Sport

CFR Cluj, prima echipa care beneficiază de anularea regulii golului din deplasare. După 90 de minute era eliminată

Campioana României, CFR Cluj a beneficiat din plin de eliminarea golului marcat în deplasare. Borac Banja Luka a încheiat primele 90 de minute ale returului cu CFR în avantaj, 2-0, după 1-3 în tur.
13.07.2021 | 22:57
CFR Cluj prima echipa care beneficiaza de anularea regulii golului din deplasare Dupa 90 de minute era eliminata
ADVERTISEMENT

Dacă regula golului marcat în deplasare era încă activă, campioana României era eliminată încă din primul tur preliminar al Champions League.

Bosniacii de la Borac Banja Luka nu s-au lăsat impresionați de avantajul CFR-ului din manșa tur. Au luptat până la capăt și au egalat scorul general prin reușitele lui Vranjes (min. 60) și Moraitis (64).

ADVERTISEMENT

CFR s-a crezut dinainte calificată

În ciuda valorii individuale, aparent superioare, fotbaliștii lui Marius Șumudică au abordat partida cu Borac din poziția echipei dinainte calificată, dar s-au lovit de dârzenia boasniacilor. Calificarea a venit după o super execuție a lui Alex Chipciu, din minutul 118.

Statisticile arată că în primele 90 de minute cele două echipe și-au împărțit perioadele de posesie. Nu au expediat decât câte două șuturi pe poartă, gazdele, respectiv unul CFR, campioana României având totuși mai multe situații favorabile.

ADVERTISEMENT

După o primă repriză în care feroviarii au dat senzația că se vor impune fără mari probleme și în deplasarea de la Banja Luka, actul secund a fost la discreția gazdelor. Fostul fotbalist al CFR-ului, Vranjes a deschis scorul și a reaprins speranțele în tabăra campioanei din Bosnia și Herțegovina.

Grecul Moraitis a înscris și în meciul tur, de la Cluj-Napoca, și-a făcut datoria și în manșa a doua și a trimis meciul în prelungiri cu reușita din minutul 64.

ADVERTISEMENT

În cele două reprize de prelungiri CFR a fost echipa mai prezentă în preajma și încareul advers. S-au irosit ocazii importante, dar execuția lui Chipciu, cu două minute înaintea ultimului fluier, a salvat campioana României de la o nouă rușine istorică.

UEFA a eliminat regula golului marcat în deplasare după mai bine de o jumătate de secol

UEFA a anunțat la sfârșitul lunii trecute că a decis să renunțe la regula „golului marcat în deplasare” în toate competițiile pe care le organizează la nivel de cluburi începând cu sezonul 2021/2022.

ADVERTISEMENT

Astfel, în cazul unei întâlniri tur-retur, dacă cele două echipe se află la egalitate la încheierea manșei secunde nu se va mai lua în considerare numărul mai mare de goluri marcate în deplasare și se va trece la prelungiri.

Regula golului în deplasare a fost eliminată și din prelungiri, astfel că dacă egalitatea persistă se va trece la executarea loviturilor de departajare.

UEFA a decis eliminarea regulii „golului în deplasare” după ce tot mai multe cluburi au considerat că regula este învechită și au solicitat forului continental să găsească o soluție pentru a o anula sau pentru a găsit o altă modalitate de departajare a echipelor în caz de egalitate, la capătul unei duble manșe.

Regula a fost pusă în aplicare din sezonul 1965/1966, pentru a favoriza echipele să atace în meciurile pe care le desfășurau în deplasare, acolo unde și presiunea fanilor era un aspect important.

ADVERTISEMENT