News

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, vești importante depre cartea electronică de identitate. Se revine la termenul de “sex”?

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a oferit miercuri vești importante despre noua carte electronică de identitate, explicând ce se va întâmplă, probabil, cu termenul de "gen".
04.08.2021 | 22:43
Chestorul CatalinAurel Giulescu vesti importante depre cartea electronica de identitate Se revine la termenul de sex
ADVERTISEMENT

MAI a oferit în cursul zilei de astăzi mai multe explicații despre ce noua carte electronică de identitate și de ce s-a optat pentru folosirea termenului de “gen” în locul celui de “sex”.

Co-președintele AUR a criticat dur guvernul Cîțu, declarând despre acesta că încalcă legea prin această modificare din proiectul-pilot al cărții electronice de identitate.

ADVERTISEMENT

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, vești despre cartea electronică de identitate. Se va reveni la termenul de “sex”?

Mihai Gâdea: “De ce era nevoie de o modificare a cărților de identitate?”

Chestorul Giulescu: “Această schimbare era obligatorie. În primul rând documentele de identitate nu mai îndeplinesc niciun fel de condițiile de securitate.

Tehnologia este una a anilor ’90, se creează dificultăți deosebite referitor la fluxurile migratorii. Studiile spun că documentul de identitate românesc este în primele trei cele mai falsificate.

ADVERTISEMENT

Există un regulament al Uniunii Europene care a început să producă efecte juridice directe din 2 august. Noi am început un proiect pilot, acesta își propune să testeze într-un mediu direct modul în care este primit un produs, iar produsul nostru este cartea electronică de identitate.”

Mihai Gâdea: “Nu credeți că acest proiect trebuia supus dezbaterii publice?”

Chestorul Giulescu: “O să încerc să fiu foarte pragmatic. Primul act normativ publicat în Monitorul Oficial legat de cartea electronică de identitate s-a publicat în 2002, adică acum 19 ani. De 19 ani vorbim de cartea electronică de identitate, pentru noi este un moment istoric.

ADVERTISEMENT

Aceasta este propunerea noastră, de asemenea va fi emis un număr limitat de documente, se va ajunge la numărul de 5000. Vrem să testăm, vrem să vedem cum funcționează.”

Mugur Ciuvică: “Dacă în urma testării reiese că nu e bun modelul acesta îl luați înapoi?”

ADVERTISEMENT

Chestorul Giulescu: “Sincer, luăm în considerare un astfel de risc. A fost o dezbatere în urmă cu 14 luni, s-a discutat efectiv despre cartea electronică de identitate, au fost dezbateri nenumărate.

O să îl regăsiți expres în articolul 3, alineatul 2 din regulamentul 1157 din 2019, cel amintit (n. red. al UE). Luăm în calcul să reconsiderăm această opțiune.

Nu pot să confirm în această seară (n. red. dacă vom reintroduce “sex” în loc de “gen”), dar vom avea o dezbatere. Cred că sunt șanse mai mari de 50% să revenim la varianta inițială.

Vor fi doar două opțiuni, masculin și feminin, așa este înscris în anexele pe care le-am prezentat și au fost aprobate în documentul juridic aprobat.”

Mihai Gâdea: “De ce nu este tricolorul?”

Chestorul Giulescu: “Actualul format al cărții a fost desenat și construit cu tehnologiile existente în acest timp, cu utilajele pe care noi și partenerii noștri le deținem. Peste 60% dintre elementele de securitate sunt reprezentate de către îmbinarea dintre culori.

Putem să punem steagul doar în măsura în care înlocuim stema cu tricolorul. Însemnele Uniunii Europene sunt obligatorii conform regulamentului.

La testele pe care le-am realizat în urmă cu trei ani de zile, când am încercat să introducem și tricolorul, vopseaua roșie difuzează, este o explicație tehnică.”

ADVERTISEMENT