News

China cosmetizează cifrele Covid din Shanghai și recunoaște doar trei decese. O investigație BBC vorbește de mult mai mulţi morți

Shanghai a raportat primele decese cauzate de Covid de la intrarea în lockdown. Investigațiile presei străine susțin că în realitate zeci de persoane au fost ucise de boală.
18.04.2022 | 15:32
China cosmetizeaza cifrele Covid din Shanghai si recunoaste doar trei decese O investigatie BBC vorbeste de mult mai multi morti
Orașul Shanghai se află sub un lockdown extrem de strict Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Printre cele trei persoane raportate decedate luni se numără două femei în vârstă de 89 și 91 de ani și un bărbat de 91 de ani, care aveau, de asemenea, comorbidități și care ar fi fost nevaccinați.

China cosmetizează cifrele Covid din Shanghai și recunoaște doar trei decese

Autoritățile municipale din Shanghai au spus că cei trei au fost internați la spital cu o formă gravă de boală. Ei au murit duminică „după ce s-au făcut toate eforturile pentru a-i salva”, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

La 5 aprilie, peste 92 de milioane de chinezi de peste 65 de ani, inclusiv 20,2 milioane de peste 80 de ani, nu erau complet vaccinați.

Focarul din orașul chinez cu peste 24 de milioane de locuitori, care a infectat până acum cel puțin 320.000 de persoane din martie, este cel mai grav focar din China de la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT

În ciuda numărului mare de cazuri, până acum i-au fost atribuite zero decese.

Relatările din presă au dezvăluit numeroase decese ale unor oameni care au contractat Covid-19, în special în rândul persoanelor în vârstă din cămine de îngrijire, dar autoritățile le-au atribuit în mare măsură afecțiunilor preexistente și nu le-au numărat drept decese cauzate de pandemie.

La o conferință de presă de luni, Wu Qianyu, un inspector de rang înalt al comisiei municipale de sănătate, a declarat drept cauză directă a morții celor trei persoane starea lor de bază, sugerând că autoritățile au schimbat semnificativ modul în care atribuie decesele provocate de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Decesele persoanelor în vârstă contrazic cifrele din Shanghai

Zeci de pacienți vârstnici dintr-un spital din Shanghai au murit după ce au contractat Covid-19, dar cifrele oficiale ale guvernului au susținut până luni că din 2020 nu au mai fost cauzate decese în oraș din cauza bolii.

O investigație BBC contrazice aceste cifre. Publicația britanică a vorbit cu un manager de spital și a avut acces la corespondența trimisă rudelor pacienților care au murit în timpul focarului Omicron care mătură cel mai mare oraș din China.

ADVERTISEMENT

De asemenea, jurnaliștii au avut acces la documente oficiale care sugerează că cel puțin 27 de pacienți dintr-un singur spital, care nu au fost vaccinați, au murit din cauza a ceea ce a fost înregistrat ca „probleme de sănătate preexistente”.

Jurnaliștii britanici au contactat mai multe alte case de îngrijire sau spitale pentru bătrâni, după ce postările pe rețelele sociale au sugerat că există dovezi ale infecțiilor pe scară largă în rândul sutelor de pacienți din 12 unități din Shanghai.

O rudă a unui pacient dintr-o altă casă de îngrijire din Shanghai a spus că medicii și îngrijitorii care lucrează acolo au informat-o că toată lumea din unitate a fost testată pozitiv. Respectiva unitate are o capacitate de aproximativ 300 de pacienți.

Într-o conversație telefonică, un manager de la Spitalul Donghai a declarat: „Bineînțeles că sunt decedați cu Covid. [În] Shanghai situația este așa. Cum ar putea să nu existe?”

Într-o scrisoare trimisă rudelor pacienților care au murit, conducerea spitalului și-a cerut scuze și a recunoscut „lipsa de profesionalism”. Ei și-au exprimat, de asemenea, „cea mai profundă vinovăție”.

Până luni, cifrele oficiale spuneau că nu au existat decese în timpul actualului focar în oraș.

Criteriu strict pentru confirmarea cazurilor de Covid-19

China are un criteriu strict pentru confirmarea cazurilor de Covid-19, care include dovezi la pacienți a leziunilor pulmonare cauzate de virus. Acest lucru trebuie confirmat printr-o scanare.

Orice afecțiune preexistentă este, de asemenea, luată în considerare înainte ca decesele să fie atribuite oficial Covid.

Un bărbat a cărui soră în vârstă de 72 de ani a murit la Donghai la începutul acestei luni a spus că s-a chinuit să obțină o explicație completă de la oficiali cu privire la cauza morții.

El a mai declarat că femeia a avut rezultat negativ la testare în săptămânile înainte de moartea ei pe 3 aprilie. Dar el nu a reușit să obțină o înregistrare a rezultatelor testelor ei în ultimele zile înainte de moartea ei.

Bărbatul a spus că sora lui era unul dintre cei șase pacienți dintr-o cameră, dintre care cinci au murit. El a mai spus pentru BBC că „focarul [a fost] atât de rău în acea casă de îngrijire”.

Suspiciuni privind cauza morții

Din câte a putut spune bărbatul, dosarul oficial spunea că „a murit cu Covid negativ”. El a spus că nu va continua cu incinerarea ei până nu va ști care este cauza morții.

Rudele unei femei de 99 de ani care a murit la 1 aprilie și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cauza morții, având în vedere că aceasta a fost testată pozitiv în ultima săptămână a vieții ei.

În postările pe rețelele sociale, nepoata ei a spus că femeia a fost transferată la Centrul Clinic de Sănătate Publică Jinshan din Shanghai pe 27 martie, unde a fost testată pozitiv o zi mai târziu.

A fost tratată pentru probleme de sănătate preexistente. Trei zile mai târziu, a fost testată negativ pentru Covid. O zi după aceea a murit. Femeia i-a descris moartea ca fiind cauzată de „agravarea bolii de bază din cauza Covid”.

BBC a încercat de mai multe ori să contacteze autoritățile de la Donghai și Jinshan cu privire la diferitele acuzații, dar nu a reușit să obțină un răspuns.

ADVERTISEMENT