ADVERTISEMENT
Fotbal intern

CFR Cluj l-a ridicat pe Dan Petrescu! Cum şi-a îmbunătăţit CV-ul în perioada petrecută în Gruia

Autor: Bogdan Ciutacu | 30.11.2020 | 18:02
CFR Cluj l-a ridicat pe Dan Petrescu! Cum şi-a îmbunătăţit CV-ul în perioada petrecută în Gruia
CFR Cluj l-a ridicat pe Dan Petrescu! Cum si-a imbunatatit CV-ul in perioada petrecuta in Gruia

,,Era Petrescu” la CFR Cluj a ajuns la final. „Bursucului” îi va fi greu să mai găsească un club cu care să mai aibă asemenea performanțe: două tiluri de campion și un parcurs excelent în cupele europene.

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a reușit la CFR Cluj cele mai mari performanțe din carieră, câștigând tot atâtea trofee cât a cucerit în toată cariera sa de antrenor profesionist, în România și în străinătate, din Polonia și Rusia și până în China și Emiratele Arabe Unite.

Patronul lui CFR Cluj, Neluțu Varga, a anunțat în exclusivitate pentru FANATIK că Dan Petrescu nu va mai continua pe banca tehnică a lui CFR Cluj, chiar înaintea unui meci extrem de important în Europa League, cu TSKA Sofia, însă antrenorul nu duce deloc lipsă de oferte.

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu și-a creat un CV excepțional după trei tilturi cu CFR Cluj și participări de succes în cupele europene

Deși Dan Petrescu nu va mai continua la CFR Cluj, perioada petrecută ca antrenor al ardelenilor a reprezentat una dintre cele mai fructuoase, atât pentru club, dar mai ales pentru controversatul antrenor.

Până să vină la CFR Cluj, Dan Petrescu mai câștigase o singură dată titlul de campion al României, în 2009, când a scris istorie cu Unirea Urziceni, o Supercupă a României în fața FCSB, scor 1-0, la singurul meci pe banca lui ASA Târgu Mureș (2015) și Cupa Chinei cu Jiangsu Suning (2015).

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste trofee cucerite, Dan Petrescu a mai reușit două performanțe notabile: o promovare cu Sportul Studențesc în 2003, primul club din cariera sa de antrenor, iar șase ani mai târziu a reușit încă o promovare cu Kuban Krasnodar în prima ligă din campionatul Rusiei, ulterior echipa construită de „Bursuc” ajungând în premieră în grupele Europa League.

Succesele din cupele europene ale lui Dan Petrescu ca antrenor al lui CFR Cluj sunt comparabile doar cu performanțele reușite la Unirea Urziceni

Performanța reușită de Dan Petrescu pe banca Unirii Urziceni când a câștigat la Glasgow cu Rangers, scor 4-1, sau victoria cu 1-0 în fața Sevillei, rămân etaloane pentru fotbalul românesc în ultimii zece, douăzeci de ani. Unirea Urziceni reușea atunci unul dintre cele mai bune parcursuri ale unei echipe românești în noul format al UEFA Champions League, reușind nu mai puțin de opt puncte și se califica în șaisprezecimile Europa League, unde era eliminată de FC Liverpool, cu 1-0 și 4-1.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă Dan Petrescu a pierdut cu CFR Cluj calificarea în grupele Champions League cu 2-0 în fața Slaviei Praga, ardelenii au reușit să elimine rând pe rând Astana, Maccabi Tel Aviv și Celtic Glasgow, iar apoi „Bursucul” a reușit un parcurs de excepție în Europa League, unde a obținut două victorii de senzație cu Rennes, și încă două victorii cu Celtic și Lazio, ceea a reprezentat un nou record de puncte pentru o echipă românească în grupele Europa League (12 pct.), fiind eliminat de Sevilla, fără să piardă vreun meci: 0-0 și 1-1.

Dan Petrescu pleacă însă de la CFR Cluj cu un record negativ: patru înfrângeri consecutive pe teren propriu, o premieră în cariera sa de antrenor, suferind și cea mai dură înfrângere în cupele europene din cariera lui şi din istoria lui CFR.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante performanțe ca antrenor ale lui Dan Petrescu:

  • campion al României cu Unirea Urziceni în 2009-2010
  • record de puncte în grupele Champions League cu Unirea Urziceni (8, bătut ulterior de CFR – 10 pct)
  • Cupa Chinei cu Jiangsu Suning (2015)
  • Supercupa României în 2015 cu ASA Târgu Mureș
  • campion al României cu CFR Cluj în sezonul 2017-2018
  • campion al României cu CFR Cluj în sezonul 2018-2019
  • record de puncte în  grupele Europa League (12) cu CFR Cluj
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!