News

Chat GPT ar reuși să treacă fără probleme la Evaluarea Națională la română. Care este punctul slab al programului

Un experiment realizat cu subiectele date la simularea Evaluării Naționale la limba română a arătat că Chat GPT poate promova examenul cu o notă bunicică.
26.03.2023 | 22:28
Chat GPT ar reusi sa treaca fara probleme la Evaluarea Nationala la romana Care este punctul slab al programului
Chat GPT este capabil să treacă de Evaluarea Națională la limba română/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Subiectele de la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a 8-a, la limba și literatura română, au fost rezolvate și de către Chat GPT, în cadrul unui experiment realizat de Euronews România. Rezultatele arată că programul este capabil să promoveze un astfel de exament cu o notă relativ mare.

Chat GPT are probleme la „profunzimea textului”

Modul în care programul a rezolvat subiectele a fost analizat de către un reputat cadru didactic, profesoara Mia Biligan, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. Mia Biligan nu a aflat de „identitatea” autorului decât după ce a corectat lucrarea și a notat-o.

ADVERTISEMENT

În cadrul experimentului a fost folosită varianta Plus a programului GPT, mai performantă decât cea standard. GPT-4 a primit pe rând fiecare cerință, rezolvările au fost apoi introduse într-un document Word, care apoi a fost corectat de către profesoarea Mia Biligan. La final, lucrarea a fost evaluată cu nota 7.30.

Nu știam cine e elevul. Nici nu mi-am dat seama, în primă fază, pentru că itemii obiectivi și cei semiobiectivi au fost rezolvați foarte bine. Corect sau foarte corect. Unde mi-am pus niște semne de întrebare și mi-am dat seama că nu e un elev? În momentul în care am ajuns la subiectul al doilea. La rezumat. A arătat că nu a înțeles textul la prima vedere”, a declarat profesoara de limba română.

ADVERTISEMENT

Problemele au început să apară la Subiectul II, care a constat în realizarea unui rezumat după unul dint textele date. „Nu a ieșit un rezumat”, a spus Mia Biligan, motiv pentru care „candidatul” a fost serios depunctat. Chiar și așa, realizarea rămâne impresionantă.

Nu înțelege profunzimea textului, semnificațiile textului, însă poate să aibă un discurs teoretic critic, de identificare a valorilor foarte coerent și foarte amplu. La suprafață, din nou”, a spus Biligan. În pofida acestor lipsuri, programul poate totuși să obțină o notă decentă la un examen precum Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

Temeri legate de frauda academică

ChatGPT provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință și al educatorilor, temerile fiind legate de utilizarea abuzivă a programului pentru a fabrica studii și a scrie eseuri pentru studenți, mai ales că această tehnologie poate să traducă și să rezume texte, precum și să răspundă la întrebări, ceea ce ar ușura frauda academică.

Pentru a testa cât de credibile sunt textele generate de inteligența artificială (AI) în ochii profesioniștilor, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Northwestern și Universitatea din Chicago, ambele din Statele Unite, le-a cerut colegilor lor să deosebească rezumatele de lucrări de cercetare scrise AI de cele scrise de oameni. Revizuirile în orb au identificat greșit 32% dintre rezumatele generate ca fiind reale și 14% dintre rezumatele originale ca fiind scrise de chatbot.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este unic la ChatGPT este cât de ușor accesibil, gratuit și rapid este. Organizații precum fabricile de hârtie [fabrici de lucrări de cercetare false] ar putea folosi mai ușor această tehnologie pentru a fabrica scrieri și rezultate științifice. Dacă un om de știință și-ar baza munca pe date false sau un clinician și-ar baza îngrijirea pe studii false, ar putea fi foarte periculos”, a afirmat autoarea principală a studiului, Catherine Gao, de la Universitatea Northwestern.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul...
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe...
Cea mai dură reacţie după ce Babasha a cântat alături de Coldplay pe Arena Naţională: Imbecili şi frustraţi cei care au huiduit!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis:...
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Revine în televiziune. Toți ochii sunt pe vedetă
Revine în televiziune. Toți ochii sunt pe vedetă
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
S-a aflat marele secret al lui Irinel Columbeanu
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Mineriada din 1990, prin ochii protestatarului Marian „Ceaușescu”: „Atunci am învățat «limba bătăii»”
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți...
Ce s-a ales de Leonard Doroftei după 5 ani petrecuți în Canada. Câți bani a pierdut în carieră: „M-au vândut, exact asta au făcut”