News

China forează o gaură de peste 11.000 de metri în scoarța terestră. Ce vrea să descopere

China forează o gaură de peste 11.000 de metri. Sunt utilizate echipamente care depășesc 2.000 de tone, transmite Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie
03.06.2023 | 00:03
China foreaza o gaura de peste 11000 de metri in scoarta terestra Ce vrea sa descopere
China forează o gaură de peste 11.000 de metri în scoarța terestră. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: captura National.ro/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

China forează o gaură de peste 11.000 de metri în scoarța terestră. Operațiunea se desfășoară în deșert, în regiunea Xinjiang din nord-vest. Proiectul a început deja la debutul acestei săptămâni, mai exact marți.

China forează o gaură de peste 11.000 de metri. Care este scopul operațiunii

Potrivit News Sky, procesul de foraj prevede pătrunderea în mai mult de 10 straturi ale pământului. Conform informațiilor oficiale, operațiunea este desfășurată pentru a fi colectate probe ce vor fi studiate de specialiști.

ADVERTISEMENT

Astfel, chinezii au în plan să depășească adâncimea de 11.000 de metri. Cu acest scop, sunt utilizate echipamente care depășesc 2.000 de tone. Bazinul Tarim, unde va fi făcută groapa, este greu de explorat, transmit autoritățile chineze.

Ar putea fi depășit recordul din Rusia?

Însă, chiar dacă vor ajunge la adâncimea de 11.000 de metri, aceasta nu va depăși recordul celei mai adânci găuri de foraj realizată vreodată în lume. În anul 1979, sovieticii au stabilit un record de 12.262 de metri, în apropiere de granița cu Norvegia.

ADVERTISEMENT

„Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care circulă pe două cabluri de oțel subțiri”, a transmis Sun Jinsheng, om de știință la Academia Chineză de Inginerie, conform News Sky.

În urma procesului de foraj, care ar putea dura 457 de zile, China se așteaptă să afle date noi despre structura internă a Pământului, așa cum a anunțat China National Petroleum Corp. care se ocupa de proiect.

ADVERTISEMENT

În 2021, președintele Xi Jinping declara că dorește să fie înregistrată o evoluție în explorarea pămânului la mare adâncime. Afirmația a fost făcută în timpul unui discurs susținut în fața unora dintre „cei mai buni oameni de știință ai națiunii”.

Liderul chinez spunea că în acest fel vor fi descoperite metale sau minerale valoroase, precum și noi surse de energie, notează publicația g4it.ro. Totodată, ar putea fi găsite indicii referitoare la dezastrele naturale, cum sunt cutremurele ori erupțiile vulcanice.

ADVERTISEMENT

Lucrarea din Rusia privind gaura artificială a durat mai mult de 20 de ani, fiind finalizată în 1989. Rămâne de văzut cât timp îi va lua Beijingului să termine proiectul început în această săptămână.

ADVERTISEMENT