News

China, acuzată de cinci state de mușamalizarea informațiilor legate de apariția coronavirusului

03.05.2020 | 16:53
China acuzata de cinci state de musamalizarea informatiilor legate de aparitia coronavirusului
ADVERTISEMENT

Serviciile de informații din Statele Unite, Australia, Canada, Marea Britanie și Noua Zeelandă au elaborat un document comun care arată cum China a încercat să ascundă informații vitale legate de apariția și răspândirea coronavirusului. Documentul, publicat de The Saturday Telegraph, ar putea reprezenta punctul de plecare al unui proces în care țările afectate de epidemie să ceară daune statului chinez, transmite Adevărul.

OMS a luat de bune informațiile primite din China

În documentul de 15 pagini, serviciile de informații din cele cinci state susține că încercarea de ascundere a unor informații de către autoritățile de la Beijing reprezintă ”un asalt privind transparența internațională”.

ADVERTISEMENT

În ciuda dovezilor privind transmiterea de la om la om a virusului, încă de la începutul lunii decembrie 2019, autorităţile din China au negat totul până la data de 20 ianuarie 2020. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut acelaşi lucru. Însă, oficiali din Taiwan şi-au exprimat îngrijorarea privind existenţa virusului încă din 31 decembrie 2019, iar autorităţile din Hong Kong începând din 4 ianuarie 2020”, se spune în document.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății a luat de bune informațiile oficiale primite din China. ”Investigaţii preliminare efectuate de autorităţile din China nu au condus la apariţia unor dovezi privind transmiterea de la om la om a noului coronavirus identificat în Wuhan, China”, se spunea într-un mesaj pe Twitter al OMS din 14 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Serviciile de informații ale SUA  și aliaților săi menționează dispariția unor medici care au încercat să avertizeze asupra pericolului reprezentat de noua boală, distrugerea unor probe de laborator sau refuzul de a le furniza cercetătorilor care încearcă să obțină un vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

De asemenea, sunt aduse probe că autoritățile chineze a început să cenzureze pe scară largă informațiile incomode încă de pe 31 decembrie, când au fost șterse de pe motoarele de căutare expresii precum “SARS variation”, “Wuhan Seafood market” şi Wuhan Unknown Pneumonia”.

ADVERTISEMENT

Trump vrea despăgubiri mai mari de 165 de miliarde de dolari

Președintele american Donald Trump a afirmat joi că a văzut probe care demonstrează că virusul ar fi fost scăpat de sub control într-un laborator de la Institutul de Virusologie din Wuhan, dar a refuzat să precizeze în ce consă acestea. “Nu vă pot spune asta. Nu am voie să vă spun asta”, a spus Trump.

Institutul vizat a respins acuzațiile reluând teza că virusul a apărut într-o piață din Wuhan în care erau vândute animale sălbatice. De asemenea, experții au îndoieli asupra acuzațiilor aduse de americani.

ADVERTISEMENT

În schimb, americanii se gândesc să ceară reparații financiare consistente Chinei din cauza acțiunilor acestui stat care ar fi adus la răspândirea bolii în întreaga lume.

Suntem nemulţumiţi de China, iar boala ar fi putut să fie oprită la sursă şi nu s-ar fi răspândit în întreaga lume. Există mai multe mijloace de angajare a responsabilităţii sale. Noi efectuăm o anchetă foarte serioasă cu privire la acest subiect”, a susținut Trump.

Întrebat dacă suma ar putea fi de 165 de miliarde de dolari, cât a fost vehiculată de publicația germană Bild, Trump a răspuns: ”Noi vorbim despre mult mai mulţi bani. Noi nu am stabilit încă suma finală, dar ea este foarte mare. N-au fost pagube doar în Statele Unite, ci în întreaga lume”.

ADVERTISEMENT
Tags: