Life

Cheltuieli comune și cheltuieli individuale într-o asociație de proprietari. Cum sunt repartizate, de fapt, costurile între locatari

Dacă stai la bloc cu siguranță te întrebi cum ajung să fie repartizate costurile între locatari. Ce trebuie să facă o asociație de proprietari în acest sens?
12.05.2023 | 21:00
Cheltuieli comune si cheltuieli individuale intro asociatie de proprietari Cum sunt repartizate de fapt costurile intre locatari
Cheltuieli comune și cheltuieli individuale într-o asociație de proprietari. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei care stau la bloc au cu siguranță o asociație de proprietari. Chiar și așa mulți ajung să se întrebe cum sunt repartizate costurile între locatari. Există o diferențe legată de cheltuielile comune și chletuielile individuale care trebuie știută.

Ce rol are o asociație de proprietari

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea unei asociații de proprietari și administrarea condominiilor spune foarte clar ce sunt, de fapt, cheltuielile comune, dar și cheltuielile individuale și ce au de făcut mai departe locatarii.

ADVERTISEMENT

Dacă știi ce înseamnă aceste lucruri, atunci îți va fi mult mai ușor să înțelegi cum sunt repartizate cheltuielile între locatari și ce face o asociație de proprietari. În primul rând, cheltuielile comune sunt cheltuielile legate de repararea sau întreținerea spațiilor comune.

De asemena, acestea mai pot fi și cheltuielile pentru furnizarea de utilități la apartamente. Acestea ajung să fie calculate în funcție de număr de persoane care locuiesc într-un apartament. De cealaltă parte, cheltuielile individuale sunt altele.

ADVERTISEMENT

Cheltuieli comune și cheltuieli individuale într-o asociație de proprietari

Aici vorbim despre cheltuieli pe beneficiari, pe consumatori tehnici, ori alte tipuri. Revenind la cheltuielile comune, acestea sunt stabilite printre-un regulament. Comitetul executiv pe care o asociație de proprietari îl are stabilește acest regulament.

Evident, primul lucru care contează este numărul de persoane din apartament, iar mai apoi se stabilește cota de participare. De asemenea, este important și dacă persoanele care locuiesc în imobil stau acolo pe o perioadă temporară, dar mai mare de 15 zile pe lună.

ADVERTISEMENT

Cum mai sunt repartizate costurile între locatari? În funcție de consumul individual. Iar aici vorbim de cheltuieli pentru apă, căldură, canalizare, gaze, în baza indexului contoarelor individuale.

Dincolo de asta, o asociație de proprietari mai stabilește costurile în funcție de cota-parte indiviză de proprietate. Ce înseamnă acest lucru? Aici vorbim despre cheltuieli pentru întreținerea ori repararea anumitor părți comune ale clădirii.

ADVERTISEMENT

Cum sunt repartizate, de fapt, costurile între locatari

Și evident, acest lucru se face în funcție de cota-parte indiviză înscrisă în cartea funciară. Referitor la repartizarea cheltuielilor, mai trebuie spus și că acesta sunt gestionate în totalitate de o asociație de proprietari.

Iar aici se încadrează inclusiv toate cheltuielile legate de citirea contorului pentru apă ori căldură, întreținerea interfonului și nu numai. Un alt lucru interesant menționat de altfel în lege este legat de consumatorii tehnici.

Mai exact, există costuri care sunt legate de încălzirea apartamentelor, salariul pentru fochist, echipamentul de lucru al acestuia și costuri pentru funcționarea instalațiilor de încălzire centrală. Orice altă cheltuială, conform legii nu se încadrează în cele menționate anterior.

Ca un mic rezumat, modul în care sunt repartizate cheltuielile pentru locatari sunt: pe consumatori tehnici, pe cota-parte indiviză de proprietate, pe consumuri individuale și pe numărul de persoane dintr-un apartament.

ADVERTISEMENT