Sport

CFR Cluj – U Craiova, Supercupă cu repetiție. Cum s-au schimbat echipele de când ardelenii au luat trofeul pe „Ion Oblemenco”, în 2018

CFR Cluj și Universitatea Craiova se întâlnesc din nou în Supercupa României. Cele două formații au mai avut un astfel de duel, în 2018, chiar pe „Ion Oblemenco”, iar clujenii au reușit să se impună.
09.07.2021 | 13:45
CFR Cluj  U Craiova Supercupa cu repetitie Cum sau schimbat echipele de cand ardelenii au luat trofeul pe Ion Oblemenco in 2018
ADVERTISEMENT

După ce a făcut o figură foarte frumoasă în meciul cu Borac Banja Luka, CFR Cluj vrea să dea de pământ și cu Universitatea Craiova. Trupa lui Marius Șumudică pleacă având prima șansă în partida de sâmbătă, ora 20:00, de pe „Arena Națională”. Supercupa le pune în față pe cele două câștigătoare de trofee din sezonul trecut, CFR fiind campioana României, iar Craiova este deținătoarea Cupei României.

De partea cealaltă, oltenii vor să câștige primul trofeu de acest fel din istorie și să arate că sunt o echipă care poate să emită pretenții în viitorul sezon al Ligii 1. Craiova vrea să aibă un parcurs cât mai lung și în competițiile internaționale și va trebui să treacă în turul doi preliminar de învingătoarea din dubla dintre Podgorica FK (Muntenegru) și Laci (Albania).

ADVERTISEMENT

CFR Cluj – Universitatea Craiova, meci cu repetiție în Supercupa României. 2018, anul în care ardelenii puneau monopol pe Liga 1. Știința, primul trofeu după 25 de ani

Sezonul 2017-2018 a fost de bun augur pentru CFR Cluj și Universitatea Craiova. Clujenii ajungeau să câștige primul titlu după opt ani de așteptare, opt ani „piperați”, mai ales că echipa a fost și în insolvență. Craiova era la capătul unei serii negre de ani fără trofeu. Bănia s-a putut bucura că echipa fanion a reușit să câștige Cupa României după 25 de ani de așteptare.

La fel ca și în anii precedenți, Clujul s-a luptat cu FCSB și U Craiova pentru campionat. Devis Mangia și oltenii săi nu au avut puterea să lupte până la final, astfel că bătălia finală s-a dat între cele două formații care au ocupat primele două locuri și în sezonul trecut. Până la urmă, CFR și-a adjudecat trofeul suprem în fotbalul românesc, având un avans de 4 puncte față de FCSB, 59 față de 55.

ADVERTISEMENT

În ceea ce o privește pe Universitatea, „juveții” au tras pentru a câștiga Cupa României, lucru care s-a și întâmplat, având chiar și o victorie memorabilă în turul semifinalei cu Botoșani, 5-1 pe „Ion Oblemenco”. În finala care s-a disputat pe „Arena Națională”, Știința a fost încurajată de aproximativ 25.000 de olteni, iar Mitriță, Băluță și compania nu s-au încurcat de Hermannstadt, divizionară secundă. 2-0 a fost scorul din finală, iar Gustavo și Alex Mitriță punctau pentru Universitatea Craiova pentru a aduce primul trofeu după 25 de ani.

Dan Petrescu a plecat, Edi Iordănescu a câștigat! CFR Cluj a câștigat Supercupa pe „Ion Oblemenco”. Culio a adus fericirea în tabăra campionilor. Răzvan Popa, nefericitul care a făcut penalty

În vara acelui an, Dan Petrescu a decis să plece de la echipa din „Gruia” și să aleagă o aventură în China. Ulterior, „Bursucul” a revenit și a mai pus umărul la câștigarea altor campioane. Edi Iordănescu își făcea primul „descălecat” la CFR Cluj și avea să debuteze ca tehnician chiar la un meci cu trofeul pe masă, Supercupa, pe 14 iulie 2018.

ADVERTISEMENT

Misiunea părea aproape imposibilă, deoarece Federația Română de Fotbal decisese ca jocul dintre campioana României și câștigătoarea Cupei să aibă loc pe stadionul „Ion Oblemenco”, o arenă care nu avea nici un an de la inaugurare. Emulația din Bănie era de nedescris. Știința era marea favorită, având în spate aproape 30.000 de olteni fanatici, însă deznodământul partidei avea să fie tragic pentru „Campioana unei mari iubiri”.

Scorul a fost 0-0 până la un punct. Acțiunile au curs la ambele porți, însă o clipă a făcut diferența în joc. Răzvan Popa a comis penalty în minutul 77, faultându-l clar pe Omrani, iar „veteranul” Emmanuel Culio nu a avut nicio emoție de la punctul cu var. A fost unica reușită a partidei, iar Clujul reușea surpriza până la urmă, având în vedere că partida s-a jucat pe stadionul „Ion Oblemenco”. Important de reținut este că Universitatea Craiova își vânduse deja două vedete din sezonul anterior, căpitanul Alexandru Băluță și pe brazilianul Gustavo.

ADVERTISEMENT

Mandatul lui Edi Iordănescu nu avea să fie prea lung. Chiar dacă a reușit să câștige Supercupa, Iordănescu a părăsit CFR după trei meciuri. Avea să revină în sezonul 2020-2021 și să pună umărul la adjudecarea celui de-al șaptelea titlu din istorie.

Ce echipe trimiteau în teren Edi Iordănescu și Devis Mangia. Câțiva „combatanți” se mai regăsesc și în acest an la CFR și Universitatea

În Supercupa României disputată în 2018, Edi Iordănescu trimitea următoarea formulă în teren:  87. Arlauskis – 77. Peteleu (6. Manea, 46), 55. Vinicius, 30. Mureșan, 45. Camora-cpt. – 19. Culio, 28. Hoban, 8. Djokovic – 10. Deac, 20. Țucudean (18. Costache, 87), 27. Mailat (9. Omrani, 55′). Rezerve neutilizate au fost 12. Vâtcă – 5. Maleš, 7. Păun, 37. Bordeianu

De partea cealaltă, italianul Devis Mangia, antrenorul Universității Craiova, miza pe 13. Pigliacelli – 4. Popa (16. Markovic, 79), 24. Gardoș, 2. Tiago – 30. Dimitrov, 8. Mateiu, 23. Zlatinski, 11. Bancu – 10. Cicâldău – 14. Glavina (9. Burlacu, 65), 28. Mitriță-cpt. Rezerve neutilizate au fost: 1. Popescu – 3. Briceag, 6. Kelic, 22. Bărbuț, 33. Mihăilă

Observăm că mai mulți fotbaliști de la acel meci se regăsesc și în acest an la CFR Cluj și Universitatea Craiova. Arlauskis a decis să continue aventura în „Gruia”, lafel ca Mario Camora, Cristian Manea, Ovidiu Hoban, Ciprian Deac, Valentin Costache și Adrian Păun. La Craiova se mai regăsesc jucători precum Mirko Pigliacelli, Jovan Markovic, Alexandru Mateiu, Nicușor Bancu, Alexandru Cicâldău și portarul Laurențiu Popescu. Căpitanul Bancu este accidentat și nu va juca.

  • 4 Supercupe ale României are CFR Cluj în palmares (2009, 2010, 2018 și 2020)
  • 1-0 a fost scorul Supercupei României din 2018: CFR Cluj – U Craiova

  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – U Craiova. 2,42 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT