Golf

Champ du Golf și Dinamo, unite prin personalitatea prințului Dimitrie Sturdza

Autor: Silviu Ghering | 26.09.2018 | 18:06
Champ du Golf și Dinamo, unite prin personalitatea prințului Dimitrie Sturdza

Champ du Golf și Dinamo par, la prima vedere, două entități fără nicio legătură. Champ du Golf este un club de golf indoor, situat la Balotești, pe DN1. Singurul club de golf indoor cu tehnologie TRACKMAN din sud-estul Europei. Tehnologie care simulează aproape de realitate condițiile naturale de practicare a „sportului regal”.

Adrian Sasu este fondatorul și proprietarul clubului Champ du Golf. În urmă cu o săptămână i-a avut oaspeți, dar nu numai oaspeți și veți afla în continuare de ce, pe campionii României la handbal masculin, „alb-roșii” de la Dinamo. Ce legătură are golful cu handbalul, ce legătură are Champ du Golf cu Dinamo ne-a explicat Adrian Sasu într-un interviu acordat în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

Champ du Golf și Dinamo s-au aliat pentru a-și crește nivelul de performanță

Domnule Sasu, ce au căutat handbaliștii de la Dinamo la Champ du Golf? Au venit să se relaxeze la o partidă de golf?

– Și asta, pentru că au încercat primele lovituri, dar nu numai asta. Ca să încep cu începutul, vreau să vă spun că există opreliști în România care fac ca sportul să nu se dezvolte la nivelul din Europa de vest, iar un factor important al acestei stagnării, ca și în celelalte domenii ale vieții, sunt banii. Iar cum în România o lege a sponsorizării foarte bună nu există, atunci și banii vin foarte greu în sport și e o luptă continuă a celor care investesc în sport de a face rost de bani pentru a putea să-și dezvolte echipele și așa mai departe.

Champ du Golf este „copilul” lui Adrian Sasu, care vrea să-l „crească” mare și puternic, în beneficiul său și al sportului românesc
Champ du Golf este „copilul” lui Adrian Sasu, care vrea să-l „crească” mare și puternic

Adevărat, dar ce legătură este, totuși, între Champ du Golf și Dinamo?

– Cu mare drag încerc să adun la un loc oameni care sunt implicați în diverse corporații, care să cunoască handbal și să fie interesați de handbal, pentru că e cunoscut faptul că la golf, cel puțin în momentul de față, în România, într-o proporție uriașă, de peste 90 la sută, cei care joacă golf reprezintă diferite corporații de succes, sunt oameni de afaceri sau chiar oameni politici și, cumva, avându-i aici, la Champ du Golf, nu neapărat să-i duc spre handbal, dar să le pot insufla necesitatea sportului românesc de finanțare. Iată, Dinamo este, probabil, cea mai bună echipă de handbal din România, este campioană, joacă în Liga Campionilor, am zis hai să încercăm o asociere ca să îi asigurăm condiții și mai bune de pregătire.

Prințul Dimitrie Sturdza, noul președinte de onoare al lui Dinamo!

Și prințul Dimitrie Sturdza ce rol are în această asociere Champ du Golf – Dinamo?

– Prințul Dimitrie Sturdza este un foarte bun prieten și apropiat al familiei mele și, cumva, este un soi de părinte spiritual al acestui club, e un om care m-a susținut și m-a ajutat moral și prin sfaturi cu privire la ceea ce înseamnă golful și un club de golf, eu jucând golf, dar una e să joci și alta e să ai o afacere în golf. Domnia sa, cu o experiență mult mai vastă decât mine, un mare sportiv de-a-lungul vieții, multiplu campion la tenis, jucător de golf, implicat în foarte multe alte activități sportive, a susținut foarte mult sportul românesc și nu doar românesc. Cumva, în Champ du Golf își are un loc de cinste, este alături de noi, ne susține în continuare și are chiar o cupă, Cupa Prințul Dimitrie Sturdza, care este anuală și e o bucurie pentru noi toți, cei care jucăm golf în România să-l avem în preajma noastră.

Champ du Golf organizează a cupă anuală care poartă numele prințului Dimitrie Sturdza, personalitate polisportivă și multiculturală
Champ du Golf organizează a cupă anuală care poartă numele prințului Dimitrie Sturdza

Legătura dintre Champ du Golf și Dinamo e un proiect nu neapărat comun, ci al ideii sportive de a duce handbalul și golful la un alt nivel. Clubul Champ du Golf este făcut la un standard cât se poate de ridicat tocmai pentru că standardul acesta nu are legătură cu banii din buzunar, are legătură cu educația, cu un stil de viață, are legătrură cu a fi gentleman, iar a fi gentleman înseamnă că ai grijă cum te îmbraci, cum vorbești, cum te comporți în societate, iar România, și o spun cât se poate de apăsat, are nevoie de exemple care să ajute la creșterea a ceea ce se numește educație. Și când spun educație nu mă refer doar la învățământ, ci mă refer la tot ceea ce înseamnă educație, mentalitate, astfel ca generațiile care vin în urma noastră să înțeleagă că chiar dacă noi suntem balcanici și ne place să fim mai… să folosesc un termen simpatic, rebeli, cred că avem, fără doar și poate, în afară de o țară minunată și plină de resurse și oameni cât se poate de capabili, avem nevoie de mai multă atenție și aplecarea asupra educației, asupra civilizației, asupra felului de comportament.

Iar prințul Dimitrie Sturdza poate să…

– Prințul Dimitrie Sturdza poate fi, de fapt este, fără doar și poate, un model! Am încercat aici, la Champ du Golf, să creăm un model în care omul, când intră, indiferent de statutul lui financiar, să se simtă bine, să înțeleagă că se poate și altfel decât așa cum a fost obișnuit. Revenind la Dinamo, Excelența Sa a acceptat propunerea să devină președintele de onoare al clubului de handbal, ceea ce e un lucru extraordinar pentru Dinamo, să ai în față ca președinte de onoare un exemplu de etică, de moralitate, de succes în viață, cred că băieții de acolo au ce învăța de la o astfel de persoană ca prințul Dimitrie Sturdza. Mai ales că, din câte știu eu, în tinerețe Excelența Sa era apropiat de clubul Dinamo, așa că a revenit la vechea dragoste. Cam asta-i legătura dintre Champ du Golf și Dinamo, legătura care să crească „plusvaloarea” și în handbal, și în golf.

„Din păcate, încă suntem codașii Europei la ceea ce înseamnă sport”

Deci totul e pe plus…

– Nu, nu-i chiar așa… Deși ar trebui să fie un interviu de  bucurie, de fericire, uite o realizare frumoasă, v-o spun cu tristețe că, din păcate, încă suntem codașii Europei la ceea ce înseamnă sport și nu mă refer la sportul de performanță, să faci sport de performanță este o carieră, să faci sport pentru tine este o alegere pentru sănătatea ta. Din păcate, în România sportul este pe ultimul loc în preocupările majorității, sunt foarte puțini români care fac sport de plăcere și, de fapt, pentru sănătatea lor.

Champ du Golf înseamnă, evident, în primul rând, Adrian Sasu, jucător de golf care se identifică, evident, cu... Champ du Golf!
Champ du Golf înseamnă Adrian Sasu, jucător de golf care se identifică, evident, cu… Champ du Golf!

Iarăși din păcate, în școli sportul se face la nivelul la care l-am făcut și eu în perioada mea școlară, în aceleași săli mici și înghesuite și cu jumătate dintre elevi scutiți medical fără motiv real. Asta este o mare pierdere pentru noi ca nație, vor avea de suferit generațiile următoare. Părinții au doza lor de vină, profesorii au doza lor de vină, cei din Ministerul Educației Naționale au doza lor de vină, societatea în sine are doza ei de vină, din dorința perpetuă de senzațional și presa are doza ei de vină, ceea ce înseamnă un singur lucru: să faci educație sportivă nu înseamnă să prezinți la televizor sau într-o revistă „uite cum se face un stil de viață sănătos, mâncați asta, faceți sport uite-așa”, nu, să faci educație sportivă înseamnă să dai exemple pozitive, de oameni care au reușit, să induci dorința tinerilor, de fapt nu doar a tinerilor, că sportul nu are vârstă, să se îndrepte către sport, orice sport, pur și simplu către mișcare.

Nu trebuie să ne plângem că n-avem parcurile din Elveția ca să putem alerga prin ele, avem parcurile noastre așa cum sunt, și sunt bune, nu trebuie să ne plângem că trăim printre betoane pentru că nu vom face nimic dacă ne plângem. Trebuie să ne găsim doza de timp, chiar dacă Bucureștiul ăsta este extrem de aglomerat și decât să te duci dintr-o parte în alta mai bine pleci la Constanța că ajungi mai repede, dar trebuie să facem efortul ca măcar o dată pe săptămână, mai ales cei care au și copii, să iasă cu ei în aer liber, să alerge, să meargă cu bicicleta, fotbal, tenis, handbal, sport să fie, mișcare să fie. Iar golf se poate face și vara, și iarna, indoor, la Champ du Golf, voință să fie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!