Sport

Neluțu Varga, bucuros de eliminarea FCSB-ului din Europa League! CFR Cluj are șansa să încaseze cu 1 milion de euro mai mult de la UEFA

24.09.2020 | 22:39
Nelutu Varga bucuros de eliminarea FCSBului din Europa League CFR Cluj are sansa sa incaseze cu 1 milion de euro mai mult de la UEFA
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a rămas singura echipă românească în Europa League. Obiectivul principal este calificarea în grupe, iar pentru patronul ardelenilor, Neluțu Varga, cea mai bună veste este că FCSB a fost eliminată. 

Pentru FCSB cel mai mare adversar a fost COVID-19. Echipa a fost decimată în confruntarea Slovan Liberec, iar cehii au profitat de cei 15 jucători infectați de la roș-albaștri și s-au impus cu 2-0.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj are un parcurs destul de neted. În turul trei preliminar, jucătorii lui Dan Petrescu a câștigat cu 1-0 la Djungarden, iar în play-off, ardelenii pleacă favoriți împotriva finlandezilor de la Kups Kuopio.

Motivul pentru care CFR Cluj nu a vrut FCSB în grupele Europa League

Calificarea în grupele Europa League este un obiectiv strategic, dar mai ales financiar. Iar banii contează mai mult ca oricând în această perioadă de criză, cauzată de COVID-19. Mai ales că UEFA își răsplătește “regește” participantele în grupe.

ADVERTISEMENT

Mai mult, FCSB și CFR Cluj nu voiau ca și cealaltă să se califice în grupe, tot din rațiuni financiare. O parte importantă a veniturilor din Europa League este reprezentată de market pool. Iar o parte a acestui market pool este împărțită între cluburile din aceeași țară aflate în grupe. Cu cât sunt mai puține cluburi dintr-o țară în grupe, cu atât câștigă clubul respectiv mai mult din market pool.

Iar miza pentru România este de peste 1 milion de euro. Astfel, Gigi Becali sau Neluțu Varga aveau… 1 milion de motive să nu țină cu CFR, respectiv FCSB în cupele europene. Când e vorba de această sumă, coeficientul de țară trece pe planul doi.

ADVERTISEMENT

Cum se împart sumele în Europa League

În total, cluburile din Europa League împart 510 milioane de euro într-un sezon competițional, față de 2,04 miliarde de euro în UEFA Champions League. Dar cum împart banii în Europa League:

  • 25 % vor fi alocate cluburilor participante (140 de milioane de euro)
  • 30 % vor fi alocate ca bonusuri de performanță prestabilite (168 de milioane de euro)
  • 15 % vor fi alocate pe baza coeficienților din ultimii 10 ani (84 de milioane de euro)
  • 30 % vor fi alocate în market pool (168 milioane de euro).
ADVERTISEMENT

Accederea în grupele Europa League vine cu un bonus de 2,82 de milioane de euro. La care se adaugă sumele încasate pentru trecerea din primul tur preliminar (240.000 de euro), al doilea tur preliminar (260.000 de euro) și al treilea tur preliminar (280.000 de euro).

UEFA a introdus și coeficientul istoric pentru care există un fond de 84 de milioane de euro. Cea mai slab cotată formație încasează 71.430 de euro, în timp ce formația cu cel mai bun coeficient istoric este de 3,42 milioane de euro.

Din faza grupelor, premiile cresc vertiginos:

  • 570.000 de euro pentru fiecare victorie în faza grupelor și 190.000 de euro pentru fiecare egal
  • 1.000.000 de euro pentru câștigătoarele grupelor
  • 500.000 de euro pentru echipele de pe locul secund
  • 500.000 de euro bonus pentru calificarea în „16-zecimi“

Ce este market pool-ul

168 de milioane de euro din Europa League sunt împărțite în market pool. Această sumă este distribuită în funcție de valoarea proporțională a fiecărei piețe reprezentată de cluburile care participă în competiție.

Suma din market pool urmează să fie împărțită de echipele dintr-o țară. Astfel, dacă România are o singură reprezentantă în Europa League, întreaga sumă din market pool aferentă României este câștigată de acea echipă. În cazul în care sunt două echipe, suma se împarte.

Estimativ, echipele din România ar avea de împărțit de la 2 milioane de euro în sus din market pool, în funcție de evoluția în competiție. Dacă se califică o singură echipă în grupe, acea echipă încasează întreaga sumă.

FCSB ar fi încasat mai mulți bani ca CFR Cluj dacă ambele merg în grupe

Dacă FCSB și CFR Cluj s-ar fi calificat în grupele Europa League, FCSB ar fi luat o felie mai mare din market pool pentru că este câștigătoarea Cupei României. Din acest motiv, FCSB ar fi avut 60% din market pool, iar CFR Cluj, 40%.

Cum se împarte market pool între echipe

Sumele din acest market pool se măresc în funcție de parcursul în competiție. 33 de milioane de euro sunt alocați pentru faza grupelor, 16,8 milioane pentru 16-imi, 13,4 milioane pentru optimile de finală ș.a.

Este lesne de înțeles astfel de ce FCSB și CFR Cluj nu s-au susținut reciproc pentru calificarea în Europa League. Dacă ambele s-ar fi calificat în grupe, market pool-ul aferent României s-ar fi împărțit la 2 și în loc de 2 sau 3 milioane de euro, cele două ar fi încasat 1 sau 1,5 milioane. O miză importantă.

CFR Cluj a adunat peste 13 milioane de euro în sezonul trecut din Europa League

CFR Cluj a făcut un sezon european foarte bun în stagiunea trecută. Echipa lui Dan Petrescu a ajuns până în play-off-ul Ligii Campionilor, acolo unde a fost eliminată de Slavia Praga. Însă, parcursul a continuat în Europa League.

Ardelenii au încheiat pe locul doi în grupă și au fost eliminați în 16-imi după 1-1 și 0-0 împotriva celor de la FC Sevilla, echipă care avea să câștige trofeul. Pentru parcursul european, CFR Cluj a adunat 13.403.401 de euro.

ADVERTISEMENT