013.

CFR Cluj, în istoria fotbalului românesc

CFR Cluj a obținut patru victorii în grupa E din Europa League, una cu Lazio, două cu Rennes și decisiva cu Celtic, și a obținut calificarea în fazele eliminatorii cu 12 puncte, locul secund în spatele campioanei Scoției.

ADVERTISEMENT

Cu punctajul obținut în acest sezon, CFR devine echipa din România care a obținut cele mai multe puncte într-o grupă a unei competiții continentale, cu unul mai mult decât ce reușea FCSB în sezonul 2012 – 2013.

Acum șapte ani, FCSB era repartizată în grupa E din Europa League, alături de Stuttgart, Copenhaga și Molde. Formația antrenată atunci de Laurențiu Reghecampf obținea 11 puncte, după trei victorii și două rezultate de egalitate, și se califica în șaisprezecimi de pe primul loc, acolo unde avea să elimine Ajax, la penalty-uri.

ADVERTISEMENT

CFR și FCSB, la egalitate pe locul trei

În clasamentul celor mai bune punctaje realizate de echipele românești în cupele europene, CFR și FCSB, care ocupă primele două poziții, își împart și locul trei, cu 10 puncte.

CFR Cluj a realizat performanța în sezonul 2012 – 2013 din Champions League, când a întâlnit în grupa H Manchester United, Braga și Galatasaray. Echipa din Gruia a ratat la limită calificarea în fazele eliminatorii din cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, terminând la egalite de puncte cu turcii, care au mers mai departe datorită rezultatelor din meciurile directe.

ADVERTISEMENT

Punctajul realizat de CFR Cluj în urmă cu șapte ani rămâne cea mai bună performanță a unei echipe românești în grupele Champions League, după trecerea la actualul format.

Tot 10 puncte a făcut și FCSB în sezonul 2017 – 2018 din Europa League, la ultima participare a „roș-albaștrilor” în grupele unei competiții continentale. Formația antrenată atunci de Nicolae Dică a întâlnit în grupa C Viktoria Plzen, Lugano și Hapoel Beer-Sheva și a mers mai departe de pe locul secund.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante realizări ale echipelor românești în grupele competițiilor continentale:

  • 1. CFR Cluj, Europa League 2019 – 2020, 12 puncte
  • 2. FCSB, Europa League 2012 – 2013, 11 puncte
  • 3. CFR Cluj, Champions League 2012 – 2013, 10 puncte
  • 3. FCSB, Europa League 2017 -2018, 10 puncte
ADVERTISEMENT