Sport

Chelsea „driblează” legal fair-play-ul financiar. UEFA schimbă regulile din cauza londonezilor. Update

Chelsea a cheltuit 425 de milioane de euro pe transferuri, însă se înscrie în regulile fair-play-ului financiar. UEFA vrea să schimbe regulile pentru a bloca această ”portiță”.
23.01.2023 | 22:05
Chelsea dribleaza legal fairplayul financiar UEFA schimba regulile din cauza londonezilor Update
Todd Boehly, patronul lui Chelsea, a profitat de o portiță de regulament pentru a ”dribla” Fair-play-ul Financiar. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
23-01-2023
20:06

Se schimbă regulile fair-play-ului financiar din cauza lui Chelsea

UEFA pregătește o schimbare radicală în ceea ce privește fair-play-ul financiar, după ce clubul Chelsea a cheltuit peste 400 de milioane de lire sterline în ultimele două perioade de mercato, profitând de o ”portiță” din regulament.

Conform publicației Express, organismul de conducere al fotbalului european va stabili un maxim de cinci ani pentru perioada de timp în care taxa de transfer a unui jucător poate fi împărțită.

Patronul american al lui Chelsea, Todd Boehly, a oferit contracte pe termen lung jucătorilor achiziționați în ultima perioadă pentru a răspândi impactul cheltuielilor făcute de club. Cel mai recent caz este al lui Mykhaylo Mudryk, care a semnat o înțelegere de opt ani și jumătate, cea mai lungă din istoria Premier League.

Înainte de ucrainean, Benoit Badiashile a semnat un contract de șapte ani și jumătate, David Datro Fofana a încheiat un contract de șase ani și jumătate, iar Wesley Fofana de șapte ani. Procesul se numește amortizare, adică costul anual al salariului unui jucător va fi mai mic dacă contractul acestuia este mai lung.

De exemplu, Chelsea va cheltui puțin peste 9 milioane de lire sterline pe an cu Mudryk, în timp ce dacă ar fi semnat doar un contract pe patru ani, cheltuielile s-ar fi ridicat la aproximativ 20 de milioane de lire sterline.

În încercarea de a închide marilor cluburi această ”portiță” din regulament, UEFA a decis că începând cu această vară va exista un maxim de cinci ani pentru tranzacții când vine vorba de amortizarea cheltuielilor.

Chelsea a fost extrem de activă pe piața transferurilor în vară. Iar acum, nu se lasă mai prejos. Ultima achiziție, Mychajlo Mudryk, sosind pe Stamford Bridge, potrivit surselor, penrtu 100 de milioane de euro (din care 30 bonusuri). Per total s-a ajuns la 425 de milioane de euro, dar, profitând de un articol din regulamentul FIFA, fără a încălca fair-play-ul financiar.

Contractele pe perioade mai lungi de cinci ani, ”rețeta” lui Chelsea și a cluburilor din Premier League de a fenta fair-play-ul financiar

Todd Boehly este decis să construiască o nouă echipă la Chelsea. Banii nu par, măcar pentru moment o problemă, astfel că doar în această iarnă au sosit Badiashile, Santos, Fofana, plus Joao Felix sub formă de împrumut. Iar acum, Mudryk.

ADVERTISEMENT

Sumele n-au fost mici. Iar dacă sunt justificate sau nu, legat de valoarea jucătorilor, contează mai puțin. Toată lumea s-a întrebat cum va putea Chelsea să respecte fair-play-ul financiar.

Ei bine, lucrurile sunt simple. Acesta este reglementat de articolul 18 din Regulamentul FIFA privind transferul jucătorilor. Care sună astfel: ”Durata minimă a unui contract este de la data intrării în vigoare până la sfârșitul sezonului, în timp ce durata maximă a unui contract este de cinci ani.

ADVERTISEMENT

Contractele de orice altă durată sunt permise numai dacă se respectă legislația națională”.

Aici intervine găselnița, spun cei de la Calcio e Finanza. Dacă italienii au luat perioada maximă (5 ani) din regulamentul FIFA, în Premier League nu există un astfel de plafon. Iar Chelsea s-a folosit de acest aspect.

Cum arată contractele de la sosirea lui Boehly și care sunt motivele

Todd Boehly a folosit această portiță în special la jucătorii tineri. Pentru că în cazul celor mai în vârstă, acordurile pe o durată mare de timp sunt riscante. Și nu doar pentru transferuri, ci și în cazul fotbaliștilor care și-au prelungit acordul.

ADVERTISEMENT
  • Mychajlo Mudryk – 30 iunie 2031
  • Benoit Badiashile – 30 iunie 2029
  • Wesley Fofana – 30 iunie 2029
  • Reece James – 30 iunie 2028 (reînnoire pe șase ani)
  • Marc Cucurella – 30 iunie 2028
  • Carney Chukwuemeka – 30 iunie 2028
  • Trevoh Chalobah – 30 iunie 2028 (reînnoire pe șase ani)
  • Armando Broja – 30 iunie 2028 (reînnoire pe șase ani)
  • Gabriel Slonina – 30 iunie 2028

Explicația este simplă. Și putem folosi ca exemplu cazul Mudryk, cu cuantumul total, de 100 de milioane de euro. Dacă avea un contract pe cinci ani, suma amortizată pe sezon era de 20 de milioane plus salariul brut.

ADVERTISEMENT

Cu un contract pe opt ani și jumătate, valoarea scade la 12,5 milioane de euro pentru un sezon întreg. Iar pentru cele șase luni din 2022/23 va fi la jumătate. Din nou se adaugă salariul brut.

Și mai este un aspect. Boehly se asigură astfel că va respecta și condițiile noului Fair-Play Financiar. Care prevede o limită de maximum 70% a costurilor cu echipa în sezonul 2025/26. Aici intrând jucători și antrenori, cu salarii, amortizari si comisioane pentru agenti.

Care sunt riscurile la care se expune Chelsea

Desigur, există și riscuri. În cazul în care transferul nu este reușit. Pentru că jucătorul, cu contract pe termen lung, ar putea să nu-și dorească să plece de la Chelsea. Sau, chiar dacă pleacă, să existe dificultăți legate de capitalizarea necesară pentru a aduce înlocuitori.

Cu o astfel de situație s-a confruntat, în mai multe spețe, FC Barcelona. Boehly însă, probabil, lasă aceste subiecte pe mai târziu. El știe că echipa trebuie să prindă Champions League. Și sunt deja 10 puncte până la zona respectivă.

ADVERTISEMENT
Tags: