News

ChatGPT a ajuns la un milion de utilizatori în doar cinci zile. Cât de credibile sunt pentru oamenii de știință textele generate

Robotul de chat cu inteligență artificială, care a atins milionul de utilizatori în doar 5 zile de la lansare, ar putea fi folosit în mod abuziv pentru a fabrica studii.
04.02.2023 | 13:00
ChatGPT a ajuns la un milion de utilizatori in doar cinci zile Cat de credibile sunt pentru oamenii de stiinta textele generate
ChatGPT a ajuns la un milion de utilizatori în doar cinci zile de la lansare Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Robotul de inteligență artificială conversațională care poate produce texte asemănătoare cu cele umane a fost folosit în tot felul de scopuri, de la scrierea de povestiri, proză scurtă, muzică și lucrări de licență până la programarea codului de bază, rezolvarea problemelor de matematică și efectuarea de traduceri.

Un milion de utilizatori în doar cinci zile de la lansare

ChatGPT a devenit unul dintre cele mai importante cuvinte la modă din acest an, chatbotul de inteligență artificială conversațională fiind văzut ca un moment revoluționar în lumea tehnologiei.

ADVERTISEMENT

De fapt, unii prezic că ChatGPT de la OpenAI va marca sfârșitul Google Search așa cum îl cunoaștem, iar produsul a declanșat deja semnale de alarmă la gigantul de căutare. Interesant este că ChatGPT a depășit pragul de un milion de utilizatori în doar cinci zile după ce a fost făcut public în noiembrie 2022.

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a avertizat deja că o tehnologie de inteligență artificială precum ChatGPT ar putea înlocui oamenii în posturile de funcționari. Microsoft a confirmat săptămâna trecută o investiție de mai multe milioane de dolari în compania americană OpenAI, creatorul ChatGPT.

ADVERTISEMENT

Alte servicii online populare au avut, în general, nevoie de mult mai mult timp pentru a atinge pragul de un milion de utilizatori.

Instagram se numără printre cele care se apropie cel mai mult. Popularul serviciu de socializare a atins un milion de utilizatori în doar 2,5 luni. Aplicația Instagram a fost lansată în octombrie 2010 și la acea vreme era exclusivă pentru iOS.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, aplicația Instagram pentru Android – care a fost lansată în aprilie 2012, a depășit un milion de înregistrări pe Android în doar 24 de ore. Așadar, ChatGPT nu a doborât recordul stabilit de aplicația Instagram pentru Android atunci când a fost lansată.

Dar trebuie să ținem cont de faptul că, în cazul aplicației pentru Android, mulți oameni așteptau ca Instagram să ajungă pe telefoanele lor, ceea ce explică numărul mare de descărcări.

ADVERTISEMENT

Prin comparație, Facebook – care a cumpărat atât Instagram, cât și WhatsApp – a depășit un milion de utilizatori în aproximativ zece luni de la lansarea sa în februarie 2004.

Spotify și Dropbox au atins, de asemenea, rapid această performanță – în cinci și, respectiv, șapte luni, fiind servicii care, ca și ChatGPT, oferă o utilizare practică imediată.

Atunci când Netflix a fost lansat ca serviciu cu abonament în 1999, marca de un milion de utilizatori era încă la 3,5 ani distanță pentru serviciul de streaming.

Cât de credibile sunt textele generate pentru oamenii de știință

ChatGPT provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință și al educatorilor, care se tem că ar putea fi folosit în mod abuziv pentru a fabrica studii și a scrie eseuri pentru studenți, însă cercetătorii spun că ar putea contribui, de asemenea, la eliminarea barierelor lingvistice și la modelarea învățământului superior.

Tehnologia poate să traducă și să rezume texte, precum și să răspundă la întrebări, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la frauda academică.

Pentru a testa cât de credibile sunt textele generate de inteligența artificială (AI) în ochii profesioniștilor, o echipă de oameni de știință din Statele Unite le-a cerut colegilor lor să deosebească rezumatele de lucrări de cercetare scrise AI de cele scrise de oameni.

Revizuirile în orb au identificat greșit 32% dintre rezumatele generate ca fiind reale și 14% dintre rezumatele originale ca fiind scrise de chatbot, potrivit studiului publicat la sfârșitul lunii decembrie pe site-ul bioRxiv înainte de revizuirea de către colegi.

“Recenzenții au indicat că a fost surprinzător de dificil să se facă diferența între cele două, dar că rezumatele generate erau mai vagi și aveau o formulă de redactare”, a declarat echipa de la Universitatea Northwestern și Universitatea din Chicago.

Autoarea principală, Catherine Gao, de la Universitatea Northwestern, s-a declarat îngrijorată de faptul că software-ul de scriere AI ar putea afecta credibilitatea comunității științifice. “Orice tehnologie, dacă este folosită greșit, ar putea fi periculoasă”, a spus ea.

“Ceea ce este unic la ChatGPT este cât de ușor accesibil, gratuit și rapid este. Organizații precum fabricile de hârtie [fabrici de lucrări de cercetare false] ar putea folosi mai ușor această tehnologie pentru a fabrica scrieri și rezultate științifice. Dacă un om de știință și-ar baza munca pe date false sau un clinician și-ar baza îngrijirea pe studii false, ar putea fi foarte periculos.”

Dar utilizarea serviciului de inteligență artificială, care este capabil să traducă și să scrie în limbi precum engleza, chineza, spaniola și franceza, ar putea, de asemenea, să ajute oamenii de știință să publice într-o a doua limbă, potrivit lui Gao.

“[Instrumentele] pot fi folosite pentru a ajuta oamenii de știință cu povara scrierii și pentru a contribui la îmbunătățirea echității, în special pentru oamenii de știință care ar putea avea bariere lingvistice în ceea ce privește diseminarea lucrărilor lor”, a spus ea.

ChatGPT a enumerat modurile în care ”poate ajuta oamenii de știință”

Atunci când publicația South China Morning Post a cerut ChatGPT să scrie un rezumat științific fără a furniza date, în cazul unor studii, serviciul a generat texte care enumeră obiectivul și rezultatele unui studiu în stilul revistelor medicale, cu o notă care spune că “rezultatele și concluzia pot să nu fie exacte”.

Dar în alte cazuri, acesta a spus: “Îmi cer scuze, dar, în calitate de model lingvistic, nu am acces la date primare sau la expertiza necesară pentru a realiza un studiu, așa că nu pot furniza un rezumat pentru un studiu care nu există.

Este important de reținut că pentru a crea un rezumat științific original ar fi nevoie de acces la date primare, de expertiza necesară pentru a realiza un studiu și de permisiunea echipei de cercetare de a împărtăși rezultatele.

În plus, studiul ar trebui să treacă printr-un proces riguros de evaluare inter pares pentru a asigura acuratețea și fiabilitatea înainte de a fi publicat într-o revistă de renume”.

Când a fost întrebat ce ar putea face pentru oamenii de știință, ChatGPT a emis o serie de puncte de enumerare a modurilor în care poate “ajuta oamenii de știință”.

Printre acestea se numără: furnizarea de informații și răspunsuri la întrebări despre subiecte specifice din domeniul lor de studiu; generarea de ipoteze și predicții pe baza datelor; rezumarea și analiza unor seturi mari de date; asistență în redactarea de lucrări de cercetare și propuneri de granturi; ajutor în proiectarea și planificarea experimentelor și în traducerea de texte.

La ultimul punct al acestuia se precizează că ar putea face “mult mai mult”.

Deși serviciul, dezvoltat de firma americană de tehnologie OpenAI, nu este în prezent disponibil în China continentală și în Hong Kong, utilizatorii chinezi de internet găsesc modalități de a-l accesa.

Învățământul superior ar trebui să se pregătească pentru un impact masiv

Modelul lingvistic a atras, de asemenea, atenția lui Guo Yingjian, vicedecan al institutului de dezvoltare a capitalului și guvernanță de la Universitatea Renmin din China, care a declarat că sectorul învățământului superior din China ar trebui să se pregătească pentru “impactul masiv” al acestui model.

“Profesorii ar trebui să îi educe pe studenți pentru a profita din plin de această tehnologie pentru a stimula creativitatea și gândirea umană”, a scris el.

El a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care ar trebui gestionată utilizarea acesteia, întrebând dacă utilizarea generatoarelor de text cu inteligență artificială ar trebui tratată diferit de normele existente privind plagiatul.

“AI nu este încă capabilă de cercetare academică originală și nu face prea multe pentru o scriere academică autentică”, a spus el. “Dar, odată cu dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale, cred că această zi nu este departe de noi.”

Wang Yanbo, profesor asociat de strategie și inovare la Universitatea din Hong Kong, a declarat că nu și-ar face griji în legătură cu software-ul de scriere AI, deoarece creativitatea umană rămâne cheia.

El a indicat internetul și motoarele de căutare, care au schimbat modul în care studenții cercetează, analizează și utilizează informațiile, precum și asistenții de scriere care elimină erorile gramaticale.

“Intrăm într-o nouă eră și ar trebui să ne așteptăm ca fiecare articol să fie bine scris”, a spus el.

Cu sau fără ajutorul inteligenței artificiale, persoanele rău intenționate ar “genera descoperiri științifice false și le-ar plasa în reviste de slabă calitate”, a spus Wang. “Pentru comunitatea științifică, este vorba despre eforturile colective de a construi un mediu de cercetare în care transparența, onestitatea și creativitatea vor fi onorate și recompensate, cu sau fără impactul AI. De aceea, schimbul de date, dezvăluirea procedurilor și replicarea sunt atât de importante pentru cercetarea științifică.”

Profesorii să ”integreze astfel de tehnologii în conținutul cursurilor”

La începutul acestei luni, orașul New York a interzis utilizarea chatbot-ului de pe dispozitivele și rețelele școlilor sale, invocând preocupări legate de faptul că acesta nu dezvoltă gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor pentru elevi.

“Tentația ca elevii să aleagă calea ușoară și să lase tehnologia să facă munca murdară este foarte mare”, a mai spus Wang.

Dar, în loc să o interzică din sălile de clasă, el a spus că profesorii ar trebui să reproiecteze modul în care sunt predate cursurile și modul în care elevii se implică în conținutul cursurilor.

“Este un mandat mai devreme sau mai târziu pentru profesori să integreze astfel de tehnologii în conținutul cursurilor noastre și în sălile noastre de clasă, astfel încât să putem pregăti studenții să îmbrățișeze în mod activ noua fază a lumii noastre”, a mai spus el.

Gao, de la Universitatea Northwestern, a indicat Conferința internațională privind învățarea mecanică, care a interzis lucrările produse în întregime de scriitori AI, dar spune că autorii pot folosi astfel de instrumente pentru editarea sau rafinarea textelor.

“Rămâne de stabilit unde va simți comunitatea academică că sunt limitele pentru utilizarea sa acceptabilă în redactarea de lucrări științifice”, a spus ea.

Ce este ChatGPT?

ChatGPT a fost lansat pe 30 noiembrie 2022, dar face parte dintr-un set mai larg de tehnologii dezvoltate de startup-ul OpenAI din San Francisco, care are o relație strânsă cu Microsoft.

Face parte dintr-o nouă generație de sisteme AI care pot conversa, genera text lizibil la cerere și chiar poate produce imagini și videoclipuri noi pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte medii.

Dar, spre deosebire de iterațiile anterioare ale așa-numitelor „modele de limbă mari”, cum ar fi GPT-3 de la OpenAI, lansat în 2020, instrumentul ChatGPT este disponibil gratuit pentru oricine are o conexiune la internet și este conceput pentru a fi mai ușor de utilizat. Funcționează ca un dialog scris între sistemul AI și persoana care îi pune întrebări.

Milioane de oameni s-au jucat cu el în ultima lună, folosindu-l pentru a scrie poezii sau cântece stupide, pentru a încerca să-l păcălească să facă greșeli sau în scopuri mai practice, cum ar fi să ajute la scrierea unui e-mail. Toate aceste interogări îl ajută, de asemenea, să devină mai inteligent.

ADVERTISEMENT