News

China impune certificatul de vaccinare Covid-19 în Beijing. Decizia afectează zeci de milioane de oameni

Autoritățile din Beijing au anunțat că vor impune certificatul de vaccinare Covid-19 tuturor celor 21 de milioane de locuitori. Decizia este istorică pentru autoritățile chineze.
07.07.2022 | 13:38
China impune certificatul de vaccinare Covid19 in Beijing Decizia afecteaza zeci de milioane de oameni
Locuitorii din Beijing, obligați să se vaccineze. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oamenii vor avea nevoie de dovada vaccinări pentru a intra în locuri publice, astfel că Beijingul devine primul oraș din China continentală care a adoptat această măsură istorică, în tentativa de a combate varianta Omicron.

China impune certificat de vaccinare Covid în Beijing

Potriviti CNN, începând cu 11 iulie, oamenii vor trebui să prezinte dovada vaccinării pentru a intra într-o gamă largă de locuri publice din capitala chineză, inclusiv cinematografe, biblioteci, muzee, săli de sport, stadioane și centre de antrenament, a declarat miercuri un oficial al sănătății orașului.

ADVERTISEMENT

Persoanele care ”nu sunt potrivite” pentru vaccinare vor fi scutite de această cerință, a adăugat oficialul, fără a clarifica modul în care pot face dovada scutirii.

De asemenea, rămâne neclar modul în care persoanele care s-au vaccinat în străinătate pot îndeplini cerința. Sistemele de coduri de sănătate din China nu recunosc în prezent vaccinurile străine, iar cei care au fost inoculați în străinătate nu au putut să-și înregistreze vaccinările în sistem.

ADVERTISEMENT

Locurile cu capacitate limitată sau unde sunt necesare rezervări vor acorda prioritate persoanelor vaccinate.

Beijingul a raportat trei cazuri de subvarianta BA.5.2 Omicron, care este foarte transmisibilă și capabilă să scape de anticorpi. Un focar al noii subvariante a determinat deja închiderea orașului din nord-vestul Xi’an, unde locurile de divertisment și sport au fost închise, iar restaurantele limitate la servicii de livrare la domiciliu.

ADVERTISEMENT

China rămâne o situație aparte la nivel mondial, având o politică de toleranță zero-Covid. Strategia, care se bazează pe testare în masă, carantină și blocări rapide pentru a elimina orice reapariție a virusului, a distrus activitatea economică.

Autoritățile chineze și-au intensificat eforturile pentru a crește ratele de vaccinare, în special în rândul populației în vârstă. În Beijing, rezidenții sunt deja obligați să prezinte dovada unui test Covid negativ efectuat în termen de 72 de ore pentru a intra în toate locurile publice.

ADVERTISEMENT

Orașul a cerut, de asemenea, ca persoanele care lucrează în prevenirea și controlul epidemiei, îngrijirea sănătății, transportul public, livrarea și alte sectoare cu risc mai ridicat să fie complet vaccinate.

ADVERTISEMENT

Începând cu ianuarie, 98% dintre cei peste 20 de milioane de locuitori ai Beijingului au fost complet vaccinați, inclusiv 12 milioane de persoane care au primit o doză de rapel, potrivit unei declarații guvernamentale.

Cu toate acestea, rata de vaccinare în rândul vârstnicilor este mai mică. În aprilie, 80% dintre locuitorii Beijingului de peste 60 de ani au fost vaccinați, a informat agenția de știri de stat Xinhua.