News

Chateau Valvis Chardonnay este medaliat cu aur la Concursul ”Vinalies Internationales” de la Paris

12.04.2019 | 14:54
Chateau Valvis Chardonnay este medaliat cu aur la Concursul Vinalies Internationales de la Paris
ADVERTISEMENT

Chateau Valvis Chardonnay 2017 DOC, o licoare pe care ar fi preferat-o și grecii, a fost medaliată cu aur la cea de-a 25-a ediție a ”Vinalies Internationales” de la Paris, una dintre cele mai cunoscute competiții din lumea vinului.

Chateau Valvis Chardonnay este medaliat cu aur la Concursul ”Vinalies Internationales” de la Paris

Titlul primit reprezintă o încununare a eforturilor făcute de SÂmburești pentru un soi atipic pentru această zonă vitivinicolă, căci, în general, clima din România estea prea puțin călduroasă pentru a produce vinuri premium albe.

ADVERTISEMENT

În cadrul concursului din Franța, 126 de experți internaționali au analizat 3,341 de vinuri din 45 de țări. În urma evaluării, experții au constatat că degustarea vinurilor în ”orb”, 46% dintre medaliile victorioase au revenit vinurilor vinificate în Franța, iar 54% au revenit celor din Lumea Veche, dar și din Lumea Nouă.

Chateau Valcis Chardonnay este medaliat cu aur la Concursul ”Vinalies Internationales” de la Paris
Licoarea pe care ar fi preferat-o și grecii, a fost medaliată cu aur la cea de-a 25-a ediție a ”Vinalies Internationales”

SOIUL CHARDONNAY

Popularitatea soiului de vin alb Chardonnay a crescut exponențial în ultimele decenii, iar mulți viticultori au început plantarea acestui soi care s-a adaptat unor climate și stiluri de vinificație dintre cele mai variate, de la cele din Burgundia- regiunea franceză de unde provine și până la podgoriile din România. În Burgundia acest soi de vin alb este cunoscut sub denumirea Alb de Burgundia”.

ADVERTISEMENT
Chateau Valcis Chardonnay este medaliat cu aur la Concursul ”Vinalies Internationales” de la Paris
În cadrul concursului din Franța, 126 de experți internaționali au analizat 3,341 de vinuri din 45 de țări

Numele Chardonnay este o derivație de la latinul „Cardonnacum” care înseamnă „Pământul lui Cardus” sau „Pamantul cu ciulini”. Vinul are o culoare de galben pai sau galben verzui, un vin mineral, corp suplu, miros floral, aromă intensă, proaspată, cu note de mere verzi, pere și citrice dacă recoltarea strugurilor este timpurie, prin întarzierea recoltării căpătând note de caise, piersici, chiar arome tropicale cu note de ananas, mango, condimente.

Prin maturare timp de 3-4 luni în vase noi din esență de stejar, vinul devine mai catifelat, suav și onctuos, culoarea devine mai închisă, spre galben auriu, aroma devine mai complexă datorită taninurilor dizolvate din doagele de stejar, notele dominante fiind cele de vanilie, migdale, mirodenii si fructe exotice. Prin fermentație malolactică capătă note de unt și alune.

ADVERTISEMENT