Euro 2016

2000 – BELGIA ŞI OLANDA. Cheia care a deschis Franţei „uşa” spre coroana europeană

În primul an al mileniului 3 s-a „întîmplat” a doua mare finală decisă de „golul de aur”, denumit iniţial „moarte subită” (Sudden Death) şi „cosmetizat” după 1993 de mai marii...
03.06.2016 | 14:19

În primul an al mileniului 3 s-a „întîmplat” a doua mare finală decisă de „golul de aur”, denumit iniţial „moarte subită” (Sudden Death) şi „cosmetizat” după 1993 de mai marii FIFA că nu „suna” bine…

Regulă la care s-a renunţat mai apoi pentru că nu era, întradevăr, cea mai justă modalitate de a închide un meci. Chiar dacă a „profitat” şi un compatriot de-al nostru de ea: în 25 august acelaşi an 2000, în Supercupa Europei, Real Madrid şi Galatasaray terminau la egalitate, 1-1, timpul regulamentar de joc. Golul de aur a venit de la Jardel în minutul 103, iar turcii au luat trofeul. Pe banca Galatei, antrenor era Mircea Lucescu. Iar primul „gol de aur subit”, ca să-i spunem aşa, fusese cel marcat de germanul Oliver Bierhoff pe 30 iunie 1996, în finala Campionatului European din Anglia, 2-1 în minutul 95 cu Cehia. Dar să revenim la finala Campionatului European din 2000, Franţa – Italia, pe stadionul „Feyenoord” din Rotterdam.

Finala rezervelor franceze

Pe scurt, italianul Marco Delvecchio marca în minutul 55 primul său gol după 22 de meciuri pentru „squadra azzurra”, dar „macaronarii”, antrenaţi de fostul mare portar Dino Zoff, erau egalaţi în minutul 90 de rezerva franceză Sylvain Wiltord, care îl înlocuise pe Lilian Thuram în minutul 58. Minutul 13 al prelungirilor a fost cu ghinion pentru italieni: altă rezervă a francezilor, David Trezeguet, intrat în minutul 76 în locul lui Youri Djorkaeff, relua spectaculos din centrul careului centrarea, incredibil dar adevărat, a încă unei rezerve, Robert Pires, pe teren din minutul 86 în locul lui Bixente Lizarazu, şi înscria golul care a făcut din Franţa prima echipă din lume campioană mondială (1998) şi europeană în acelaşi timp!

Argentinianul care a făcut Franţa campioană europeană

Iarăşi pe scurt, David Trezeguet este un argentinian născut la Rouen, în Franţa, pe 15 octombrie 1977. După doar doi ani, o dată încheiată cariera fotbalistică a tatălui său la Rouen, familia se întoarce în Argentina, la Buenos Aires, iar David este înscris la juniorii lui Platense, de unde urcă pînă la prima echipă.

În iulie 1995 a dat probe pentru Paris Saint-Germain, însă din cauza unor neînţelegeri de natură economică transferul cade, iar pe fir intră AS Monaco. Joacă în Principat, apoi la Juventus Torino, Hercules Alicante, Banyas (Emiratele Arabe Unite, 3 meciuri…), River Plate, Newell’s Old Boys şi se retrage în 2014 de la indienii lui Pune City, la care tocmai venise Adi Mutu… A jucat pentru naţionala Franţei 71 de meciuri, în care a marcat 34 de goluri.

A vrut să plece din cantonament, dar Zidane i-a aruncat cheia!

La turneul european din 2000, însă, Trezeguet a fost lăsat de antrenorul Roger Lemerre să fiarbă în suc propriu pe banca de rezerve primele două meciuri din grupe, 3-0 cu Danemarca şi 2-1 cu Cehia. Dezamăgit şi supărat, David şi-a făcut bagajele, la propriu, şi în noaptea de după partida cu Cehia a vrut să plece acasă!

Colegul său de cameră, nimeni altul decît Zinedine Zidane, nu l-a convins să se potolească, dar i-a încuiat uşa şi a aruncat cheia… pe geam! Au vorbit aproape pînă spre dimineaţă, Trezeguet s-a calmat, se pare că Zidane i-ar fi spus ceva şi selecţionerului Lemerre şi David a jucat tot meciul cu Olanda, a înscris golul de 2-1 în minutul 31, dar batavii au întors scorul în 8 minute, 51 şi 59, cîştigînd în final cu 3-2.

După ce a frecat iarăşi banca de rezerve tot meciul în „sferturi”, 2-1 cu Spania, în semifinala cu Portugalia Trezeguet a intrat în prima repriză de prelungiri, minutul 105, după 1-1 în minutul 90 şi s-a bucurat de „golul de aur” marcat de colegul de cameră Zinedine Zidane, din penalty, în minutul 117.

Iar finala a fost momentul său de geniu, cu „golul de aur” prin care a provocat „moartea subită” a italienilor… Întrebarea este cine ar fi fost campioană europeană dacă Zidane îl lăsa să plece în acea noapte de după meciul cu Cehia?

„Am pus toată forţa mea, toate speranţele şi toate frustrările în şutul acela… a fost un turneu foarte dificil pentru mine, mă aşteptam să joc mai mult… Italienii au căzut psihic după ce n-au reuşit să cîştige un meci pe care îl aveau practic în geantă” – David Trezeguet

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri