Fotbal intern

CFR Cluj – FCSB, un derby cu scandal. Cele mai încinse „meciuri” între cele două rivale

13.12.2020 | 17:02
CFR Cluj  FCSB un derby cu scandal Cele mai incinse meciuri intre cele doua rivale
ADVERTISEMENT

Derby-urile dintre CFR Cluj și FCSB au fost dintotdeauna unele dintre cele mai încinse din Casa Pariurilor Liga 1, atmosfera fiind de fiecare dată foarte încordată în preajma meciurilor, în timpul și chiar după terminarea partidelor.

De la scandaluri legate de arbitraj, la jucători „furați”, schimburi de replici acide între conducători și antrenori și până la probleme legate de xenofobie și declarații extrem de grave cu privire la aranjarea unor meciuri sau controlarea delegărilor de la CCA.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj – FCSB a fost mai mereu un derby aflat sub „zodia scandalului”, iar FANATIK și-a propus să pună în revistă cele mai încinse momente petrecute între cele două rivale, care s-au bătut de fiecare dată la titlu în ultimii ani.

CFR Cluj – FCSB și cele mai încinse meciuri între cele două rivale

Cea mai recentă lovitură dată de campioana României celor de la FCSB a fost transferul portarului Cristian Bălgrădean, care i-a stârnit furia lui Gigi Becali, patronul FCSB luând decizia să nu îl mai folosească în finalul sezonului trecut, după ce a aflat că a semnat pe ascuns cu CFR Cluj, iar acum „Pufi” va fi pe teren împotriva fostei sale echipe. Becali a mai încercat în trecut să îi transfere pe Omrani și Deac, iar clujenii i-au dat o lovitură patronului FCSB și l-au transferat pe unul dintre cei mai buni portari din Liga 1.

ADVERTISEMENT

Un alt mare scandal a avut în prim plan tot un portar care a jucat pentru ambele echipe. Este vorba despre Giedrius Arlauskis, care la meciul din decembrie 2018 a sărit la bătaie cu ofițerul de presă al celor de la FCSB, Cătălin Făinişi, după ce lituanianul l-a scos din sărite fiind foarte vocal, în timp ce Culio și Bogdan Planic s-au înjurat în limba engleză în drum spre vestiare.

Delegarea arbitrilor a fost un alt subiect extrem de discutat și criticat vehement de către ambele echipe, dar mai ales de către Gigi Becali. La meciul din februarie 2018, Horațiu Feșnic a fost delegat de CCA, dar a fost retras după ce tatăl său a avut o funcție în cadrul clubului CFR Cluj. În cele din urmă, Marcel Bârsan a fost desemnat, însă ardelenii au constestat acest lucru, datorită faptul că arbitrul era din București: „De ce un arbitru din București tot timpul arbitrează echipe din București la ele acasă, iar un arbitru din Cluj.Napoca nu ne poate arbitra pe noi nici în deplasare, nici acasă?”, spunea extrem de supărat președintele Iuliu Mureșan.

ADVERTISEMENT

Delegarea arbitrilor a fost principalul motiv de scandal la cele mai multe derby-uri dintre CFR Cluj și FCSB

Istvan Kovacs este cel care va arbitra meciul de mâine, fiind deja obișnuit să fie delegat la derby-urile dintre CFR Cluj și FCSB, deși inițial nu era agreat de Gigi Becali datorită orginilor sale…maghiare. Patronul Gigi Becali a acuzat public CFR Cluj de faptul că este ajutată de arbitrii și l-a ironizat în repetate rânduri pe Dan Petrescu pentru penalty-urile primite de clujeni.

Cea mai bună dovadă este declarația lui Gigi Becali din 2008, după un meci cu CFR Cluj: „Acum îmi dau seama de ce CFR a făcut toată gălăgia pe arbitraj de după meciul cu noi. Ca să poată să-şi pună ce arbitri vrea la viitoarele ei partide şi să înceapă să fure din nou, ca înainte. Mi-e teamă ca nu cumva FRF să facă delegările arbitrilor după cum vrea CFR-ul, mai ales că cei de la Cluj au spus că vor să facă un memoriu la FIFA cu greşelile lui Alexandru Tudor”.

ADVERTISEMENT

Alexandru Tudor, acum un apropiat al lui Gigi Becali, a fost extrem de contestat de CFR Cluj de fiecare dată când a fost delegat să arbitreze derby-ul dintre cele două rivale. Șefii din Gruia nu au uitat meciul FCSB – CFR Cluj din 2 martie 2008, câștigat de roș-albaștrii cu 3-1, în care Alexandru Tudor nu le-a acordat doua penalty-uri și cereau înlocuirea lui Tudor: „El este din București și nu este normal să ne arbitreze cu Steaua, după ce s-a întâmplat în acel meci”, spunea Iuliu Mureșan.

Gigi Becali i-a atacat permanent pe cei de la CFR Cluj, care i-au „furat” titlu de mai multe ori de-a lungul timpului

Înainte de un meci cu CFR Cluj, Becali a susținut că nu va lăsa echipa să intre pe teren dacă nu vor fi delegați arbitri străini“Dacă se mai întâmplă așa ceva, să fim furați, scot echipa de pe teren, să facă ocolul Europei, să vadă toți hoția din România, iar eu când spun asta, așa și fac. Dacă va proceda Steaua așa, va avea un impact foarte mare”, spunea Gigi Becali.

Dan Petrescu a făcut și el scandal în 2018, când se bătea la titlu cu echipa lui Gigi Becali, cu două etape înainte de finalul campionatului, total nemulțumit de faptul că echipa sa juca prima (duminica), în timp ce FCSB evolua abia luni seara, la Craiova: „Trebuia să se joace la aceeași oră. Acum, FCSB va aborda meciul cu Craiova în funcție de rezultatul nostru”, declara fostul antrenor al lui CFR Cluj.

Un alt scandal monstru, a avut în prim plan tot arbitrii! La ultimul meci dintre FCSB și CFR Cluj, în luna august, Mihai Stoica acuza vehement arbitrajul: „Intervenția lui Deac era regulamentară doar la MMA. Abia atept să aud cum vrea Petrescu VAR în Liga 1. Deac face două faulturi de cartonaș galben în primele 6 minute, nu e avertizat. În min. 14, face un fault grosolan (nesancționat) în atac și e 1-0 pentru CFR. A început campionatul”, scria Meme pe pagina sa de Facebook.

Alte „meciuri” încinse între CFR Cluj și FCSB

  • În 2018, conform gsp.ro, CFR Cluj ar aflat numele arbitrului de la derby-ul cu FCSB cu 48 de ore înaintea meciului.
  • Cristi Balaj, „omul CFR-ului” așa era numit fostul arbitru băimărean de către Gigi Becali: A luat 500.000 de euro de la Paszkany ca să-i dea titlul CFR-ului (n.r. titlul cu numărul trei din istoria clubului).
  • Tot în 2018, patronul lui FCSB declara: „Nu voi fi de acord ca o echipă ungurească să câștige titlul. CFR, echipă de unguri, cum își poate imagina că va mai fi avantajată de arbitrii români în anul centenarului României? Ar fi culmea să se întâmple așa ceva”.
  • Gigi Becali în 2017, înaintea unui meci cu CFR Cluj: „Poate să le dea arbitrul și două penalty-uri, noi le dăm trei goluri. Dar nu e de glumit. Primești un penalty, primești altul, dar tu primești la fiecare meci penalty când nu poți să marchezi altfel? Nu e în regulă, nu se poate. Numai în favoarea lor? Fac vrăji, fac magie? Îi vrăjesc pe arbitri cu magie! Cred că cei de acolo au legăturile acelea vechi. Cum să fie totul doar în favoarea lor, cum e posibil așa ceva?”.
  • Mihai Stoica, după CFR Cluj – FCSB 1-1: „Înțeleg că Ion Crăciunescu spune că nu se impunea penalty! Dacă după toate discuțiile din ultima vreme, CFR deschide scorul dintr-un penalty controversat, atunci e incredibil! De ce ne mai chinuim să câștigăm un campionat dacă suntem furați? Noi am făcut adresă pentru arbitri străini, dar voi ați refuzat!” .
  • Gigi Becali: „Dacă imnul lor e din 1907, ce să mai zic? Când s-a înființat a jucat în campionatul Ungariei. Știu că Orban i-a felicitat și îi încurajează pe cei de la CFR. Dacă n-ar fi echipă ungurească, de ce s-ar băga Viktor Orban să-i încurajeze?”.

______________________________________________________________________________________________________

  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – FCSB: 1,44 este cota pentru “peste 1,5 goluri marcate”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT