Fotbal international

Chelsea, CAMPIOANĂ după 5 ani de pauză: “O nouă epocă de AUR!”

Chelsea este noua campioană a Angliei. Echipa antrenată de Jose Mourinho şi-a asigurat titlul cu 3 etape pînă la final după ce a învins Crystal Palace cu 1-0. Este al 3-lea titlu obţinut de...
04.05.2015 | 00:01

Chelsea este noua campioană a Angliei. Echipa antrenată de Jose Mourinho şi-a asigurat titlul cu 3 etape pînă la final după ce a învins Crystal Palace cu 1-0. Este al 3-lea titlu obţinut de Mourinho pe banca londonezilor, într-un sezon în care Chelsea a condus de la un capăt la altul. 

VEZI VIDEO TOATE GOLURILE DIN ETAPA 35 DIN PREMIER LEAGUE 

“Începe o nouă epocă de aur la Chelsea”

Chelsea a cîştigat titlul în Premier League după o pauză de 5 ani. Ultima dată cînd “albaştrii” s-au impus în competiţia internă a fost în 2010 cînd pe bancă era Carlo Ancelotti. De la venirea lui Roman Abramovic la club în 2003, Chelsea a cîştigat 4 titluri în Premier League (2004-2005, 2005-2006, 2009-2010 şi 2014-2015).

ADVERTISEMENT

John Terry, Didier Drogba şi Petr Cech sînt singurii jucători din actualul lot care au fost părtaşi la toate cele 4 titluri cucerite pe Stamford Bridge în ultimul deceniu. Pentru Cech există şi un gust amar după acest titlu, în condiţiile în care a fost primul sezon din ultimii 10 ani la Chelsea în care a fost rezervă.

Titular între buturi a fost Thibaut Courtois, belgianul fiind unul dintre cei mai buni goalkeeperi din lume. Însă Petr Cech a acceptat postura de rezervă, el fiind cunoscut ca unul dintre cei mai fair play jucători.

ADVERTISEMENT

Petr Cech a declarat că acest titlu poate fi începutul unei noi ere la Chelsea: “Ultimul titlu cîştigat în urmă cu 5 ani a fost cu atît de mult timp în urmă. Doar eu, John Terry şi Didier Drogba am fost aici în urmă cu 10 ani cînd luam primul titlu.

Poţi să fii un jucător extraordinar, însă cînd joci în meciuri sub presiune, să fii campion îţi dă o altă senzaţie. La Chelsea, odată cu acest titlu poate începe o nouă epocă de aur”, a declarat portarul.

ADVERTISEMENT

Combinaţia cîştigătoare: disciplină şi staruri 

Chelsea a căştigat acest campionat prin disciplină, în primul rînd. Echipa a fost extrem de pragmatică şi chiar dacă au fost multe meciuri în care “albaştrii” s-au văzut dominaţi, au reuşit să reziste presiunii şi să cîştige.

Echipa lui Mourinho a convertit cele mai multe ocazii în goluri şi nu de puţine ori, 1-0 a fost rezultatul care aducea cele 3 puncte pentru Chelsea. Ultimul exemplu a fost în derby-ul cu Manchester United, pe care Chelsea l-a cîştigat cu 1-0, deşi a avut 30% posesie.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă uneori jocul este economicos, Chelsea are în componenţă staruri de clasă mondială. Eden Hazard a fost votat cel mai bun jucător din Premier League în sezonul trecut.

Linia de apărare a echipei lui Mourinho a mers ceas în acest sezon. Courtois este unul dintre cei mai buni portari din lume, iar defensiva formată din Ivanovic, Terry, Cahill şi Azpilicueta a fost de netrecut în multe meciuri.

Atacată de rivali: “E o echipă mică!” 

Chiar dacă Chelsea are 13 puncte avans faţă de Manchester City, antrenorul “cetăţenilor”, Manuel Pellegrini, a lansat un atac la adresa campioanei:

“Cînd joc împotriva lui Chelsea, parcă joc împotriva unei echipe mici cu jucători foarte buni. Pentru mine, o echipă mare e cea care are posesia şi vrea neapărat să marcheze, să domine. Avem gîndiri diferite. Totuşi, îl felicit pe Mourinho şi pe patron pentru că au o echipă care încontinuu îşi îmbunătăţesc echipa”, a declarat antrenorul “cetăţenilor”.

Profit din transferuri

Managementul lui Mourinho atît din punct de vedere sportiv, cît şi economic este unul model în acest sezon. Chelsea a cîştigat titlul în cel mai spectaculos campionat din lume, fiind pe plus la capitolul transferuri.

Chelsea i-a adus înainte de acest sezon pe Diego Costa (33 de mil. de lire), Cesc Fabregas (29 de mil.), Filipe Luis (18 mil.), Juan Cuadrado (28 de mil)Loic Remy (12 mil.) şi Mario Pasalic (2 mil). Thibaut Courtois a venit gratis de la Atletico după ce i-a expirat împrumutul. În total, Chelsea a cheltuit 128 de milioane de lire sterline pe transferuri.

costa

 

La capitolul plecări, Chelsea a vîndut jucători importanţi, însă oficialii londonezilor au ţinut la preţ şi cei care au plecat, au făcut-o pe sume exorbitante.  Astfel, au fost vînduţi: David Luiz (44 de mil. de lire), Romelu Lukaku (31,2 mil.), Schurlee (28 de mil.), Bertrand (12 mil.), Demba Ba (6 mil.), Fernando Torres (2,7 mil), van Aandholt (1,76 mil.).

luiyzzz

În total, veniturile din transferuri au fost de 128,66 milioane de lire sterline, clubul fiind pe plus cu 7,48 milioane de lire sterline. Asfel, Chelsea reuşeşte să fie un model de management şi unul dintre puţinele echipe care reuşesc să cîştige titlul fiind pe plus şi la capitolul transferuri.

Obiectiv: Liga Campionilor

Una dintre principalele obiective ale lui Jose Mourinho la Chelsea e cîştigarea Ligii Campionilor. Portughezul a fost aproape în repetate rînduri de Ligă, însă mai tot timpul s-a oprit în semifinale. Mourinho şi-a trecut în palmares două Ligi ale Campionilor, cu Porto în 2004 şi cu Inter în 2010.

În sezonul viitor, alături de păstrarea titlului, Chelsea va forţa cîştigarea Ligii Campionilor pentru a doua oară în istorie, singurul titlu în Ligă fiind obţinut în 2012 cu “interimarul” Roberto Di Matteo.

 

ADVERTISEMENT
Tags: