News

China îi „vânează” pe taiwanezii din străinătate. „Beijingul a făcut presiuni asupra guvernelor străine să-i extrădeze”

Un raport al unui ONG pentru protejarea drepturilor omului spune că regimul comunist de la Beijing „face presiuni asupra guvernelor străine” ca cetățenii din Taiwan să fie extrădați în China.
01.12.2021 | 17:41
China ii vaneaza pe taiwanezii din strainatate Beijingul a facut presiuni asupra guvernelor straine sai extradeze
ADVERTISEMENT

Un nou raport al unui ONG pentru protejarea drepturilor omului, arată că mai mult de 600 de cetățeni ai Taiwanului au fost reținuți în străinătate și deportați direct în China, și nu în țara de origine, în ultimii ani.

Beijingul „vânează“ cetățenii din Taiwan

Safeguard Defenders, un ONG cu sediul în Spania, susține că această metodă a fost „folosită ca un instrument pentru a submina suveranitatea Taiwanului” și a acuzat China că vrea să „vâneze” cetățenii taiwanezi, scrie BBC News.

ADVERTISEMENT

Taiwan este un stat independent care a insistă pe scena internațională, de mai mult timp, asupra abuzurilor comise de regimul comunist de la Beijing asupra cetățenilor săi din străinătate, care în loc să fie trimiși înapoi pe insulă, în cazul în care sunt arestați, sunt trimiși în China.

Beijingul susține că Taiwanul este o provincie separatistă

Beijingul insistă că Taiwanul este o provincie separatistă, care încă ar face parte din China.

ONG-ul informează că taiwanezii care au fost extrădați în China nu au „familii” sau alte rude în viață și a atras atenția că aceștia riscă să fie persecutați grav de regimul comunist de la Beijing.

ADVERTISEMENT

Spania și Kenya sunt țările care au extrădat cel mai mare număr de cetățeni taiwanezi în China, au precizat reprezentanții Safeguard Defenders.

De altfel, organizația susține că unele națiuni încalcă legile internaționale legate de drepturile omului de fiecare dată când preferă să respecte tratatele de extrădare cu China.

ADVERTISEMENT

Care este motivul Chinei pentru a cere extrădări

Beijingul a susținut de mai multe ori, în trecut, că taiwanezii arestați ar trebui să fie extrădați în China, și nu în Taiwan, mai ales dacă victimele acestora au fost chinezi.

Referitor la soarta taiwanezilor extrădați în China raportul nu a oferit nicio informație, dar ONG-ul a constatat că cel puțin doi dintre ei au fost prezentați în televiziunea chineză, unde au fosst puși să-și ceară public scuze față de China și de regimul de la Beijing.

ADVERTISEMENT

Totodată, organizația a evidențiat un caz din 2016, din Kenya, în care autoritățile din această țară și-au justificat alegerea de a trimite în China un grup de chinezi și taiwanezi – din care unii au fost absolviți de fapte – ca urmare a lipsei de legături diplomatice a națiunii africane cu Taiwanul.

Taiwan: China „nu are jurisdicție” asupra cetățenilor taiwanezi

În 2017, Taiwan a purtat în mai multe ocazii negocieri cu autoritățile din Cambodgia în vederea anulării extrădării unui grup de taiwanezi în China, însă nu a reușit.

Ca reacție, guvernul taiwanez a transmis, citat de AFP, că Beijingul „nu are jurisdicție” asupra taiwanezilor care au fost arestați sau condamnați în străinătate și că Beijingul caută să „își manifeste suveranitatea asupra Taiwanului”.

„Îndemnăm din nou partea chineză să nu implice politica în lupta contra criminalității și sperăm că unitățile de aplicare a legii din ambele părți să poată continua cooperarea cum au făcut-o și până acum pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor”, a declarat Guvernul din Taiwan.

Ce este politica „o singură China”

În baza politicii „o singură China”, regimul comunist de la Beijing a insistat ca orice stat care vrea să aibă relații diplomatice cu China să nu aibă nici un tratat cu Taiwan. Acest lucru a dus la izolarea diplomatică a Taiwanului față de restul comunității internaționale.

ADVERTISEMENT
Tags: