News

China nu susține o invazie a Rusiei în Ucraina: ”Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”

China, cel mai puternic partener extern al regimului lui Vladimir Putin, nu susține o invazie rusă în Ucraina. Beijing-ul declară că ”suveranitatea, independența și integritatea tuturor țărilor trebuie respectate”.
20.02.2022 | 21:42
China nu sustine o invazie a Rusiei in Ucraina Suveranitatea independenta si integritatea teritoriala a tuturor tarilor trebuie respectate
ADVERTISEMENT

Majoritatea liderilor Occidentali vorbesc de faptul că o invazie a Rusiei în țara vecină Ucraina este iminentă.

În acest context tensionat din estul Europei se implică indirect și China, un aliat tradițional al Rusiei.

ADVERTISEMENT

Regimul de la Beijing are o poziționare clară în favoarea menținerii păcii în zonă: ”Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie protejate și respectate”.

China, poziționare clară împotriva unei invazii a Rusiei în Ucraina

Prezent sâmbătă, 19 februarie, la Conferința de Securitate de la Munchen, ministrul de externe de la Beijing, Wang Yi, a spus că țara sa se poziționează în favoarea păcii în Europa.

ADVERTISEMENT

”Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate și protejate, deoarece acestea sunt normele de bază ale relațiilor internaționale, care întruchipează scopurile Cartei ONU.

Aceasta este poziția de principiu pe care China a susținut-o întotdeauna și Ucraina nu face excepție de la ea.

ADVERTISEMENT

Dacă unii oameni încă se întreabă unde se află China în această problemă, este doar o denaturare intenționată”, a declarat oficialul chinez la cea de-a 58-a Conferință de Securitate de la Munchen, notează Ambasada Chinei.

În același timp, diplomatul chinez a numit Acordul de la Minsk drept ”singura cale de ieşire” din această situație şi a îndemnat toate părţile să se unească şi să rezolve criza în mod paşnic. Yi a mai spus că Ucraina nu ar trebui să fie o linie de front pentru competiţia dintre marile puteri.

ADVERTISEMENT

”Părțile din conflict ar trebui să stea împreună pentru o discuție amănunțită pentru a elabora o foaie de parcurs și un calendar pentru implementarea acordului.

Ceea ce trebuie să facă acum toate părțile este să-și asume cu seriozitate responsabilitățile și să lucreze pentru pace, în loc să crească tensiunile, să evite războiul”, a mai spus Yi.

China, poziție împotriva extinderii NATO

Pe de altă parte, Wang a avertizat împotriva extinderii NATO, reiterând o poziție susținută în comun de președintele Xi Jinping și Vladimir Putin, după întâlnirea în de la Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în urmă cu două săptămâni.

”Războiul Rece s-a încheiat cu mult timp în urmă, iar NATO a fost un produs al acestuia. NATO ar trebui să facă ajustări în funcție de timp. Dacă NATO continuă să se extindă spre est, este asta favorabilă menținerii păcii și stabilității în Europa?”, s-a întrebat retoric Wang.

ADVERTISEMENT