Fotbal intern

CFR Cluj, greu de răpus în Europa: nu a mai pierdut un meci oficial internațional de aproape un an!

04.11.2020 | 14:19
CFR Cluj greu de rapus in Europa nu a mai pierdut un meci oficial international de aproape un an
ADVERTISEMENT

CFR Cluj este un adversar greu de răpus în competițiile europene intercluburi, unde nu a mai pierdut un meci de aproape un an. Se întâmpla acest lucru pe 28 noiembrie 2019, tot în grupele Europa League, iar adversarul era Lazio Roma.

Ca o coincidență, partida se disputa tot pe Olimpico din Roma, care va găzdui și meciul de joi seara împotriva celeilalte formații din capitala Italiei, AS Roma.

ADVERTISEMENT

Înfrângerea în fața lui Lazio venea pentru CFR Cluj în penultima etapă a grupelor Europa League, sezonul 2019-2020. Formația lui Dan Petrescu avea nevoie de un egal pentru a-și asigura calificarea în primăvara europeană înainte de disputarea ultimei etape, însă romanii aveau să se impună atunci cu scorul de 1-0, unicul gol al întâlnirii fiind marcat de Joaquin Correa în minutul 24.

CFR Cluj nu a mai pierdut în cupele europene de la finalul lui noiembrie 2019

Din echipa pe care Dan Petrescu o folosea pe 28 noiembrie 2019 în fața lui Lazio în înfrângerea cu 0-1 pe „Olimpico” din Roma ar putea apărea la meciul de joi Camora, Djokovic, Păun sau Omrani. Introduși atunci pe teren în repriza a doua, Deac și Susic vor fi aproape sigur titulari în meciul de joi cu AS Roma, la fel cum se va întâmpla, probabil, și cu Hoban, care la confruntarea cu Lazio a fost doar rezervă neutilizată.

ADVERTISEMENT

Dintre titularii de acum un an, se mai regăsesc în lotul CFR-ului Burcă și Cestor, însă aceștia nu vor putea fi folosiți joi contra celor de la AS Roma din considerente medicale: Burcă a fost depistat pozitiv la testul pentru coronavirus, în timp ce Cestor a suferit o accidentare în partida de campionat cu FC Voluntari și va fi indisponibil o perioadă mai lungă de timp.

În schimb, tot dintre cei care au prins atunci primul „11”, nu mai fac parte din lotul campioanei portarul Arlauskis, fundașii Peteleu și Boli, precum și mijlocașii Bordeianu și Culio.

ADVERTISEMENT

28 noiembrie 2019 Lazio – CFR Cluj 1-0 (Correa 24)

  • CFR Cluj: Arlauskis – Peteleu (73 Susic), Boli, Cestor, Burcă, Camora – Djokovic, Bordeianu (62 Deac) – Culio – Omrani, Păun (65 L. Traore). Rezerve: J. Collado, Pașcanu, Susic, Hoban, Deac, Golofca, L. Traore. Antrenor: Dan Petrescu

Eliminare fără înfrângere în primăvara europeană în fața viitoarei câștigătoare a Europa League

După eșecul suferit la Roma în fața lui Lazio, pentru CFR Cluj urma, pe 12 decembrie 2019, ultimul meci din cadrul grupelor pe teren propriu în fața lui Celtic Glasgow, echipă pe care o eliminase cu trei luni în urmă în preliminariile Ligii Campionilor. Clujenii aveau nevoie de cel puțin un punct pentru a se califica în primăvara europeană de pe locul 2 în grupă. Au obținut însă victoria cu 2-0 în fața unui adversar care-și acontase deja prima poziție și care nu prea s-a omorât cu firea, golurile victoriei fiind marcate de Burcă (min. 48) și Djokovic (min. 70).

ADVERTISEMENT

La stabilirea meciurilor din „șaisprezecimile” Europa League, CFR Cluj a avut un ghinion teribil, sorții scoțându-i în cale pe Sevilla, una dintre specialistele acestei competiții. Turul s-a disputat în Gruia, pe 20 februarie, și s-a încheiat la egalitate, 1-1, golurile fiind marcate de Ciprian Deac (min. 59 din penalty), respectiv de Youssef En-Nesyri (min. 82).

Deși la returul disputat la Seviila după o săptămână toată lumea se aștepta la un festival al gazdelor, lucrurile au stat oarecum pe dos și CFR Cluj a fost la un pas să dea marea lovitură. Partida s-a terminat 0-0, însă în minutele de final clujenilor le-a fost anulat un gol marcat de Păun după intervenția VAR pentru un henț comis de Traore în faza premergătoare. Andaluzii obțineau astfel calificarea în turul următor după două egaluri, beneficiind de avantajul golului marcat în deplasare.

Spaniolii au mers apoi ceas în competiție și au reușit să câștige trofeul, după ce au eliminat în semifinale pe Manchester United, iar în finală au învins pe Inter Milano cu 3-2.

„Un ochi râde, unul plânge. Știm ce echipă bună era să eliminăm, dar în același timp sunt fericit că CFR e singura echipă care n-a pierdut cu Sevilla. Asta arată că sezonul trecut a fost incredibil pentru noi. Acel gol anulat al lui Păun a făcut să nu jucăm și noi mai departe în Europa League” – Dan Petrescu

Elimare la penalty-uri în preliminariile Ligii Campionilor în fața lui Dinamo Zagreb

Din cauza pandemiei de coronavirus, UEFA a fost nevoită să modifice formatul de disputare al meciurilor din preliminariile cupelor europene în sezonul 2020-2021. Astfel, calificarea în tururile următoare urma să se decidă într-o singură manșă și nu într-o dublă tur-retur, ceea ce nu mai lăsa loc de pași greșiți.

Câștigătoare a unui nou titlu în Liga 1, CFR Cluj a intrat astfel în focurile preliminare din Liga Campionilor, unde a întâlnit pe 19 august în primul tur echipa malteză Floriana La Valletta. Jocul s-a disputat în deplasare, iar clujenii obțineau calificarea în urma unei victorii destul de chinuite cu 2-0, golurile fiind marcate de Cestor (min. 56) și Golofca (min. 90+6).

La doar o săptămână distanță, în Gruia sosea Dinamo Zagreb pentru partida din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. A fost un meci de infarct, cu răsturnări spectaculoase de scor, terminat 2-2 în timpul regulamentar de joc, golurile echipei noastre fiind marcate de Pereira (min. 64) și Debeljuh (min. 90+3). Cum în prelungiri nu s-a mai întâmplat nimic notabil, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare, croații ieșind învingători cu scorul de 8-7.

  • 3 penalty-uri a ratat CFR Cluj în meciul cu Dinamo Zagreb din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor: unul în timpul regulamentar prin Deac și două la loviturile de departajare, prin Golofca și Boli

Parcurs fără greșeală în preliminariile Europa League

Eliminați din Liga Campionilor, clujenii au primit șansa reabilitării în Europa League. Au căzut în turul 3 preliminar cu Djurgardens, meciul urmând să se dispute în deplasare. Pe 24 septembrie, CFR Cluj câștiga cu 1-0 (gol Vinicius în minutul 55) contra campioanei Suediei și se califica în play-off-ul competiției, ultimul pas înaintea grupelor.

De data aceasta, contrar așteptărilor, ardelenii au avut noroc. Pe lângă faptul că urmau să dispute meciul decisiv pe teren propriu, băieții lui Dan Petrescu întâlneau și un adversar extrem de abordabil, pe finlandezii de la KuPS. De care au trecut fără probleme pe 1 octombrie, cu 3-1 (goluri Rondon în minutele 5 și 56, Debeljuh în minutul 42), obținând astfel calificarea în grupele Europa League pentru al doilea an consecutiv.

  • 4.120.000 de euro a câștigat CFR Cluj de la UEFA pentru calificarea în grupele Europa League, ediția 2020-2021

O victorie și un egal în primele două meciuri din grupe. Nu e rău…

Față de anul trecut, când a căzut într-o grupă cu Celtic, Lazio și Rennes, se poate spune că de data aceasta CFR Cluj a avut noroc la tragerea la sorți. Se va lupta pentru un loc în primăvara europeană cu AS Roma, Young Boys Berna și ȚSKA Sofia, iar după cum se prezintă lucrurile după disputarea a două etape se poate spune că existe șanse mari de calificare.

Pe 22 octombrie, în prima etapă din cadrul grupelor, clujenii s-au deplasat la Sofia pentru întâlnirea cu ȚSKA. După o primă repriză mai modestă, băieții lui Dan Petrescu s-au dezlănțuit în partea secundă și s-au impus cu 2-0, prin golurile marcate de Vinicius (min. 53) și Deac (min. 74 din penalty).

  • 570.000 de euro va primi CFR Cluj de la UEFA pentru victoria de la Sofia cu ȚSKA

A urmat apoi, pe 29 octombrie, meciul de pe teren proriu cu Young Boys Berna, echipă care pierduse acasă în prima etapă în fața Romei cu 1-2. Chiar dacă au deschis scorul prin Rondon în minutul 62, clujenii au fost egalați după numai 8 minute, iar partida s-a încheiat în cele din urmă la egalitate, 1-1.

  • 190.000 de euro va primi CFR Cluj de la UEFA pentru egalul cu Young Boys Berna

Urmează joi, 5 noiembrie, de la ora 19:55, meciul din deplasare împotriva celor de la AS Roma, iar un nou rezultat pozitiv ar face ca seria invincibilă a clujenilor în cupele europene să se prelungească până cel puțin pe 26 noimebrie, când se va disputa etapa a 4-a din grupe. S-ar face atunci fix un an de la înfrângerea cu Lazio, din 2019!

  • 9 partide fără înfrângere în cupele europene a adunat CFR Cluj după eșecul cu Lazio din 28 noiembrie 2019. Bilanțul este de 5 victorii și 4 egaluri!
ADVERTISEMENT