Miercuri, 21 august, China a lansat oficial o investigație asupra importurilor de lactate din zona Uniunii Europeană, inclusiv din România. Ce suspectează autoritățile de la Beijing.
Conflictul de natură comercială dintre China şi UE escaladează. Beijingul a anunțat oficial că verifică mai multe produse lactate pe care le importă din Europa, inclusiv din România.
Miercuri, autoritățile chineze au anunțat că au demarat o anchetă antidumping pentru a verifica subvențiile acordate de Uniunea Europeană (UE) producătorilor de lactate.
”Ministerul chinez al Comerţului a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024”, a informat Ministerul într-un comunicat de presă, notează Agerpres.
Oficialii din cel mai important stat asiatic spun că solicitarea de a demara o investigaţie a venit de la China Dairy Association şi China Dairy Industry Association. Verificările se fac în numele industriei locale de lactate. Ancheta, una de proporții, este aşteptată să se încheie în decurs de 12 luni.
Investigația Chinei are loc în contextul tensiunilor crescute între Bruxelles și Beijing. Ele au ca punct de pornire suprataxele impuse de UE pentru vehiculele electrice importate din China.
În investigația de față, specialiștii de la Beijing vor examina 20 de scheme de subvenţionare din blocul comunitar, în principal cele din Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda şi România, mai spune Ministerul chinez al Comerţului.
Din lista cu statele enumerate, Irlanda se evidențiază ca fiind cel mai mare exportator de lactate în China. Numai în 2023, britanicii au vândut produse în valoare de 461 milioane de dolari către țara asiatică.
Ancheta chinezilor se concentrează pe anumite produse lactate, precum brânzeturile proaspete și procesate. Analiștii consideră că evenimentul de față reflectă intenția Beijingului de a contracara măsurile protecționiste impuse de Bruxelles. În foarte multe situații, produsele agricole și alimentare sunt frecvent utilizate în disputele comerciale.