Todd Boehly, patronul lui FC Chelsea dorește să aibă pentru echipa sa un „Stamford Bridge” cu o capacitate mai mare decât cea actuală, de 40.341. Există trei variante posibile pe care miliardarul american le poate lua în considerare: Extinderea capacității stadionului actual, demolarea și reconstruirea stadionului sau ridicarea unei noi arene în altă locație.
FC Chelsea este unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume și are toate argumentele pentru a se clasa printre granzii mondiali: Un patron miliardar, 6 trofee de campioană a Angliei, 2 titluri de „Regină a Europei” și două trofee UEFA Europa League.
Echipa londoneză are un lot de aproape 1 miliard de euro și un număr uriaș de fani cunoscuți pentru pasiunea lor. Unul dintre lucrurile cu care Chelsea nu se poate mândri este stadionul, Stamford Bridge, care se află pe locul 11 în topul arenelor cu cea mai mare Capacitate în Anglia.
Stamford Bridge are un număr de doar 40.341 de locuri, capacitate cu care arena londonezilor nu prinde nici jumătatea superioară a clasamentului. Peste Chelsea se regăsesc echipe precum Aston Villa, Newcastle sau chiar Sunderland, formație ce evoluează momentan în Championship.
Proprietarul londonezilor, Todd Boehly, visează la o arenă cu o capacitate mult mai mare pentru a produce mai mulți bani, la nivelul celor de la Real Madrid. Pentru acest lucru, miliardarul american are trei soluții: Renovarea și extinderea stadionului, așa cum face Barcelona cu Camp Nou, demolarea și construirea unui nou stadion în același loc sau ridicarea noii arene într-o altă locație.
În sezonul trecut, în topul veniturilor obținute cu ajutorul stadionului, Chelsea este în spatele multor cluburi, iar clasamentul este condus de Real Madrid, cu un venit total de 1,1 miliarde de euro. Stamford Bridge se situează pe locul 10 și este surclasat de stadioane precum Ettihad, Emirates, Camp Nou, Anfield sau Parc des Princes.
Această variantă este complicată din două motive. Stadionul este situat în vestul Londrei, iar numărul mare de case și de magazine, dar și cele două șine de tren care înconjoară construcția limitează foarte tare posibilitatea de extindere a Stamford Bridge.
Cel de-al doilea motiv este de-a dreptul amuzant. Stamford Bridge se află între movila lui Henrich al 8-lea și Catedrala St. Paul și este ilegal să obstrucționezi priveliștea dintre cele două prin orice fel de construcții.
Chelsea ar putea demola actualul Stamford Bridge și să construiască un nou stadion cu terenul de joc rotit la 90 de grade, pentru a putea crește numărul de locuri.
Din păcate, din cauza spațiului restrâns pe care l-ar avea la dispoziție, capacitatea stadionului nu ar putea să crească mai mult de 50.000 de locuri, iar costurile pentru demolare și reconstruire s-ar ridica la 1,5 miliarde de lire, ceea ce nu ar merita pentru o extindere de doar 10.000 de locuri.
Todd Boehly ar putea să recurgă la alegerea unui noi loc în care să ridice mărețul stadion la care visează, însă fanii nu par a fi de acord:
„Suntem FC Chelsea, dacă ne mutăm, nu vrem să ne mutăm în afara vestului Londrei. Sigur, dacă ne mutăm și am avea din nou rezultate, cum ar fi câștigarea Premier League sau a Champions League, suporterii ar putea trece peste, însă dacă nu vom obține rezultate, clubul va avea o mare problemă cu fanii”, a spus unul dintre fani, pentru The Sun.
„Ar fi o pierdere uriașă dacă Chelsea s-ar muta, acest club de fotbal menține vie partea de vest a Londrei”, a fost părerea unui alt suporter.
Stadionul lui Tottenham i-a costat pe cei de la Spurs 1 miliard de lire, în timp ce Old Trafford, cu o capacitate de 100.000 de locuri, a scos din buzunarele „diavolilor roșii” în jur de două miliarde de lire.
Ținând cont de inflație, un stadion nou în altă zonă a Londrei ar costa-o pe Chelsea 1,2 miliarde de lire, în timp ce o reconstrucție a actualului Stamford Bridge, în care includem și costurile demolării, ar fi cu 400.000 de lire mai scump.
Având în vedere dificultățile pe care le întâmpină pentru a ridica un nou stadion, un astfel de proiect ar putea fi gata abia în jurul anului 2032.