Chelsea, cea mai profitabilă echipă din Europa! Londonezii, pe plus cu 205 milioane de euro. La polul opus, Real Madrid conduce topul „datornicilor”

Flaviu Popa   
în Fotbal international
10/02/2020, 16:14
Chelsea, cea mai profitabilă echipă din Europa! Londonezii, pe plus cu 205 milioane de euro. La polul opus, Real Madrid conduce topul „datornicilor”
Chelsea Londra, cea mai profitabilă echipă din Europa

Observatorul fotbalului (CIES) a făcut o analiză a sumelor cheltuite sau încasate de marile cluburi din Europa în ultimele două ferestre de mercato (vara lui 2019 și iarna lui 2020). Concluziile sunt extrem de interesante, în condițiile în care Chelsea Londra e cea mai profitabilă echipă din Europa, cu un profit de 205 de milioane de euro. Desigur, interdicția londonezilor la transferuri a avut un cuvânt greu de spus.

La polul opus, „cheltuitorii” de la Real Madrid se remarcă într-un mod negativ, cu o „gaură” de 181 de milioane de euro.

Chelsea, Benfica și Ajax, cele mai profitabile cluburi

Topul cluburilor profitabile, care au reușit să încheie pe „plus” perioadele de mercato, este alcătuit din Chelsea (plus 205 milioane de euro), Benfica (plus 166 de milioane) și Ajax Amsterdam (plus 137 de milioane). Sporting Lisabona (plus 92 de milioane), Red Bull Salzburg (plus 75 de milioane), Lille (plus 69 de milioane), Hoffeinheim (plus 69 de milioane) sau Sampdoria (plus 57 de milioane) sunt alte nume importante din top.

De reținut că Chelsea a „beneficiat” de o interdicție la transferuri pentru nerespectarea anumitor reguli privitoare la transferul de juniori. Așadar, în condițiile în care londonezii s-au rezumat să-l vândă pe Eden Hazard la Real Madrid pentru 100 de milioane de euro, cifrele pot fi mai ușor explicate.

Alte echipe ale Europei care au înțeles cum să facă o afacere din fotbal sunt PSV (plus 56 milioane), Empoli (plus 50 milioane), Dinamo Zagreb (plus 46 milioane), Genk (plus 44 milioane) sau VFB Stuttgart (plus 33 milioane).

Real Madrid, Aston Villa și Barcelona, „găuri negre” în buget

La polul opus al clasamentului se situează granzii din Spania, Real Madrid și Barcelona. Lucru de așteptat, de altfel. Real Madrid a încheiat perioada de mercato pe minus cu 181 de milioane, în timp ce Barcelona a pierdut 166 de milioane. Aston Villa (minus 168 de milioane), Manchester United (minus 151 de milioane) și Tottenham Hotspur (minus 141 de milioane) completează topul.

De asemenea, formațiie din Serie A care se bat la titlu, Juventus și Inter Milano, au cheltuit mai mult decât au produs. În cazul lui Juventus vorbim despre 94 de milioane de euro, în timp ce Inter a ieșit pe minus cu 111 milioane. Manchester City (minus 81 de milioane), Bayern Munchen (minus 68 de milioane) și West Ham united (minus 65 de milioane) sunt și ele în topul alcăuit de CIES.

Premier League, deficit de peste 800 de milioane de euro

CIES a centralizat și datele raportat la fiecare competiție în parte. Astfel, aflăm că echipele din Premier League au „ars” 844 de milioane de euro, Primera Division minus 418 milioane, Serie A minus 407 milioane, Bundesliga minus 263 de milioane. Ca o excepție, prima ligă franceză este pe profit cu 106 milioane de euro.

Cine sunt cei de la Observatorul fotbalului (CIES)?

Observatorul fotbalului (CIES) sau, în engleză „The CIES Football Observatory” se recomandă a fi un grup de cercetare în cadrul Centrului Internațional pentru Studiul Sportului, cu sediul în Neuchatel, Elveția. Cei de la CIES sunt experți în statistici și analiză fotbalistică. A fost creat în 2005 de către doctorii Raffaele Poli și Loic Ravenel.

  • 120 de milioane de euro a plătit Barcelona pentru transferul lui Griezmann
  • 100 de milioane de euro a plătit Real Madrid pentru transferul lui Hazard
Închide ×