Fotbal international

Chelsea, pierderi de 118 milioane de euro în 2019! Dezastru financiar pentru Roman Abramovich după ce a încasat 168 de milioane de euro din Premier League

01.01.2020 | 17:01
Chelsea pierderi de 118 milioane de euro in 2019 Dezastru financiar pentru Roman Abramovich dupa ce a incasat 168 de milioane de euro din Premier League
ADVERTISEMENT

Chelsea Londra a fost unul dintre cele mai importante cluburi din Premier League în deceniul trecut. Clubul patronat de Roman Abramovic a câştigat în vară Europa League, însă din punct de vedere financiar, “albaştrii” au avut un an de coşmar. Chelsea a publicat în ultima zi a anului 2019 bilanţul şi rezultatele sunt dezastruoase: pierderi de 118 milioane de euro, aproximativ 100 de milioane de lire sterline. 

Chelsea, pierderi de 118 milioane de euro în 2019!

Rezultatele sunt cele din exerciţiul financiar încheiat la 30 iunie 2019. Cifra de afaceri a lui Chelsea a ajuns la 446,7 milioane lire sterline (523 milioane euro). Însă, în stagiunea precedentă, Chelsea a lipsit din Champions League, această ratare contribuind la exerciţiul financiar dezastruos al clubului.

ADVERTISEMENT

În plus, înainte ca echipa să aibă interdicţie la transferuri, londonezii au plătit mulţi bani pe jucători: Kepa Arrizabalaga (80 de milioane de euro), Christian Pulisic (60 de milioane de euro), Mateo Kovacic (45 de milioane de euro), Jorginho (57 de milioane de euro). Toate aceste transferuri au pus o mare presiune pe bugetul clubului şi specialiştii consideră că multe dintre ele au fost supraevaluate.

Încasări colosale: 168 de milioane de euro doar din Premier League

Nici la capitolul antrenori, oficialii londonezilor nu s-au dovedit inspiraţi. După despărţirea de Antonio Conte a fost adus Maurizio Sarri, care nu a avut rezultatele scontate la Chelsea, iar în această vară Abramovic l-a adus pe banca tehnică pe Frank Lampard, pentru a reconstrui echipa, mai ales că londonezii au avut şi o interdicţie de a face transferuri. Însă, schimbările dese de antrenori au costat şi ele.

ADVERTISEMENT

Astfel, nici măcar încasările colosale din Premier League nu au putut acoperi prăpastia financiară a londonezilor. În stagiunea precedentă, Chelsea a încasat numai puţin de 142,6 milioane de lire sterline din Premier League, adică 168 de milioane de euro. La astea se mai adaugă, “mărunţişul” din Europa League: 40 de milioane de euro.

În ciuda pierderii uriaşe, londonezii sunt de părere că au respectat criteriul fair-play-ului financiar impus de UEFA: “Creşterea constantă a încasărilor şi o gestiune financiară prudentă în ultimele sezoane au permis clubului să efectueze investiţii semnificative la nivel sportiv, respectând totodată criteriile fair-play-ului financiar al UEFA”, a declarat preşedintele clubului Chelsea, Bruce Buck.

ADVERTISEMENT

Chelsea poate face transferuri din luna ianuarie! E sezonul în care se reechilibrează balanţa

Regula fair play-ului financiar impusă de UEFA şi intrată în vigoare în anul 2011 prevede ca echipele să nu aibă pierderi cumulate mai mari de 30 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani. Dar, Chelsea a avut interdicţie la transferuri în vară pentru că a încălcat 150 de reguli de transfer pentru 69 jucători de academie acontaţi de londonezi pe durata a 7 ani, conform informaţiilor BBC.

Perioada de suspendare s-a redus şi Chelsea va putea să efectueze transferuri în perioada de mercato din ianuarie. Frank Lampard s-a descurcat foarte bine cu lotul pe care l-a avut la dispoziţie în vară, reuşind să promoveze cu succes mai mulţi jucători din academie.

ADVERTISEMENT

Actuala stagiune poate fi cea care reechilibrează balanţa financiară la Chelsea. Londonezii nu au cheltuit nimic pe transferuri în vară, în schimb l-au vândut pe Eden Hazard la Real Madrid pentru 100 de milioane de euro. Iar cum cheltuielile au fost tăiate destul de serios, sunt şanse mari ca exerciţiul financiar viitor să fie pe plus, mai ales că echipa este calificată şi în Champions League.

În acest moment, Chelsea este pe locul 4 în Premier League cu 36 de puncte. Echipa lui Frank Lampard este calificată şi în optimile UEFA Champions League, acolo unde va juca împotriva lui Bayern Munchen.

  • 168 de milioane de euro a încasat Chelsea din Premier League
  • 80 de milioane de euro a plătit Chelsea pe Kepa, cel mai scump portar din lume
ADVERTISEMENT