Echipa construită de Chelsea în 2024 este cea mai scumpă din istorie, conform unui raport realizat recent de cei de la UEFA. Londonezii sunt urmați în acest clasament de alte trei formații din Premier League, iar în top 20 se află nu mai puțin de nouă formații din prima ligă a Angliei.
Lotul actual al lui Chelsea costă 1,656 miliarde de euro, conform raportului „European Club Finance and Investment Landscape”, realizat de UEFA, depășind recordul deținut de Real Madrid din 2020. Pe locul 2, la mare distanță în urma londonezilor, se află Manchester City, cu un lot cotat la 1,294 miliarde de euro.
Cvartetul englezesc din vârful clasamentului este completat de Manchester United (1,098 miliarde) și Arsenal (1,026 miliarde), iar pe locul 5 se află prima formație din afara Premier League, Real Madrid (924 milioane).
În top 20 se află alte cinci formații din Anglia, Liverpool, Tottenham, Aston Villa, Newcastle și West Ham, semn clar al faptului că puterea financiară a Premier League este la un cu totul alt nivel față de restul Europei.
Surprinde poziția lui Bayern Munchen, locul 13, în urma rivalei din Bundesliga, RB Leipzig, dar și cea a liderului din La Liga, Barcelona, aflat pe poziția a 16-a. După Premier League, Serie A este campionatul care dă cele mai multe formații în top 20, nu mai puțin de cinci: Inter, Juventus, Napoli, AC Milan și AS Roma.
Când vine vorba de sumele plătite pentru salarii, liderul vine din campionatul Franței. Paris Saint-Germain conduce clasamentul, cu 658 de milioane de euro, urmată de Manchester City, cu 554 de milioane, și de Real Madrid, cu 505 milioane. Și în această ierarhie, campionatul Angliei este cel mai bine reprezentat, tot de nouă formații.
Când vine vorba de procentul din venituri care s-a cheltuit pentru achitarea salariilor, acesta a variat între 42%, la Tottenham, și 98%, la Everton. Real Madrid a avut un procentaj de 47%, iar la Barcelona acesta a fost de 62%.
„Majoritatea cluburilor par să gestioneze responsabil creșterile salariale ale jucătorilor, dar alte costuri cresc rapid, punând o presiune mai mare asupra marjelor operaționale decât a existat până acum.
Cluburile trebuie să rămână vigilente, deoarece încă mai trebuie depuse eforturi considerabile pentru a restabili profitabilitatea care a existat înainte de pandemie” a afirmat Alexander Ceferin, citat de Daily Mail. Recent, președintele UEFA a vorbit despre o schimbare importantă care s-ar putea produce în Champions League.