News

China a lansat 5 rachete în apele teritoriale ale Japoniei. Reacție dură din partea guvernului de la Tokyo

China e acuzată că a lansat 5 rachete în apele teritoriale ale Japoniei. Guvernul de la Tokyo a cerut oprirea imediată a manevrelor militare din jurul Taiwanului.
04.08.2022 | 22:26
China a lansat 5 rachete in apele teritoriale ale Japoniei Reactie dura din partea guvernului de la Tokyo
Foto: The Economist. Armata japoneză e în stare de alertă
ADVERTISEMENT

Ministrul de externe japonez, Yoshimasa Hayashi, a cerut ”oprirea imediată a menevrelor militare chineze” din jurul insulei Taiwan. Japonezii sunt furioși pentru că cinci rachete lansate de Beijing, pentru a intimida Taiwanul, au căzut în apele teritoriale ale Japoniei.

Cinci rachete balistice au fost lansate aproape de Japonia

Mai mult, armata chineză a anunțat cu mândrie că toate rachetele lansate și-au atins ”ținta”, astfel că japonezii s-au întrebat dacă aceste rachete au fost trimise ”cu dedicație” pentru guvernul de la Tokyo, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

”Acţiunile Chinei au de data aceasta un impact grav asupra păcii şi stabilităţii în regiune. Cer încă o dată oprirea imediată a acestor manevre militare”, a declarat Hayashi.

Ministrul apărării nipon, Nubou Kishi, a confirmat informația referitoare la rachetele lansate de China.

ADVERTISEMENT

S-ar putea ca cinci din nouă rachete balistice lansate de China să fi aterizat în ZEE a Japoniei”, a declarat Kishi. ”Japonia a transmis Chinei o notă de protest pe canale diplomatice. E o problemă gravă care afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri”, a completat acesta.

Mai multe insule din departamentul Okinawa, în sudul Japoniei, se află la o distanță foarte mică, de zeci de kilometri, de Taiwan. Cu toate acestea, japonezii consideră inacceptabilă situația, fiind pentru prima dată când rachete balistice chineze ajung în teritoriul japonez.

ADVERTISEMENT

China nu a renunțat, deocamdată, la exercițiul sau operațiunea militară prin care a încercuit Taiwanul, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. Acest exercițiu ar trebui să dureze până pe 7 august, însă nimeni nu știe care va fi următoarea mutare strategică a Chinei.

”Navele noastre au ajuns pe poziţii. Efectuăm exerciţii de blocaj maritim şi interceptării aeriene comune cu forţele aeriene. Toţi ofiţerii şi militarii de pe nave sunt pregătiţi să îndeplinească misiunile care le sunt încredinţate”, a declarat Feng Zongbin, căpitan pe o navă de război.

ADVERTISEMENT

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi, manevrele cuprind ”tiruri cu rachete convenționale”. În acest exercițiu militar a fost implicată o parte considerabilă a armatei chineze din zona Fujian, de la nave de război la tancuri și soldați.

ADVERTISEMENT