News

China a declanșat represiunea împotriva militanților pro-democrație din Hong Kong. Mogulul media Jimmy Lai a fost arestat

10.08.2020 | 12:40
China a declansat represiunea impotriva militantilor prodemocratie din Hong Kong Mogulul media Jimmy Lai a fost arestat
ADVERTISEMENT

Mogulul media Jimmy Lai, fondator al grupului Next Media și activist pentru democrație din Hong Kong, a fost arestat luni dimineață împreună cu doi fii ai săi. Potrivit uneia dintre publicațiile sale, Apple Daily, Lai a fost arestat pentru înțelegeri secrete cu puteri străine, infracțiune prevăzută în noua lege a securității naționale.

Legea adoptată recent în Hong Kong a provocat reacții din partea comunității internaționale îngrijorată că ar putea fi invocată pentru reprimarea de către China a forțelor pro-democrație din Hong Kong.

ADVERTISEMENT

În afară de Jimmy Lai, fiii săi Timothy și Ian, au mai fost arestați și membri ai  conducerii trustului  de presă creată de către Lai.

Un grup de 10 polițiști l-au arestat pe Lai la reședința sa din Kowloon Tong, iar o altă echipă a percheziționat casa din Sai Kung a magnatului.

ADVERTISEMENT

Legea care permite represiunea militanților pro-democrație

Lai și fiii săi au fost arestați în baza articolului 29 din Legea securității naționale care interzic cetățenilor din Hong  Kong să conspire cu o țară, instituție, organizație sau persoană  străine cu scopul să declanșeze un război, să falsifice alegeri, să perturbe aplicarea legii sau să provoace ura cetățenilor față de guuvernul local sau central prin  mijloace nelegale.

Pedeapsa prevăzută este de la 3 la 10 ani de închisoare, iar în cazuri mai grave se poate ajunge și la închisoare pe viață.

ADVERTISEMENT

Jimmy Lai (72 de ani) era deja pus sub acuzare pentru fapte precum participarea la adunări ilegale în legătură cu protestele de anul trecut. Lai este un vechi opozant al extinderii influenței Chinei în Hong Kong.

Odată cu arestarea mogulului Lai, a fost percheziționat și sediul publicației Apple Daily de către un grup de 200 de polițiști. Autoritățile susțin că există mandat judecătoresc pentru percheziție.

ADVERTISEMENT

Arestările survin după ce vineri Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 11 oficiali din Hong Kong și China, inclusiv împotriva șefei guvernului din Hong Kong, Carrie Lam. Oficialii au fost sancționați pentru subminarea autonomiei Hong Kong-ului și restrângerea libertăților locuitorilor acestui  teritoriu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: