News

China a redeschis școlile, iar elevii stau la cel puțin un metru distanță unii de ceilalți! La intrare sunt dezinfectați și li se ia temperatura VIDEO

09.05.2020 | 12:16
China a redeschis scolile iar elevii stau la cel putin un metru distanta unii de ceilalti La intrare sunt dezinfectati si li se ia temperatura VIDEO
ADVERTISEMENT

După luni întregi în care s-a luptat cu epidemia provocată de noul tip de coronavirus, autoritățile au decis că este momentul să relaxeze o bună parte din restricțiile de distanțare socială, pentru ca viața cetățenilor să-și reia treptat cursul firesc. Printre măsurile adoptate în ultima perioadă se numără și redeschiderea tuturor unităților de învățământ din țară, cu condiția ca elevii să respecte anumite reguli clare atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze.

 China a redeschis școlile. Elevii sunt dezinfectați la intrare și trebuie să păstreze distanța unii față de ceilalți

De fiecare dată când ajung la școală, aceștia trebuie să-și spele mâinile, pantofii și să se dezinfecteze, după care li se ia temperatura și pot intra în clase. Cât despre distanța față de profesori și colegi, aceasta rămâne la latitudinea fiecărei unități în parte, în funcție de resursele de care dispune.

ADVERTISEMENT

În unele școli a fost izolat fiecare birou, în timp ce altele au decis că este suficient să mențină un metru între elevi cu ajutorul riglei. De asemenea, există școli în care clasele au fost reduse de la 20 la 6 elevi, iar altele sunt nevoite să ţină orele afară din cauza spațiului insuficient.

Pe holuri au fost instalate stații pentru dezinfectare, copiii fiind obligaţi să le folosească și să se spele pe mâini din oră în oră. Totodată, în pauza de masă, aceștia trebuie să păstreze o distanță de cel puțin trei metri față de colegii lor.

ADVERTISEMENT

În unele școli s-a decis închiderea cantinelor, astfel că elevii trebuie să mănânce în clase. Este de așteptat ca măsurile la care a apelat China să fie preluate în scurt timp și de alte state din toate colțurile lumii, unde milioane de copii sunt așteptați înapoi la școală.

Învățământul online, greu accesibil elevilor din zonele rurale ale României. O fetiță l-a rugat pe primar să o ajute cu un telefon pentru lecții

În ceea ce privește România, termenul avansat în momentul de față de autorități pentru redeschiderea școlilor este undeva la jumătatea lunii septembrie. Până atunci, lecțiile se desfășoară în mediul online, atât elevii, cât și profesorii fiind nevoiți să se adapteze din mers la această situație. În plus, milioane de copii din zonele rurale provin din familii defavorizate și nu dispun de conexiune la Internet sau de dispozitivele necesare.

ADVERTISEMENT

Este și cazul unei fetițe din comuna vasluiană Șuletea, care, dornică să-și continue lecțiile, i-a trimis o scrisoare primarului comunei, rugându-l să-i împrumute sau să-i cumpere un smartphone pe care promitea să îl achite treptat, din alocație. Impresionat de gestul său, edilul i-a sărit imediat în ajutor și i-a transmis că îi va oferi „un telefon în stare perfectă de funcționare”.

Acum, cu această nebunie ce ne ţine departe de băncile şcolii, singura noastră legătură cu profesorii noştri este este mediul online. Momentan folosim toţi telefonul mamei mele, dar nu reuşim să ţinem pasul cu acest sistem de învăţământ, din cauza lipsei unui alt telefon.

ADVERTISEMENT

Ştiu că aveţi un suflet bun şi vă rog cu toată fiinţa mea să îmi împrumutaţi şi mie un telefon, iar dacă nu aveţi unul disponilbil, v-aş ruga să îmi cumpăraţi dumneavoastră unul în rate, iar lunar, când voi primi alocaţia vă voi aduce banii. Sper să înţelegeţi situaţia financiară cu care se confruntă părinţii mei şi să daţi curs rugăminţii mele. Promit să nu vă dezamăgesc!”, a scris eleva, emoționându-l până la lacrimi pe primarul comunei.

Răspunsul meu este afirmativ, îți voi da un telefon în stare perfectă de funcționare pentru a-ți face temele la timp, copil minunat! Am primit această scrisoare pe Messenger de la o fetiță, elevă a școlii noastre!

Pur și simplu mi-au dat lacrimile! Am vorbit dimineață cu directorul scolii și mi-a confirmat că sunt peste 30 de elevi în această situație! Nu au telefon, nu mai vorbim de tabletă sau de laptop, pentru a interacționa cu cadrele didactice online!”, i-a transmis acesta fetiței, adăugând că povestea sa a ajuns până în Australia.

Fetiţa este eroul comunei noastre, datorită ei foarte mulţi copii nevoiaşi vor fi ajutaţi. Eu nu voi face niciun tabel, o să rog fiecare diriginte sau fiecare învăţător să stabilească cui îi vor da aceste mijloace de comunicare. Numai vineri au venit 5-7 tablete şi vreo 6 telefoane.

Au ajuns prin curier, prin Poşta Română. Sunt bucuros că românul este solidar, răspunde la nevoile celor mai necăjiţi. Sunt oameni din afara graniţelor ţării, din Germania. Chiar vineri am fost sunat din Australia de oameni care spuneau că au toată încrederea să trimită nişte bani. În plus, o companie va asigura 37 de telefoane. Vor sponsoriza, cu tot cu internet, cu tot cu abonamente”, a mai spus Ciprian Robert Tamaș, edilul comunei Șuletea.

ADVERTISEMENT