Fotbal international

CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg! Cele mai negre 10 seri ale fotbalului românesc

30.08.2018 | 21:56
CFR Cluj direct in topul umilintelor dupa rusinea din Luxemburg Cele mai negre 10 seri ale fotbalului romanesc
CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg!
ADVERTISEMENT

CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg! Înfrângerea cu Dudelange, scor 0-2 şi 2-3 în  play off-ul Europa League s-a înscris fără doar și poate pe o listă a rezultatelor rușinoase înregistrate de echipele românești în competițiile europene. Astfel, ardelenii tocmai au bifat primul meci pierdut vreodată de o formație din Liga 1 Betano în fața unei reprezentante a Luxemburgului. Dubla manşă a intrat într-un TOP 10 al meciurilor de tristă amintire.

 

CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg! Fază de meci
CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg!

CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg!

10. Mika Ashtarak (Armenia) – Rapid 1-0, tur preliminar Cupa UEFA, sezonul 2000-2001.
Giuleștenii sunt și ei în acest top. Rapidiștii au comis-o rău de tot în urmă cu aproape două decenii. Mika Ashtarak a bătut-o pe Rapid cu 1-0 iar înfrângerea rămâne una ruşinoasă în ciuda faptului că giuleştenii reuşeau atunci calificarea (în tur se impuseseră cu 3-0).

ADVERTISEMENT

9. Flora Tallinn (Estonia) – Steaua 3-1, tur 1 preliminar UEFA Champions League, 1998-1999
Echipa cu cele mai bune rezultate în Europa, Steaua se află și ea pe această listă. În urmă cu fix 20 de ani, roș albaștrii au pățit-o rău de tot în Estonia. Atunci, Steaua s-a impus în tur cu 4-1 şi a obţinut în cele din urmă calificarea, dar a trecut prin mari emoţii în faţa campioanei dintr-un fotbal total irelevant la acea dată. Flora Tallin a condus inițial cu 2-0, iar Dănciulescu a marcat un gol care avea să cântărească enorm. Formația din Tallin a înscris pentru 3-1 cu 10 minute înainte de final şi campioana de atunci a avut mult de furcă pentru a bifa calificarea.

FCSB și Steaua, umilințe istorice

8. Maccabi Haifa (Israel) – FCSB 5-0, grupe Europa League, sezon 2011-2012
FCSB-ul contribuie din plin la top și cu o înfrângere cu adevărat şocantă, mai ales dacă privim totul prin proporţiile scorului. Adversarul, Maccabi Haifa era considerat în acel moment unul net inferior roș albaștrilor. Și totuși, tabela de marcaj a indicat un adevăr greu de diferat la finalul întâlnirii.

ADVERTISEMENT
Fază de joc din Maccabi Haifa - FCSB! CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg!
Fază de joc din Maccabi Haifa – FCSB! CFR Cluj, direct în topul umilințelor după rușinea din Luxemburg!

7. Sporting Lisabona (Portugalia) – Timişoara 7-0, tur 2 Cupa UEFA 1990-1991
Imediat după Revoluție, Politehnica Timișoara a avut parte de o dublă istorică. A reușit să elimine pe Atletico Madrid în primul tur din Cupa UEFA, scor 2-1 la general, dar sorții i-au scos-o în cale apoi pe Sporting Lisabona. S-a terminat cu un neverosimil 7-0 pentru lusitani, într-un meci în care bănățenii aproape că nici măcar nu au contat. Au reuşit să mai spele puţin din ruşine în retur, cu o victorie cu 2-0.

Craiova și Dinamo, prezente și ele în TOP

6. Universitatea Craiova – Pobeda Prilep (Macedonia) 1-1 şi 0-1, tur preliminar Cupa UEFA 2000-2001
Universitatea Craiova a sărbătorit cu mare fast revenirea în Europa la începutul anilor 2000. Se putea întâmpla chiar mai repede, dar au întors armele împotriva giuleștenilor în 1998, în ultima etapă și au rămas pe afară după ce au pierdut finala Cupei jucată de asemenea împotriva Rapidului. În sezonul 2000 – 2001, drumul oltenilor s-a încheiat însă abrupt, în chiar turul preliminar, în faţa unei echipe necunoscute, din Macedonia: Pobeda Prilep. Mai întâi a fost un 0-1 sec în tur, și oltenii se băteau cu pumnii în piept că vor rezolva totul în manșa secundă. Culmea e că pentru câteva minute au avut și dreptate – au deschis scorul din prima repriză, după un gol reuşit de Corneliu Papură. Oaspeţii au dat însă lovitura în finalul partidei de pe Oblemenco și Craiova rămânea într-o mare de întrebări

ADVERTISEMENT

5.  Knattspyrnufélag Reykjavik (Islanda) – Dinamo 2-0 şi 2-1, tur 1 preliminar Cupa UEFA 1997-1998
Nimeni și niciodată! Cam așa s-ar traduce meciul cu iluștrii anonimi islandezi. Nimeni și niciodată nu îi va uita în România. Pescarii au dat lovitura în tur şi au bătut cu 2-0, dar haita spera să întoarcă totul în manșa secundă. N-a fost chiar așa și “câinii” au pierdut şi în Ştefan cel Mare, scor 1-2. Mai mult de atât, un suporter al dinamoviştilor a oferit o imagine care a scris pur şi simplu istorie. S-a urcat pe tunelul care duce spre vestiare şi a arătat tribunelor doi peşti imenşi.

CFR, UTA și Dinamo, pe podiumul umilințelor

4. Rapid – Skonto Riga (Letonia) 3-3 şi 1-2, în turul 2 preliminar UEFA Champions League 1999-2000
Mircea Lucescu a readus Giuleştiul în prim plan, dar în Europa totul s-a făcut praf şi pulbere după o dublă cu Skonto Riga. Devenită campioană a României, Rapid a încheiat repede conturile în UEFA Champions League.

ADVERTISEMENT

3. Dudelange (Luxemburg) – CFR Cluj 2-0, 3-2 play-off Europa League, 2018-2019

După o primă repriză în care cele mai importante faze au fost  accidentarea lui Culio din minutul 10, dar și golul anulat CFR-ului în minutul 31 pentru ofsaid la Omrani, repriza secundă a început cu o bătaie generală între jucătorii celor două echipe, după o intrare periculoasă a lui Manea asupra portarului advers, în urma căruia acesta nu a mai putut continua meciul. Deschiderea de scor a venit în minutul 67, când Turpel a marcat profitând de gafele în lanț din apărarea clujenilor, cu Manea, Camora și Mureșan în prim-plan.

Țucudean a avut o ocazie imensă în minutul 75, mingea trimisă de el spre poartă fiind respinsă de pe linie de un fundaș advers. În minutul 80 însă, Dudelange a punctat din nou, de această dată prin Sinani, acesta fiind de altfel și scorul final al partidei.

A fost prima victorie a unei echipe din Luxemburg în fața unei formații din România. Până acum, bilanțul ne era net favorabil nouă, cu șapte victorii și un rezultat de egalitate. VEZI FAZELE DIN MECI AICI

Iar returul a fost unul şi mai ruşinos. Sinani a marcat de două ori în repriza secundă, după ce în prima repriză campioana României a reuşit să rateze două ocazii uriaşe. A fost completarea unei umilinţe incredibile, campioana României fiind eliminată de o echipă din Luxemburg, confirmând astfel cât de jos am ajuns în fotbalul european. Turpel a marcat şi golul trei în faţa la 10.000 de spectatori cărora nu le venea să creadă ce văd. Tambe şi Omrani au mai marcat în final pentru golurile care cu greu se pot numi “de onoare” pentru CFR.

2. UTA – Legia Varşovia (Polonia) 1-10 (1-2, 0-8) în turul 1 al Cupei Campionilor Europeni 1969-1970
UTA e prezentă şi ea în acest top. În 1969, părăsea ruşinos Cupa Campionilor Europeni în urma unei înfrângeri la scor cu Legia Varşovia. A fost un ‘1-2 în România, dar şi un neverosimil 0-8 în Polonia. Este adevărat că în acel sezon, polonezii au ajuns până în semifinalele competiţiei, fiind învinși de viitoarea câştigătoare, Feyenoord.

1. Dinamo – 17 Nentori Tirana (Albania) 1-2 şi 0-1, tur 1 Cupa Cupelor 1986-1987
Prima poziție îi aparține fără doar le aparține fără doar și poate dinamoviștilor. Haita s-a calificat în Cupa Cupelor în ediţia 1986-1987 în urma unei victorii cu Steaua, scor 1-0, într-o finală disputată după ce roş-albaştrii cuceriseră Cupa Campionilor Europeni la Sevilla. Și tragerea la sorți a fost blândă – necunoscuta 17 Nentori Tirana se anunţa o simplă formalitate, doar că a ieșit un adevărat dezastru și câinii au suferit probabil cea mai ruşinoasă şi neaşteptată eliminare din Europa pentru o echipă românească.

17 Nentori Tirana este formația de care se leagă cea mai rușinoasă înfrângere în Europa a unei echipe din Liga 1 Betano

 

ADVERTISEMENT
Tags: