Fotbal intern

CFR-STEAUA. Povestea nefardată a lui Alibec: “E rebel, dar talentat”

A fost lăudat. După care criticat. Ca apoi să fie uitat. Iar cînd a revenit în Liga 1, ignorat. Nimeni nu mai credea că puştiul care la 18 ani se transfera la Inter mai putea să cunoască...
06.02.2017 | 00:11
CFRSTEAUA Povestea nefardata a lui Alibec E rebel dar talentat

A fost lăudat. După care criticat. Ca apoi să fie uitat. Iar cînd a revenit în Liga 1, ignorat. Nimeni nu mai credea că puştiul care la 18 ani se transfera la Inter mai putea să cunoască gloria. A răbdat, însă, a învăţat să îşi tempereze caracterul coleric şi să îl transforme în ceva pozitiv. Şi, motivat de Marius Şumudică, a început să readucă spectacolul pe gazoanele şi tăpşanele din fotbalul românesc.   Gigi Becali l-a cumpărat în această iarnă. Acum, Denis Alibec este vedeta celor de la Steaua. În primul său meci oficial în tricoul roş-albaştrilor, el a scos un penalty, pe care l-a şi transformat, şi a primit un cartonaş roşu.

FANATIK a făcut o incursiune în trecutul lui în urmă cu ceva timp. Iar cu ajutorul mamei sale, microbiştii au aflat amănunte interesante şi inedite din viaţa celui mai în vogă fotbalist român.

Şi-a început cariera la… tăierea moţului

Primul dintre evenimentele necunoscute despre Denis Alibec şi prezentate în EXCLUSIVITATE de FANATIK este momentul în care şeptarul Stelei a îmbrăţişat fotbalul. Tradiţia românească presupune ca la tăierea moţului copilului să i se pună, pe o tavă, mai multe obiecte din care să aleagă ce doreşte. Iar alegerea lui Denis Alibec a fost una simplă şi sigură. „Mingea a fost singurul lucru pe care l-a ales de pe platou. De atunci a început legătura dintre el şi fotbal. Şi pînă să se ducă la fotbal, tot mingea era pasiunea lui”, ne-a povestit Emilia Stroe, mama lui Denis Alibec.

Steaua l-a dărîmat psihic

Primul moment de cotitură din cariera lui Denis a survenit în 2006, cu puţin timp înainte de transferul său la Inter. La doar 15 ani, puştiul de Mangalia (şi nu lipseşte nici un „la” după „de”…) a ajuns în curtea Stelei, echipă pentru care a şi disputat două meciuri. Deşi la finalul pregătirilor i s-a spus că va fi chemat peste cîteva zile să plece într-un turneu şi i s-a dat inclusiv echipament, înregimentarea sa la Steaua nu s-a mai realizat. „Povestea este următoarea: Denis a ajuns la Steaua, a jucat în nişte meciuri amicale, partide în care a avut evoluţii apreciate de antrenori. I s-a dat un echipament, i-au spus să se ducă acasă că o să fie sunat să vină la reunire. Însă peste două zile, antrenorul de la Republicani, pentru că Denis a jucat la o grupă mai mare decît vîrsta lui, l-a anunţat că trebuie să predea echipamentul la un… hotel. Nu ştiu care a fost treaba la nivelul conducerii, dar acest episod l-a afectat pe Denis. Deodată credea că nu este bun, nu mai avea încredere în el. Însă evenimentele l-au şi călit, a devenit un caracter mult mai puternic”, a dezvăluit mama Emilia.

Episodul Inter: „Era marginalizat”

Eşecul din Ghencea îl aduce pe Denis Alibec la Farul, care îl „aruncă” în Liga 1 în 2008, 0-1 cu Dinamo. În urma unor evoluţii foarte bune, pleacă în Italia, unde semnează cu marele Inter Milano pe 3 iulie 2009. Mama jucătorului a dezvăluit amănunte necunoscute despre viaţa puştiului de 18 ani care s-a trezit, subit, la una dintre cele mai puternice echipe din lume. „Denis a plecat acolo cu trei bluze… …vorba vine… Era îmbrăcat modest, avea o tunsoare normală, de copil cuminte. Cînd a ajuns acolo, singur, toţi erau îmbrăcaţi în haine scumpe, cu părul aranjat în zece mii de feluri. Iar el, pentru că nu era construit ca ei, a fost marginalizat, ceilalţi îl desconsiderau dacă nu era ca ei. Atunci a început să îşi facă şi primele tatuaje, aspect cu care nu sînt nici acum de acord, dar nu am ce să fac. Încerc să-l înţeleg, dar nu sînt de acord cu ele. Prima oară cînd a venit acasă, nu a vrut să îmi arate tatuajele. Cînd le-am văzut, am simţit că leşin. Nu a fost uşor pentru el să plece de copil în străinătate şi să facă saltul la un salariu mare de la 50 de dolari, cît avea la Farul. Atît avea, nu zîmbiţi, credeţi-mă că atît avea… Sînt greu de gestionat astfel de momente”.

„Vamă” a vrut să îl dea afară

După alte două episoade eşuate în străinătate, la Mechelen, în Belgia (2011-2012), şi din nou în „Cizmă”, la Bologna (2013), Alibec revine în ţară, la Astra, adus la dorinţa preşedintelui Dinu Gheorghe şi a antrenorului Daniel Isăilă. Fostul preşedinte al Vămii şi al Astrei a şi precizat că l-a adus pe Alibec în ciuda opoziţiei patronului Ioan Niculae. Totuşi, sursele autorizate FANATIK au precizat că acelaşi Dinu Gheorghe a vrut să scape de Alibec la aproximativ 6 luni din momentul în care acesta ajunsese la echipă. „Era greu de strunit Alibec în acel moment. Venea după o perioadă grea pentru el, Astra dorea performanţă şi investise în jucător, iar Denis nu confirma. Mai mult, între el şi Isăilă au fost nişte neînţelegeri, iar Dinu Gheorghe a decis că jucătorul trebuie să plece de la echipă. A rămas datorită unei conjuncturi de moment. După aceea Isăilă a plecat, a fost urmat de Dinu, iar Denis a început să joace din ce în ce mai bine”, au încheiat sursele FANATIK.

„E mai rebel, nu suportă să ţipe cineva la el”

Mama lui Denis vrea să şteargă imaginea de jucător conflictual a fiului, chiar dacă recunoaşte că fotbalistu nu a gestionat pozitiv unele momente de-a lungul carierei. „Obiectiv spun, şi Denis, ca orice om, are şi defecte. Este un tip mai rebel, însă Mircea Lucescu avea dreptate cînd spunea că un antrenor este mare atunci cînd ştie să gestioneze o relaţie cu un jucător capricios, dar talentat. La noi în familie nu s-a ţipat şi de aceea lui Denis nu îi place să ţipe cineva la el sau, Doamne fereşte, să-l înjure!”.

„Denis la Steaua? Eu sper că niciodată!”

Dorit constant de oficialii Stelei, Denis Alibec spera, pe vremea cînd juca la Astra, să ajungă în străinătate. Nicidecum la Steaua. De aceeaşi părere era atunci şi mama lui, care spunea că din perspectiva ei subiectul Steaua era unul închis. „L-au dorit la Steaua doar la nivel declarativ şi înainte de meciuri, însă întodeauna au luat pe altcineva. Denis nu e monedă de schimb pentru nimeni. Eu sper să nu ajungă niciodată la Steaua şi să se transfere în străinătate”, declara hotărîtă Emilia Stroe. Dar timpul a trecut şi ceea ce părea aproape imposibil de realizat s-a întîmplat cu banii lui Gigi Becali, iar acum Alibec a ajuns să fie omul cu care Reghecampf speră să cîştige un nou titlu la…Steaua!

Joacă obsesiv „Counter Strike”

Deşi de-a lungul timpului lui Denis Alibec i s-a construit un portret de „bad-boy”, fiind considerat un fotbalist cu un apetit mare pentru distracţie şi alcool. Lucrurile nu stau deloc aşa. „S-au spus multe lucruri neadevărate despre Denis. Nu bea, vă spun sigur. Cînd vine acasă, în vacanţă, nu ştiu dacă ajunge de trei ori în vreun club. În schimb, joacă obsesiv jocul ăla… «Counter Strike»”, l-a „deconspirat” Emilia Stroe. Portretul zugrăvit de ea este al unui băiat normal, cu multe bune şi puţine rele, că omul ideal, cu atît mai puţin fotbalistul ideal, nu s-a născut încă…

„Obiectiv spun, şi Denis, ca orice om, are şi defecte. Este un tip mai rebel, însă Mircea Lucescu avea dreptate cînd spunea că un antrenor este mare atunci cînd ştie să gestioneze o relaţie cu un jucător capricios, dar talentat” (Emilia Stroe, mama lui Denis Alibec)

50 de dolari a fost salariul lunar al lui Alibec la Farul

„Pentru mine, cea mai mare bucurie este ca Alibec să dea 100 de goluri, pentru că e cel mai bun. L-am sfătuit să dea jos cele 2-3 kilograme pe care le are în plus şi nu-i mai stă nimeni în faţă” (Gică Hagi, patron Viitorul)