News

China, acuzată într-un raport ONU că a comis crime împotriva umanității. Victime, uigurii din Xinjiang

Raportul prezintă ”dovezi credibile” care fac referire la tortură și violență sexuală, folosite împotriva uigurilor. Situația e complicată în zonă și China nu recunoaște acuzațiile Occidentului.
01.09.2022 | 09:03
China acuzata intrun raport ONU ca a comis crime impotriva umanitatii Victime uigurii din Xinjiang
Uigurii, victime ale chinezilor? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

ONU cere comunității internaționale să acționeze ca răspuns la adresa acestor posibile ”crime împotriva umanității”.

ONU acuză China de crime împotriva umanității

”Amploarea detenţiei arbitrare şi discriminatorii a membrilor comunităţii uigure şi a altor grupuri predominant musulmane poate constitui o crimă internaţională, în special crimă împotriva umanităţii“, este scris în raportul de peste 50 de pagini.

ADVERTISEMENT

Conform Adevărul, documentul nu conține noutăți față de ce întreaga lume știa deja că se întâmplă în China, însă acuzațiile devin oficiale. Autoritățile din Beijing au protestat împotriva acestui raport, pe care nu l-ar fi dorit publicat niciodată, considerând că e o simplă ”farsă” orchestrată de SUA și Occident.

În consecință, ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că ”se opune ferm raportului”.Pretinsa problemă Xinjiang este o minciună total fabricată şi motivată politic, care frânează dezvoltarea Chinei”, a completat ambasadorul Chinei.

ADVERTISEMENT

”Acuzaţiile care menţionează practici recurente de tortură sau rele tratamente, în special tratamente medicale forţate şi condiţii precare de detenţie, sunt credibile, la fel ca acuzaţiile individuale de violenţă sexuală şi de gen”, e menționat în raportul ONU.

Sophie Richardson, directorul ONG-ului Human Rights Watch pentru China, a salutat publicarea acestui raport. “Mai bine mai târziu decât niciodată. Va fi un moment decisiv. Niciun stat nu este mai presus de lege”, a declarat Richardson.

ADVERTISEMENT

Raportul e important pentru că va obliga Consiliul Drepturile Omului al ONU să preia acest caz. Cu toate acestea, remarcă specialiștii, în raport nu apare cuvântul genocid, folosit de către americani când fac referire la acest caz. Despre genocid a vorbit și Franța, Marea Britanie, Olanda și Canada.

În Xinjiang, în urma atacurilor teroriste din perioada 2009-2014, chinezii au decis să organizeze o demonstrație de forță pentru ca stăpâni comunitatea islamică de uiguri. Au fost amplasate camere video peste tot, porți de securitate în clădiri, multe restricții și soldații au fost trimiși să patruleze pe străzi. Peste 1 milion de oameni au ajuns în lagăre, conform datelor oficiale. Mai mult, ar fi existat cazuri de sterilizare forțată și avorturi forțate. China a dezmințit mereu aceste acuzații.

ADVERTISEMENT

China se apără și spune că lagărele sunt simple ”centre de formare profesională”, menite să-i determine pe oameni să se delimiteze de extremismul islamic.

Occidentul se concentrează asupra problemei uigurilor unilateral, prezentându-i pe aceștia drept victime nevinovate ale unui sistem malefic. Cu toate acestea, realitatea e mult mai complicată, analizând situația din zonă.

Astfel, începând cu 2007, regiunea Xinjiang a fost zguduită de o serie de atacuri teroriste, soldate cu peste 1.000 de morți și sute de răniți. De exemplu, în 5 iulie 2009 a avut loc o revoltă în capitala Urumqi: 197 de persoane au fost omorâte cu cuțitul, bătute sau arse de vii iar 1.721 au fost rănite. Pe 22 mai 2014, două atacuri cu mașină-bombă în același oraș au ucis 43 de persoane și au rănit 94. Între timp au fost alte zeci de atacuri. Violența extremă nu s-a limitat doar la Xinjiang. În 2013, cinci persoane au murit și 38 au fost rănite într-un atac sinucigaș al trei uiguri la Beijing. În 2014, o serie de ucideri a opt uiguri care mânuiau cuțite au provocat 31 de morți și 141 de răniți într-o gara din Kunming. O mică parte a istoriei zbucumiate, pe care China încearcă să o controleze.

ADVERTISEMENT
Tags: