News

China a întârziat să ofere informații despre coronavirus. De ce i-a lăudat OMS la începutul epidemiei și cum și-a schimbat SUA strategia

02.06.2020 | 11:20
China a intarziat sa ofere informatii despre coronavirus De ce ia laudat OMS la inceputul epidemiei si cum sia schimbat SUA strategia
ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că Organizația Mondială a Sănătății a lăudat China la început pentru cum a reacționat în fața epidemiei, Guvernul de la Beijing ar fi întârziat să ofere informații vitale despre coronavirus.

China a întârziat să ofere informații despre coronavirus

Conform Associated Press, liderii OMS au acuzat China în spatele ușilor închise că ar fi întârziat să ofere informațiile necesare pentru a combate răspândirea coronavirusului.

ADVERTISEMENT

China ar fi întârziat să elibereze harta genetică sau genomul virusului timp de mai bine de o săptămână, timp în care trei laboratoare diferite ale Guvernului de la Beijing au decodificat complet informația.

Guvernul chinez a eliberat genomul doar după ce un laborator l-a publicat în fața autorităților pe un site web de virologi în data de 11 ianuarie. Chiar și așa, China ar fi întârziat cel puțin două săptămâni pentru a furniza OMS date detaliate despre pacienți și cazuri.

ADVERTISEMENT

Trump a acuzat China că a creat virusul în laborator

Conform datelor obținute de AP, oficialii OMS lăudau China în public, deoarece doreau să obțină mai multe informații. Însă, în privat, aceștia s-au plâns în ședințele din prima săptămână a anului că oficialii chinezi nu împărtășesc suficiente date pentru a evalua cât de eficient s-a răspândit virusul între oameni sau ce riscuri prezintă pentru restul lumii.

”Avem foarte puține informații. În mod clar, nu ne este suficient să facem o planificare adecvată”, spunea într-o întânire internă epidemioloaga americană Maria Van Kerkhove, care acum se află la conducerea tehnică a OMS pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

”În prezent suntem în stadiul în care China ne oferă nouă informații cu 15 minute înainte să apară la televiziunea lor”, declara doctorul Gauden Galea într-o altă întâlnire a celor de la OMS.

După ce a lăudat la început răspunsul Chinei la epidemia de coronavirus, președintele american Donald Trump i-a acuzat pe asiatici că au creat virusul într-un laborator din Wuhan.

ADVERTISEMENT

Mai mult, el a lansat în ultimele săptămâni o serie de acuze și la adresa OMS, presupunând faptul că aceștia au colaborat cu China pentru a ascunde amploarea crizei coronavirusului. Trump a tăiat legătura cu organizația, periclitând cei aproximativ 450 de milioane de dolari pe care SUA îi acordă în fiecare an.

Un oficial OMS a cerut la mijlocul lui ianuarie ca organizația să pună presiune pe China

Între timp, președintele chinez Xi Jinping a promis că va obține două miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a lupta împotriva coronavirusului, afirmând că țara sa a furnizat întotdeauna informații OMS și lumii ”într-un mod cât mai oportun”.

Conform informațiilor obținute de AP, OMS a fost ținută în întuneric de China, care i-a oferit informații minime. Cu toate acestea, organizația a încercat să prezinte Guvernul de la Beijing în cea mai bună lumină pentru a obține cât mai multe date.

În cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie, unul dintre șefii OMS, doctorul Michael Ryan, le-a transmis colegilor că a venit timpul să ”schimbe tactica” și să aplice mai multă presiune asupra Chinei, temându-se de repetarea focarului de SARS care a început în China în 2002 și a ucis aproape 800 de oameni în întreaga lume.

Întârzierea eliberării genomului a împiedicat recunoașterea răspândirii sale în alte țări, împreună cu dezvoltarea globală a testelor, medicamentelor și vaccinurilor. Lipsa de date detaliate despre pacienți a făcut, de asemenea, mai dificilă determinarea cât de rapid s-a răspândit virusul.

”Am fi putut salva mai multe vieți dacă China și OMS ar fi acționat mai repede”

Între ziua în care genomul complet a fost decodat pentru prima dată de un laborator chinez, pe 2 ianuarie, și ziua în care OMS a declarat o urgență globală, pe 30 ianuarie, focarul s-a răspândit cu un factor de 100 până la 200 de ori.

”Este evident că am fi putut salva mai multe vieți și am fi evitat multe decese dacă China și OMS ar fi acționat mai repede”, a spus Ali Mokdad, profesor la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington.

Cu toate acestea, Mokdad și alți experți au remarcat, de asemenea, că, dacă OMS ar fi făcut presiuni mai mari la adresa Chinei, ar fi putut declanșa o situație mult mai gravă de a nu obține deloc informații.

Organizația Mondială a Sănătății le cere tuturor țărilor să investigheze cu atenție morțile suspecte care s-au produs înainte ca pandemia de coronavirus să fi început în mod oficial.

ADVERTISEMENT