Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat că în câteva zile vor fi publicate cheltuielile pentru deplasările externe ale fostului președinte Klaus Iohannis. Această decizie vine după ani de controverse legate de utilizarea banilor publici pentru călătoriile în afara țării ale fostului șef al statului.
„Am avut foarte multe cereri din partea presei pentru a face lumină asupra acestor cheltuieli. Cred că, în câteva zile, echipele de la contabilitate vor face publice aceste lucruri. Este o chestiune care ține de respectul față de oameni”, a declarat Bolojan într-un interviu acordat Digi24.
Totodată, el a promis că toate cheltuielile Administrației Prezidențiale vor fi publicate periodic, pentru a asigura transparență totală.
„Cred că oamenii la o instituție publică trebuie să aibă date legate de cheltuielile acelei instituții ca să se asigure că sunt făcute la un nivel decent. Periodic toate cheltuielile Președinției vor fi făcute publice, vor fi transparente”, a dat asigurări Ilie Bolojan.
De-a lungul timpului, costurile călătoriilor lui Klaus Iohannis au fost subiect de controverse majore. În 2023, acesta a făcut 34 de deplasări externe, pentru care s-au cheltuit peste 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro). În 2024, execuția bugetară pentru aceste deplasări a fost de 28,4 milioane de lei (5,7 milioane de euro), iar pentru 2025 au fost alocați 17,2 milioane de lei (3,4 milioane de euro).
De asemenea, o investigație realizată de Recorder a arătat că unele dintre aceste deplasări au costat chiar și peste un milion de euro fiecare, deși Președinția a refuzat constant să ofere detalii precise despre modul în care au fost cheltuiți banii. Administrația Prezidențială a susținut în repetate rânduri că nu poate publica informațiile privind costul închirierii aeronavelor pentru zborurile externe, invocând prevederi legale privind informațiile clasificate.
„Clasificarea contractelor privind prestarea, executarea zborurilor speciale nu ține de voința Administrației Prezidențiale, ci de cadrul legal incident”, se arată într-un comunicat oficial.
Această justificare a fost însă contestată de opinia publică și de partidele politice din opoziție, care au cerut în mod repetat desecretizarea acestor cheltuieli. Una dintre cele mai discutate călătorii externe a fost turneul african din noiembrie 2023, în cadrul căruia Klaus Iohannis a vizitat mai multe state, inclusiv Cabo Verde. Întrebat de un reporter de ce nu publică detaliile financiare ale acestei vizite, fostul președinte a oferit un răspuns evaziv:
„Prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază acest lucru, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și își dau seama de potențialul enorm al unei colaborări între România și Africa”, a precizat oficialul.
Cu toate acestea, la solicitările ulterioare ale jurnaliștilor, Administrația Prezidențială a refuzat să ofere detalii despre cheltuieli, invocând posibile încălcări ale prevederilor privind informațiile clasificate. Iată cum arată cheltuielile Administrației Prezidențiale din ultimii ani:
„Clasificarea contractelor, regimul clasificat al contractelor privind prestarea, executarea zborurilor speciale nu ţine de voinţa emitentului, în speţă de voinţa AP, ci reprezintă o situaţie izvorâtă din cadrul legal incident, şi anume din regulamentul pentru pregătirea, organizarea şi executarea zborurilor speciale, care prevede în mod expres că sunt clasificate acele contracte”, a transmis Administrația Prezidențială.
Această creștere a cheltuielilor a generat nemulțumiri în cadrul opiniei publice, mai ales că multe dintre acestea nu au fost justificate transparent. Klaus Iohannis a fost acuzat de risipa banilor publici și de lipsă de transparență în utilizarea fondurilor publice. De asemenea, și premierul Marcel Ciolacu a cerut în repetate rânduri desecretizarea acestor cheltuieli, subliniind că populația are dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii publici. Mai mult, au apărut acuzații conform cărora fostul președinte ar fi folosit avioane private de lux pentru deplasări, în locul unor curse mai accesibile din punct de vedere financiar.