Sport

CFR și FCSB, interzise pe Cluj Arena și Ghencea de ultrași! Contraexemplul Craiova și cluburile mari din străinătate care împart același stadion

CFR a fost alungată din Cluj de suporterii Universității și campioana își va disputa meciurile la Mediaș. FCSB e interzisă în Ghencea, însă alte echipe rivale împart aceeași arenă.
01.10.2022 | 17:58
CFR si FCSB interzise pe Cluj Arena si Ghencea de ultrasi Contraexemplul Craiova si cluburile mari din strainatate care impart acelasi stadion
123 de kilometri e distanța dintre Cluj și Mediaș. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Campioana României, CFR Cluj, nu își poate disputa meciurile în propriul oraș, după ce gazonul din Gruia a fost schimbat și a fost nevoită să joace la Mediaș meciul cu Petrolul Ploiești.

CFR Cluj, alungată de pe Cluj Arena. FCSB e în aceeași situație pe Ghencea

Ultrașii Universității Cluj au făcut presiuni uriașe, după ce „feroviarii” au vrut să își dispute pe stadionul lor meciurile considerate pe teren propriu. Echipa lui Dan Petrescu a fost nevoită astfel să se mute la Mediaș, la 123 de kilometri distanță, pe un gazon de asemenea cu probleme, unde au avut și vor mai avea loc foarte multe partide.

ADVERTISEMENT

Conducerea campioanei a decis ca intrarea la meci să fie liberă, iar Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a explicat decizia CFR-ului de a părăsi Clujul: „CFR are oameni responsabili în conducerea clubului. Chiar dacă cererea lor este legală, urmare a pozițiilor exprimate de unele instituții abilitate, au decis să joace meciul la Mediaș.

Prin aceasta se preîntâmpină nașterea sau escaladarea unei posibile stări de tensiune în oraș, pe fondul unei eventuale decizii”, a declarat oficialul, citat de Știri de Cluj.

ADVERTISEMENT

FCSB, interzisă de asemenea pe stadionul Ghencea. Peluza Sud Steaua a protestat la stadion

Echipa lui Gigi Becali a încercat cu disperare să își dispute meciurile pe stadionul Ghencea, deși între FCSB și CSA Steaua există un litigiu și un proces pe rol. În lipsa unui stadion propriu, echipa lui Nicolae Dică este nevoită să joace pe Arena Națională sau pe alte stadioane în cazul în care cel mai mare stadion din țară nu este disponibil din diferite motive.

La fel ca suporterii lui U Cluj, Peluza Sud Steaua a făcut presiuni uriașe pentru ca FCSB să nu joace în Ghencea și a organizat mai multe proteste în fața arenei: „În Ghencea doar Steaua!”, a fost mesajul clar al ultrașilor „roș-albaștri”.

ADVERTISEMENT

De altfel, „militarii” au găsit mai multe portițe pentru a respinge toate cererile oficiale de închiriere a stadionului Ghencea formulate de către FCSB.

Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948, exemplul că două mari rivale pot împărți același stadion

Deși au fost discuții aprinse cu privire la stadionul „Ion Oblemenco”, autoritățile locale și cele două cluburi au reușit să găsească o variantă prin care cele rivale să își dispute meciurile pe arena din Bănie.

ADVERTISEMENT

Totul a fost posibil fără să existe incidente între suporteri și e un exemplu că lucrurile pot funcționa normal indiferent de orgolii și procesele care se află pe rol.

Tensiuni noi au apărut în momentul în care stadionul din Craiova nu a fost mai disponibil din cauza unui festival, iar suprafața de joc a trebuit să fie schimbată. Clubul lui Mihai Rotaru și al lui Adrian Mititelu și-au dorit să joace amândouă la Drobeta Turnu-Severin. În cele din urmă Universitatea Craiova a mers la Severin, iar FC U Craiova 1948 a ales să joace la Târgu-Jiu.

Milan și Inter, respectiv AS Roma și Lazio, împart fără probleme de zeci de ani același stadion

Dacă intenția CFR-ului și FCSB-ului de a juca pe stadionul rivalelor, a stârnit un val uriaș de reacții violente ale suporterilor, în Italia această practică funcționează cu succes de zeci de ani.

AC Milan-Inter Milano este unul dintre cele mai tari derby-uri din Europa, iar rivalitatea suporterilor este foarte mare. Cu toate acestea, cele două cluburi împart același stadion. Atunci când joacă Milan se numește „San Siro”, iar pentru „nerazzuri” stadionul poartă numele de „Giuseppe Meazza”.

Ba mai mult, o nouă arenă va fi construită în acest an. „Catedrala” din Milano va fi gata în 2025, iar bijuteria va fi de asemenea împărțită de către AC Milan și Inter.

Olimpico din Roma, deopotrivă casa lui Lazio și AS Roma

Aceeași situație este și la Roma, unde există o rivalitate acerbă între cele două echipe din oraș: Lazio și AS Roma.

Cu toate acestea, cele două cluburi împart Stadionul Olimpic din „Cetatea Eternă”. Galeriile celor două echipe stau în peluze diferite și nu au avut loc incidente grave de-a lungul timpului.

Ce alte cluburi rivale mai împart același stadion

Deși rivalitatea lor e mai puțin cunoscută, Bayer Munchen și TSV 1860 Munchen împart același stadion: Allianz Arena. Ultrașii celor două echipe s-au luat de multe ori la bătaie pe străzile din oraș, iar la meciurile directe au avut loc incidente pe stadion.

În 2006, Bayern a cumpărat pentru 11 milioane de euro 50% procentul de 50 la sută din acţiunile stadionului, deţinut de TSV 1860. Bayern Munchen chiar a acceptat ca TSV 1860 Munchen să își dispute în continuare meciurile de pe teren propriu pe Allianz Arena, fără ca măcar să plătească o chirie. Toate încasările din bilete merg însă în conturile celor de la Bayern Munchen.

Manchester United și Manchester City au împărțit până în 2003 același stadion. „Cetățenii” și „diavolii roșii” au jucat pe stadionul Maine Road după cel de-al Doilea Război Mondial. United le plătea celor de la City o chirie de 5.000 de lire pe săptămână și un procent din vânzarea biletelor.

Ba mai mult, recordul de spectatori pe stadionul Maine Road al lui City a fost stabilit la o partidă a lui Manchester United cu Arsenal: 83.260 spectatori.

Alte echipe rivale care împart același stadion

  • Mohun Bagan şi East Bengal FC – Salt Lake Stadium – Calcutta, India
  • Persepolis FC şi Esteghlal FC- Azadi Stadium – Teheran, Iran
ADVERTISEMENT