Advertorial

CFR, SuperFavorită la calificare. Accederea în turul următor garantează cel puțin grupele Conference!

20.07.2021 | 15:17
CFR SuperFavorita la calificare Accederea in turul urmator garanteaza cel putin grupele Conference

Lincoln Red Imps – CFR Cluj este primul meci din istorie al unei echipe românești în Gibraltar. Clujenii au un adversar mai ușor decât în turul anterior, în care au trecut după prelungiri de Borac Banja Luka. Chiar dacă este clubul cu cel mai bogat palmares din Gibraltar și are statut de club profesionist, cei mai mulți fotbaliști ai lui Lincoln au alte servicii în viața de zi cu zi. Pentru CFR, ratarea calificării ar fi un dezastru. Obținerea ei un rezultat așteptat, dar care vine și cu garanția participării în grupele europene – chiar dacă numai în Conference League. Pentru grupele Ligii Campionilor, obiectivul principal, CFR va trebui să mai elimine două echipe după Lincoln.

Doar FCSB a ajuns în grupele Ligii după 3 tururi preliminare

În 2013-14, FCSB trecea de Vardar Skopje, Dinamo Tbilisi și Legia Varșovia pentru a intra în grupele Ligii. Rămâne singura calificare a unei echipe românești la „masa bogaților” după 3 tururi, iar sistemul de atunci făcea mult mai simplă pătrunderea: erau acordate 5 locuri echipelor venite din culoarul campioanelor și aproape toate campioanele intrau în competiție în turul II preliminar. Doar 3 campioane începeau din turul III, astfel că în fiecare sezon cel puțin două formații aveau garantate grupele după 3 runde.

Acum, UEFA acordă doar 4 locuri campioanelor și în ultimele două runde de calificare intră echipe ca Salzburg, Rangers sau Slavia Praga. În actualul format, introdus în 2018, doar de 3 ori au reușit să meargă în grupe echipele care au jucat încă din primul tur preliminar: Steaua Roșie în 2018 și 2019, Ferencvaros în 2020.

Două experte ale preliminariilor joacă azi

BATE Borisov s-a calificat de 5 ori în grupele Ligii pornind din primul tur; urmată de Dinamo Zagreb (4 calificări), APOEL și Celtic (câte 3). Două dintre ele sunt și în acest sezon în preliminarii și sunt cotate ca favorite. Dinamo Zagreb – Omonia Nicosia e la 21:00, croații având o cotă de doar 1.40 la victorie; iar de la 21:45 e Celtic – Midtjylland, cu victoria scoțienilor cotată la 2.02. Ambele partide, dar și altele din preliminariile Ligii Campionilor pot fi urmărite pe Superbet cu stream live!

Singura victorie la scor în deplasare a CFR-ului, în 2005

Clujenii au declarat că vor să decidă calificarea încă din meciul tur de azi. În toată istoria europeană, feroviarii au făcut scor o singură dată „afară”. Iar asta se întâmpla tocmai în sezonul de debut, în 2005, în Intertoto! O victorie cu 4-1 în Lituania, la Vetra. De atunci, CFR a avut succese de răsunet cu adversari mari (2-1 la AS Roma, 1-0 la Manchester United, 4-3 la Celtic) dar cu echipele mici nu a realizat diferențe mai mari de 2 goluri. Reușesc azi Omrani, Deac & Co. să „rupă plasa” de mai multe ori?

Vezi echipele probabile din Lincoln – CFR și motivul pentru care Denis Alibec nu va debuta azi în tricoul campioanei!

Lincoln Red Imps în Europa: multe înfrângeri și o victorie uriașă cu Celtic

Fondată în 1976, Lincoln a câștigat titlul în Gibraltar de 25 de ori. Prima participare în cupele europene a fost în 2014, anul în care federația a devenit membru UEFA. De atunci, Lincoln a jucat în fiecare an în preliminariile Champions sau Europa League, cea mai avansată rundă fiind turul II preliminar – în care joacă și acum cu CFR. În palmaresul „drăcușorilor roșii” sunt doar 5 calificări pe teren (plus una venită la masa verde), toate cu echipe mici ale Europei: Santa Coloma (Andorra), Flora Tallinn (Estonia), La Fiorita (San Marino), Union Petange și Fola Esch (ambele Luxemburg). Pe lângă ele, eliminări în fața unor trupe din Armenia, Insulele Feroe, Kosovo sau Țara Galilor.

Un adversar de calibrul CFR-ului nu este o noutate pentru Lincoln, ci doar o raritate. A mai jucat cu Midtjylland (0-3 la general în 2015), AEK Larnaca (1-6 în 2017) și Glasgow Rangers (0-5 în 2020). Dar cu un astfel de adversar a avut și cel mai mare succes din istorie: 1-0 cu Celtic Glasgow, în turul II preliminar al Ligii Campionilor din 2016. Rezultatul a fost supranumit „șocul din Gibraltar” și este considerat cea mai mare umilință din istoria lui Celtic. Pentru Lincoln a marcat polițistul Lee Casciaro, care încă joacă, la 39 de ani.