Sport

Chelsea, datorii uriașe către Roman Abramovich. Suma colosală cu care oligarhul rus a împrumutat clubul

Roman Abramovich este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, însă investițiile sale la Chelsea sunt de fapt doar împrumuturi astfel că londonezii sunt datori vânduți la oligarhul rus.
05.01.2022 | 10:11
Chelsea datorii uriase catre Roman Abramovich Suma colosala cu care oligarhul rus a imprumutat clubul
Roman Abramovich este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, însă investițiile sale la Chelsea sunt de fapt doar împrumuturi astfel că londonezii sunt datori vânduți la oligarhul rus. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri a preluat clubul din Premier League la 1 iulie 2003 și după foarte mult timp a oferit primul interviu în care a explicat de ce a ținut morțiș să dețină o echipă de fotbal.

Apropiat al președintelui Vladimir Putin, Abramovich a negociat în vară vânzarea grupării de pe Stamford Bridge, dar afacerea nu s-a realizat din cauza faptului că rusul nu ar fi proprietar și pe arena londoneză.

ADVERTISEMENT

Datorii de miliarde ale clubului Chelsea către Roman Abramovich

Roman Abramovich este cunoscut în lumea fotbalului pentru investițiile uriașe pe care le-a făcut la Chelsea, însă, se pare, că oligarhul rus nu a făcut altceva decât să împrumute clubul și astfel s-a ajuns la datorii exorbitante.

Conform Daily Mail, Chelsea are în acest moment datorii către Roman Abramovich care se ridică la peste 1,514 miliarde de lire sterline, după ce acesta a împrumutat clubul în sezonul precedent cu 19,9 milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Cea mai recentă injecție i-a ajutat pe londonezi să-i depășească pe rivalii din Premier League, Manchester United și Liverpool, în ceea ce privește masa salarială. Și asta în ciuda faptului că au înregistrat o pierdere de 155,9 milioane de lire sterline în sezonul precedent.

Datoriile sunt doar pe hârtie

”Finanțarea este asigurată de partea care controlează clubul, domnul R Abramovich… Soldul restant al tuturor împrumuturilor părților afiliate la 30 iunie 2021 era de 1.514,4 milioane de lire sterline”, se arată într-o notă a Fordstam Ltd, compania-mamă care deține Chelsea.

ADVERTISEMENT

Se vehiculează faptul că împrumuturile vor fi rambursate către Camberley International Investments Ltd, companie despre care se crede că este controlată de Abramovich. Cu toate acestea, deoarece împrumuturile vin chiar de la proprietar, Chelsea nu ar avea datorii în realitate. În cazul în care ar vinde clubul, rusul ar trebui să-și ramburseze singur din venituri.

”Albaștrii” au cheltuit sume colosale la începutul sezonului trecut, plătind 222 de milioane de lire sterline pentru transferurile lui Kai Havertz (71 de milioane de lire sterline), Timo Werner (48 de milioane de lire sterline), Ben Chilwell (45 de milioane de lire sterline), Hakim Ziyech (36 de milioane de lire sterline) și Edouard Mendy (22 de milioane de lire sterline).

ADVERTISEMENT

Chelsea plătește salarii enorme

Salariile la Chelsea au crescut în ultima perioadă cu 17,5%, până la 333 de milioane de lire sterline, triumful în Liga Campionilor jucând un rol important datorită bonusuri acordate jucătorilor.

În acest moment, londonezii sunt clubul cu a doua masa salarială din Premier League, după Manchester City, care plătește 351 milioane lire sterline pe sezon. Chelsea a trecut la acest capitol de rivalele Manchester United (326 milioane lire sterline) și Liverpool (322,6 milioane lire sterline).

Abramovich nu a fost văzut prea mult la Chelsea în ultimii ani, după ce s-a confruntat cu probleme de viză în 2018. El a fost prezent la primul său meci pe Stamford Bridge în ultimii trei ani, în noiembrie 2021. Din cauza problemelor oligarhului rus, planificarea reconstrucției stadionului Stamford Bridge a fost suspendată.

ADVERTISEMENT