News

China începe ofensiva diplomatică în Europa, pe fondul tensiunilor cu SUA. Bruxelles o așteaptă cu noi sancțiuni

China începe un turneu diplomatic în Europa. Bruxelles sancționează firmele chineze care susțin războiul lui Vladimir Putin.
08.05.2023 | 19:33
China incepe ofensiva diplomatica in Europa pe fondul tensiunilor cu SUA Bruxelles o asteapta cu noi sanctiuni
Beijingul nu a oferit detalii despre discuțiile pe care le va avea ministrul chinez de Externe, Qin Gang, cu oficialii europeni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, începe, săptămâna aceasta, un turneu în Europa, cu scopul de a se apropia de bătrânul continent într-un moment în care China are relații tensionate cu Statele Unite și când Beijingul vrea să joace în rol de mediator între Rusia și Ucraina.

Turneu diplomatic în trei țări

Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a început luni, 8 mai, o vizită în Europa, programată în Germania, Franța și Norvegia, a anunțat ministerul chinez de resort. Vizita, programată să dureze până vineri, are loc într-un moment în care China încearcă să se apropie de blocul comunitar, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, și intenționează să joace un rol de mediator în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

China, care se prezintă ca un interlocutor neutru în conflictul ucrainean, în pofida apropierii sale de Rusia, a publicat, în februarie, un document în 12 puncte în care își prezintă poziția față de acest conflict. Inițiativa, considerată uneori drept un plan de pace, îndeamnă Moscova și Kievul să poarte negocieri. Vizita șefului diplomației chineze are loc la aproape două săptămâni după o convorbire mult așteptată între președintele chinez Xi Jinping și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, prima de la începutul ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În acest context, Qin Gang se va întâlni în această săptămână cu omologul său german Annalena Baerbock, cu șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, și cu ministrul norvegian de Externe, Anniken Huitfeldt, a declarat, luni, în fața presei, adjunctul biroului de presă al diplomației chineze, Wang Wenbin.

ADVERTISEMENT

Preocuparea comună: Ucraina

Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii cu privire la subiectele care vor fi discutate în timpul acestei vizite. În timpul unei vizite oficiale în China, în aprilie, președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping să ”aducă Rusia la rațiune” în ceea ce privește Ucraina.

La rândul său, Annalena Baerbock,în timpul unei vizite în China la mijlocul lunii aprilie, a îndemnat Beijingul să ceară ”agresorului rus să oprească războiul” din Ucraina. Or, Xi Jinping, care a vizitat Moscova în martie, are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Beijingul, care nu a condamnat public războiul din Ucraina, și-a sporit foarte mult cooperarea politică și economică cu vecinul său rus în ultimele luni.

ADVERTISEMENT

Qin Gang se va afla în Norvegia la sfârșitul acestei săptămâni, pentru ultima etapă a vizitei sale în Europa. ”Cooperarea dintre China și Norvegia, problemele globale precum clima și mediul, drepturile omului și problemele internaționale actuale, cum ar fi războiul din Ucraina, vor fi teme importante pentru această vizită”, a precizat Ministerul norvegian de Externe într-un comunicat. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat grav după acordarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo în 2010.

Declarații inflamatoare

Deplasarea ministrului chinez de externe are loc, de asemenea, după declarațiile controversate făcute de ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, la sfârșitul lunii aprilie. Ambasadorul pusese la îndoială faptul că peninsula Crimeea, ocupată de Moscova din 2014, aparține Ucrainei. ”Depinde de modul în care privești această problemă. Există o istorie. Crimeea a aparținut Rusiei încă de la început. Hrușciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”, a argumentat diplomatul.

ADVERTISEMENT

Acesta a continuat să susțină că țările din fosta URSS ”nu au un statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să concretizeze statutului lor de țări suverane”. Aceste remarci au stârnit un val de proteste. Parisul i-a cerut ambasadorului chinez ”să își folosească cuvintele publice într-un mod care să fie în concordanță cu pozițiile oficiale ale țării sale”. Distanțându-se de afirmațiile diplomatului din capitala franceză, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a dat atunci asigurări că China ”respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor”.

Xi, în echilibristică cu Putin

Pe lângă o istorie îndelungată ca vecini și o graniță de aproape 4.200 de kilometri, există numeroase legături între Rusia și China. Așa că este logic, potrivit observatorilor, ca Beijingul, prin negocieri și prin alianța sa cu Rusia, cu Vladimir Putin, să se asigure că nu există probleme cel puțin la această graniță.

Pe scena politică mondială, China și Rusia sunt legate de opoziția lor față de Statele Unite, de respingerea NATO și a modelului democratic occidental. În plus, există interese economice comune: China importă materii prime din Rusia, iar Rusia depinde de importurile de produse și componente de înaltă tehnologie din China.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, China s-a angajat într-un act de echilibristică. Declarându-se într-o oarecare măsură „neutru”, rămânând în același timp apropiat de Putin, președintele chinez a creat o distanță inevitabilă între ei și Statele Unite. Dar în același timp a menținut o postură care nu înstrăinează total țările europene.

Expertiza Chinei în reconstrucția Ucrainei

Xi Jinping încearcă să găsească un nou rol pentru China în lume, prezentând țara ca mediator în războiul din Ucraina, o mișcare fără precedent, deoarece este pentru prima dată când intervine în acest mod în politica europeană. Pe de altă parte, atâta timp cât nici Ucraina și nici Rusia nu sunt dispuse să discute despre pace și să caute o soluție pe câmpul de luptă, un succes chinez este greu de prevăzut în procesul de pace.

Firește, Beijingul este interesat și de economia globală, de relațiile comerciale internaționale și de lanțurile de aprovizionare. Punerea capăt a războiului are un alt interes pentru Beijing: expertiza chineză ar putea juca un rol important în reconstrucția Ucrainei. Dar, în timp ce China ar putea beneficia în acest fel de perioada post-război, o poziție de lider în reconstrucția Ucrainei și o prezență în această țară ar stârni tot felul de noi temeri în Europa.

Sancțiuni pentru firmele chineze care sprijină războiul Rusiei

Companiile chineze, între care Semiconductors și King-Pai Technology, Sinno Electronics, Sigma Technology și Alpha Trading Investments, sunt vizate într-un nou set de sancțiuni care urmează să fie discutat de statele membre ale UE în această săptămână. Uniunea Europeană a propus sancțiuni împotriva companiilor chineze acuzate că au vândut echipamente care ar putea fi folosite pentru arme pentru a ajuta efortul de război al Rusiei, a relatat duminică Financial Times, afirmând că a putut consulta un document în acest sens.

Potrivit ziarului, mai multe companii chineze sunt vizate într-un nou pachet de sancțiuni care urmează să fie discutat de statele membre ale UE în această săptămână. Aceste companii, potrivit FT, sunt 3HC Semiconductors și King-Pai Technology, cu sediul în China continentală, Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry și Alpha Trading Investments, cu sediul în Hong Kong.

„Calea greșită” pe care merge UE

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că China a îndemnat UE să evite să meargă pe o ”cale greșită”, în caz contrar va lua măsuri ferme pentru a-și proteja drepturile și interesele. ”Beijingul se opune actelor care folosesc cooperarea sino-rusă ca pretext pentru a impune sancțiuni ilegale sau jurisdicție pe termen lung împotriva Chinei”, a declarat Wang Wenbin într-o conferință de presă. Executivul UE nu a făcut nici un comentariu. Sancțiunile americane vizează deja unele companii chineze, printre care King-Pai Technology, un grup acuzat de Washington că a aprovizionat diverse sectoare din industria militară Rusia.

 

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
MIRCEA BADEA A DISPĂRUT de pe post! De ce nu a avut emisiune...
MIRCEA BADEA A DISPĂRUT de pe post! De ce nu a avut emisiune celebrul prezentator TV
Exclusiv. Cristi Pațurcă, Rona Hartner și Dr. Barbi, trei destine și un numitor...
Exclusiv. Cristi Pațurcă, Rona Hartner și Dr. Barbi, trei destine și un numitor comun: Piața Universității
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!