News

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au dublat de la începutul anului. Pentru ce au fost alocați munți de bani

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut enorm de la începutul anului. Ce se va întâmpla cu bugetul Kremlinului în continuare
26.03.2023 | 15:00
Cheltuielile militare ale Rusiei sau dublat de la inceputul anului Pentru ce au fost alocati munti de bani
Cheltuielile militare ale Rusiei s-au dublat de la începutul anului Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut de două ori în perioada 1 ianuarie – 14 martie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate pe portalul guvernamental Electronic Budget. Acestea acoperă doar partea din bugetul federal care a fost făcută publică. Creșterea cheltuielilor militare a fost unul dintre principalii factori care au dus la un deficit bugetar record la începutul anului 2023.

O parte din cheltuieli militare ale Rusiei sunt clasificate

Cheltuielile publice ale bugetului federal pentru apărarea națională s-au ridicat la 484,4 miliarde de ruble (5,8 miliarde de euro) în perioada 1 ianuarie – 14 martie 2023, adică de două ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

În plus, era prevăzut de a crește cheltuielile în temeiul acestui articol doar cu 6,4% în 2023 – până la 4,9 trilioane de ruble (58,8 miliarde de euro).

Cheltuielile militare ale Rusiei sunt semnificativ mai mari decât sugerează datele via surse deschise scrie Novaya Gazeta. Pentru comparație: în 2022, cheltuielile pentru apărarea națională s-au ridicat la 4,6 trilioane de ruble (55,2 miliarde de euro), partea publică reprezentând doar 1,7 trilioane de ruble (20,4 miliarde de euro), adică 37%.

ADVERTISEMENT

Potrivit ziarului rus Vedomosti, în total, 23% din cheltuielile bugetului federal au fost clasificate în 2023, ceea ce a depășit recordul deținut în 2015, când fuseseră clasificate 21%.

Cheltuielile din alte sfere au crescut și ele, deși nu la fel de semnificativ.

Ministerul Afacerilor Interne, Garda Națională a Rusiei, Ministerul Serviciilor de Urgență și serviciile speciale sunt finanțate în cadrul articolului „Apărare națională”. Cheltuielile corespunzătoare au ajuns la 279 de miliarde de ruble (3,35 miliarde de euro), ceea ce reprezintă o creștere de 18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

În plus, în 2022, cheltuielile pentru apărarea națională au fost majorate cu 58% – până la 4,4 trilioane de ruble (52,8 miliarde de euro). Cea mai mare parte a creșterii se aplică părților clasificate ale cheltuielilor. A fost planificată o creștere de 59%.

Serviciile speciale, cea mai semnificativă creștere

De la începutul acestui an, cheltuielile publice pentru servicii speciale au înregistrat cea mai semnificativă creștere – cu 58,7%, ajungând la 470 de milioane de ruble (5,6 milioane de euro). Cheltuielile pentru Garda Națională au crescut cu 42,8%.

ADVERTISEMENT

Creșterea cheltuielilor economice și sociale este la același nivel cu cea a cheltuielilor pentru aplicarea legii. Finanțarea la articolul privind economia națională a crescut cu 44,6%, sistemul de sănătate cu 29,5%, iar educația cu 58%.

Totuși, conform planului oficial al guvernului, cheltuielile bugetului federal ar trebui să scadă în acest an de la 31,1 trilioane de ruble (373,2 miliarde de euro) la 29,1 (349,2 miliarde de euro). La 14 martie, deficitul bugetar era deja de 3,4 trilioane de ruble (40,8 miliarde de euro), deși, conform planului, ar fi trebuit să se mențină la 2,9 trilioane de ruble (34,8 miliarde de euro) pe parcursul întregului an.

În primele două luni din 2023, cheltuielile au crescut de 1,5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile cu achizițiile publice au crescut de peste două ori.

Creșterea cheltuielilor de la începutul anului ar putea fi asociată cu un nou format de finanțare a contractelor guvernamentale, aprobat de guvern în primăvara anului trecut, a declarat economistul Alexandra Suslina-Osmolovskaia pentru New Europe. Atunci, avansul maxim a fost majorat de la 30% la 90%. Contractele cu un avans de 50% au eliminat sprijinul în numerar, care poate întârzia transferul banilor către furnizor.

„Înainte, cererea merge la trezorerie, aceasta o analizează, apoi vin banii. Iar acum – în avans pentru cei a căror cerere de avans a fost aprobată. Se pare că se alocă bani înainte de a veni la buget. După părerea mea, autoritățile sunt sigure că vor colecta acești bani, de aceea, deocamdată, alocă bani din acele surse care sunt disponibile. Și apoi, în teorie, ritmul cheltuielilor ar trebui să fie redus”, explică Suslina-Osmolovskaia.

În ianuarie, deficitul a fost cel mai mare din 1998 încoace. Ministerul de Finanțe a explicat creșterea cheltuielilor și prin încheierea rapidă a contractelor și plata în avans a unor cheltuieli.

Potrivit ministerului, acest lucru va asigura o execuție mai uniformă a cheltuielilor în numerar pe tot parcursul anului. De obicei, majoritatea cheltuielilor erau distribuite în ultimele luni.

Opacitate și riscuri de corupție

O astfel de schemă este necesară pentru ca finanțarea cheltuielilor prioritare să se desfășoare fără întârziere, consideră Suslina-Osmolovskaia. Reprezentanții sectoarelor civice, pe fondul creșterii cheltuielilor militare ale Rusiei, ar fi putut, de asemenea, să solicite avansuri de teama că nu vor avea suficienți bani.

Această practică sporește riscurile de corupție. „Când banii sunt alocați în avans, sunt mult mai greu de urmărit și mult mai ușor de deturnat la nivel local”, spune economista.

Tendința pentru date clasificate, de opacitate și de lipsă de control public asupra banilor publici este evidentă, observă ea. Pe lângă majorarea părții clasificate a bugetului, în 2022 Ministerul Finanțelor a închis și secțiunea de pe site cu detalii privind execuția imediată a bugetului. Acum, de exemplu, se cunoaște doar valoarea cheltuielilor pentru forțele armate în general, dar este imposibil de aflat cât se cheltuiește în scopuri distincte – salarii sau echipamente militare.

În plus, în 2020, când a început pandemia, sub pretextul măsurilor anti-Covid-19, guvernului i s-a permis să redistribuie cheltuielile fără a modifica bugetul.

ADVERTISEMENT