News

China ezită să susțină Rusia, după ce Vladimir Putin a amenințat cu folosirea armei nucleare. Miza jocului făcut de Beijing

Deși o susținătoare a Rusiei, China ezită să-și manifeste explicit acest sprijin atât din considerente de imagine, cât și din motive de politică internă.
24.09.2022 | 18:09
China ezita sa sustina Rusia dupa ce Vladimir Putin a amenintat cu folosirea armei nucleare Miza jocului facut de Beijing
Liderul chinez Xi Jinping/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Întâlnirea din Uzbekistan de săptămâna trecută dintre liderul chinez Xi Jinping și Vladimir Putin a fost departe de cordialitatea arătată la precedenta lor întâlnire, de la Beijing, cu câteva săptămâni înaintea invadării Ucrainei, scrie CNN.com. Chiar Putin a recunoscut că există „întrebări și preocupări” ale Beijingului în legătură cu războiul, ceea ce indică faptul că sprijinul Chinei are limite.

Înfrângerile militare l-au slăbit pe Putin în raport cu China

Xi Jinping nici măcar  nu a evocat „parteneriatul strategic” cu Rusia, ceea ce l-a făcut pe Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, să spună că a fost cea mai prudentă și discretă declarație a lui Xi cu privire la Rusia din ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Schimbarea de ton este explicabilă prin șirul de înfrângeri ale armatei ruse, ceea ce a arătat slăbiciunea lui Putin atât dușmanilor, cât și prietenilor săi. Aceste eșecuri survin cu numai câteva săptămâni înainte ca Xi Jinping să încerce obținerea unui al treilea mandat de președinte al Chinei. Poziția sa este deja slăbită de economia a cărei creștere a încetinit, precum și de politica de toleranță zero față de Covid-19, astfel că liderul chinez trebuie să dea impresia de forță, nu de vulnerabilitate.

La șase zile de la întâlnire, Putin a anunțat mobilizarea parțială și a amenințat cu utilizarea armelor nucleare. Nu se știe dacă Xi Jinping a fost informat cu privire la acest lucru, după cum nu se știe dacă președintele rus i-a spus dinainte de intenția de a invada Ucraina. Pentru China, eșecurile militare ale Rusiei sunt o oportunitate să se îndepărteze de Putin.

ADVERTISEMENT

China nu are altă alegere decât să stea cumva mai departe de Putin din cauza escaladării războiului și a agresiunii sale, precum și din cauza amenințării reînnoite de război nuclear. China nu a dorit ca prietenul nesupus să lupte. Care va fi soarta sa pe câmpul de bătălie este o chestiune pe care China nu o poate gestiona deloc”, crede Shi Yinhong.

Rusia, un aliat la care Xi Jinping nu poate renunța

Pentru alți experți, îngrijorările de la Beijing nu semnalează neapărat o ruptură între cei doi aliați, ci o modalitate prin care China vrea să obțină spațiu de manevră diplomatică, mai ales că sprijinul tacit pe care l-a arătat până acum Rusiei i-a dăunat imaginii sale în Europa, crede Theresa Fallon, director la Centrul de Studii Rusia-Europa-Asia de la Bruxelles. „Cred că asta a fost mai mult pentru publicul european. Pentru interesele strategice pe termen lung ale Chinei, ei trebuie să țină Rusia alături”, a adăugat Fallon.

ADVERTISEMENT

Ambele țări sunt suspicioase și ostile față de Statele Unite și au o viziune în comun pentru o nouă ordine mondială, care să țină mai mult seama de interesele lor și care să nu fie dominată de către Occident.

La câteva zile după întâlnirea celor doi, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev a discutat cu un diplomat de vârf al Chinei, Yang Jiechi despre colaborarea economică dintre cele două țări. Deocamdată, China s-a dovedit un partener comercial important pentru Rusia întrucât a crescut importurile de cărbune și gaze rusești, pentru care Moscova nu mai avea piață de desfacere din cauza sancțiunilor.

ADVERTISEMENT
Tags: