News

Video exclusiv. Chef cu mici și manele la Koln, unde românii din diaspora votează pentru europarlamentare. Secția de votare, amplasată într-o biserică. VIDEO

La singura secție de votare pentru românii din zona Koln, Germania, alegătorii sunt așteptați cu mici și muzică de petrecere.
09.06.2024 | 19:26
Video exclusiv Chef cu mici si manele la Koln unde romanii din diaspora voteaza pentru europarlamentare Sectia de votare amplasata intro biserica VIDEO
Românii din Koln petrec în fața secției de votare, amplasată într-o biserică ortodoxă / Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegerile europarlamentare nu au trezit un interes deosebit pentru românii care locuiesc în Germania. La Koln, un oraș în care există o importantă comunitate românească, a fost amplasată o singură secție de vot, care era mai degrabă goală în jurul orei 16:20 (ora Germaniei).

Singura secție de vot din Koln, nesemnalizată

Secția de votare nr. 229 a fost amplasată într-o locație inedită: în biserica ortodoxă românească din Koln. Deși este un punct de reper cunoscut pentru membrii comunității, autoritățile nu au făcut public acest detaliu, ci au anunțat doar adresa locației.

ADVERTISEMENT

Pentru românii care locuiesc în regiune și care au mers la Koln pentru a-și exercita dreptul de vot, acest lucru a reprezentat o problemă, pentru că hărțile online te trimit la o altă adresă, respectiv pe o stradă paralelă unde se află un bloc de locuințe.

Au fost multe persoane care au venit azi la secția de vot și s-au lovit de această situație, mai ales că nu există vreun indicator care să indice locația corectă a secției de votare.

ADVERTISEMENT

Mai multe sesizări au fost înregistrate la call-center-ul votcorect.ro, o platformă realizată cu ajutorul Uniunii Europene, la care cetățenii pot raporta nereguli legate de alegeri.

Petrecere cu manele și grătare, în fața bisericii românești

În realitate, secția de votare se află chiar în incinta bisericii ortodoxe din Koln, care poate fi identificată ușor, urmărind sursa decibelilor care răsună în cartierul altfel liniștit.

ADVERTISEMENT

Un chef în toată regula s-a încins în fața bisericii, cu muzică de petrecere și mesaje de jale, de dor de casă, de revenit din diaspora și de trăit printre străini. Aceasta provine de la boxele date la maxim, într-un stand amenajat chiar în fața secției de vot. Aici se vând mici, langoși și alte produse românești.

La terasa amenajată ad-hoc erau câțiva clienți, cel mai probabil români veniți cu familia. În schimb, la cabinele de vot nu se afla nimeni, la ora 16:20 (ora Germaniei). Pe cealaltă parte de drum, vreo 4-5 persoane derutate căutau secția de votare, cu telefonul pornit pe aplicația de hartă online.

ADVERTISEMENT

2,5 milioane de români din diaspora, așteptați la vot

Peste 2,5 milioane de români sunt așteptați, duminică, să-și exercite dreptul de vot la alegerile europarlamentare. Ministerul Afacerilor Externe a informat că au fost amenajate 915 secții de votare pentru românii din diaspora, cele mai multe în Italia, Spania și Marea Britanie.

Procesul de votare la secțiile din străinătate începe la ora 07:00 și se încheie la 22:00, ora locală. În cazuri excepționale, președinții secțiilor de votare pot prelungi programul până la ora 22:00.

Primii români care au votat la alegerile europarlamentare 2024 au fost cei din Noua Zeelandă, acolo unde secțiile s-au deschis sâmbătă, ora 22:00 (ora României).

În Germania trăiesc aproape 900.000 de români

Potrivit unor date publicate de Biroul Federal de Statistici, românii formează cea mai mare minoritate din Germania, care provine dintr-un stat UE. În ultimul deceniu, numărul de români care trăiesc în Germania s-a dublat și a ajuns la aproape 900.000.

La alegerile din acest an, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 87 de secții de votare în Germania, cu 25 mai multe decât în 2019.

Românii care votează în străinătate trebuie să se prezinte la cea mai apropiată secție de locul unde este rezident, unde este cazat sau unde se află în vizită.

Ei trebuie să prezinte un act de identitate românesc: carte de identitate sau pașaport. De asemenea, trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar membrii comisiei au obligația de a verifica prin intermediul tabletei pusă la dispoziție de STS, dacă alegătorii au drept de vot, dacă au drepturile electorale interzise sau dacă au mai votat și la o altă secție.

Chef cu mici și manele la Koln, unde românii din diaspora votează pentru europarlamentare. Secția de votare, amplasată într-o biserică

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”