News

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. ”Incitatoare la război, pleacă din țară!”, mesajul prezent pe ecranul TV al magazinelor din Taipei. Update

Tensiuni fără precedent înainte de aterizarea lui Nancy Pelosi în Taiwan. Armata chineză a început să-și mute tancurile mai aproape de graniță. Tensiunile au atins un nivel fără precedent.
02.08.2022 | 16:28
Vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan Incitatoare la razboi pleaca din tara mesajul prezent pe ecranul TV al magazinelor din Taipei Update
Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Sursa foto: Twitter.com
ADVERTISEMENT
03-08-2022
05:57

”Incitatoare la război, pleacă din Taiwan!”, mesajul prezent miercuri pe ecranul TV al magazinelor din Taipei

Prezența președintei Camerei Reprezentanților din Congresul American, Nancy Pelosi, în Taiwan, continuă să provoace tensiune în zonă.

Miercuri, pe ecranele TV ale magazinelor ”7/11” din Taipei a apărut un mesaj dur față de oficialul SUA: ”Incitatoare la război, pleacă din Taiwan!”

Într-o primă fază, unii clienți ai acestor magazine au crezut că mesajul a reprezentat o opinie asumată a proprietarului francizei.

Reprezentanții lanțului comercial spun că sistemul a fost spart de hackeri. ”Sistemul electronic de afișare a fost spart în această dimineață, ceea ce a făcut ca mesajul ‘Incitatoare la război, pleacă din Taiwan!’ să apară pe ecranele din toate magazinele 7/11 din țară”.

03-08-2022
03:51

Beijingul anunță măsuri contra Taiwanului după vizita lui Nancy Pelosi

China nu stă pasivă la evenimentele din insulă, acolo unde are loc vizita lui Nancy Pelosi. Oficialii de la Beijing au anunțat că vor suspenda importurile de citrice, peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august.

O altă măsură restrictivă anunțată de ministerul comerţului de la Beijing este suspendarea exportul de nisip natural către Taiwan, tot din 3 august.

În plus, China va sancționa două fundaţii din Taiwan. Acestora li s-a interzis că coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a avertizat, miercuri, Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China, scrie Agerpres.

Sunt vizate de sancțiuni: Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund.

Toate aceste decizii fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan, pe fondul condamnării acestei vizite de către Beijing.

03-08-2022
03:49

Nancy Pelosi: ”Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”

Într-o declarație făcută miercuri, Nancy Pelosi spune că a venit cu intenţii paşnice în regiune. Poziția preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA vine în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul.

“Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a afirmat Pelosi la o întâlnire cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

 

02-08-2022
18:18

China pregătește ”exerciții militare țintite”

Oficialii de la Beijing au anunțat că vor fi lansate ”manevre militare țintite”, ca răspuns la vizita oficială a lui Nancy Pelosi în Taipei. Conform unei hărți, exercițiile militare vor înconjura insula Taiwan și toată lumea se teme că va urma o invazie la finalul ”exercițiilor” în 7 august.

Acțiunea armatei trebuie să ”apere cu hotărâre suveranitatea naţională şi integritatea teritorială şi să contracareze ingerinţele externe şi tentativele separatiste de independenţă ale Taiwanului”, a declarat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

De asemenea, chinezii se pregătesc să facă diferite teste cu rachete pe care le vor lansa înspre ținte strategice. Întreaga Strâmtoare a Taiwanului va fi cuprinsă de aceste exerciții, potrivit chinezilor.

Chinezii par să urmeze exemplul Rusiei, care a efectuat ”exerciții militare” la granița cu Ucraina înainte de a o invada.

02-08-2022
16:45

Rusia a reacționat după vizita lui Pelosi în Taiwan

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată, imediat după ce Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan. Moscova a anunțat, din nou, că susține China și i-a criticat dur pe americani pentru modul în care gestionează situația.

”SUA este un stat provocator. Rusia confirmă principiul o singură Chină și se opune independenței insulei sub orice formă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Maria Zakharova.

”Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile pentru consecințe și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a reacționat și purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying. Între timp, americanii au declarat că nu se lasă intimidați.

 

02-08-2022
16:09

Nancy Pelosi a oferit prima reacție după aterizarea în Taipei

Președintele Camerei Reprezentanților, aflat la prima vizită oficială în Taiwan în ultimii 25 de ani, a anunțat că SUA e alături de Taiwan.

Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai amplă în Indo-Pacific – inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică. Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație.

Vizita noastră este una dintre mai multe delegații ale Congresului în Taiwan – și nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”, a transmis Pelosi.

02-08-2022
15:43

Declarația integrală pe care au făcut-o chinezii după ce Pelosi a ajuns la Taipei

Chinezii nu au ezitat și au transmis o declarație publică la câteva momente după ce Pelosi a aterizat în Taiwan. MAE de la Beijing a ținut să precizeze că „cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

„Pe 2 august, fără a ține seama de opoziția puternică și de reprezentările serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat regiunea Taiwan a Chinei. Aceasta este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA. Are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru ‘independența Taiwanului’. China se opune ferm și condamnă cu severitate acest lucru și a făcut un demers serios și un protest puternic față de Statele Unite.

Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China. Acest lucru a fost recunoscut clar de Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. De la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949, 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine. Principiul unei singure Chine este un consens universal al comunității internaționale și o normă de bază în relațiile internaționale.

În 1979, Statele Unite și-au luat un angajament clar în Comunicatul comun China-SUA privind stabilirea relațiilor diplomatice – „Statele Unite ale Americii recunosc Guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei”. Congresul, ca parte a Guvernului SUA, este în mod inerent obligat să respecte cu strictețe politica guvernului SUA de o singură China și să se abțină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan a Chinei. China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră pentru schimburile oficiale ale SUA cu Taiwan. China nu acceptă acest lucru, iar poporul chinez îl respinge total.

Problema Taiwanului este cea mai importantă și mai sensibilă problemă din centrul relațiilor dintre China și SUA. Strâmtoarea Taiwan se confruntă cu o nouă rundă de tensiuni și provocări severe, iar cauza fundamentală o reprezintă mișcările repetate ale autorităților din Taiwan și ale Statelor Unite de a schimba status quo-ul. Autoritățile din Taiwan au continuat să caute sprijinul SUA pentru agenda lor de independență. Ei refuză să recunoască Consensul din 1992, fac tot posibilul pentru a promova „dechinizarea” și promovează „independența”. Statele Unite, la rândul lor, au încercat să folosească Taiwanul pentru a controla China. Ea denaturează și ascunde în mod constant principiul unei singure Chine, își intensifică schimburile oficiale cu Taiwan și încurajează activitățile separatiste ale Taiwanului. Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui.

Poziția guvernului și a poporului chinez în problema Taiwanului a fost consecventă. Este angajamentul ferm al celor peste 1,4 miliarde de cetățeni chinezi de a proteja cu hotărâre suveranitatea statului și integritatea teritorială. Este aspirația comună și responsabilitatea sacră a tuturor fiilor și fiicelor chineze să realizeze reunificarea completă a patriei-mame. Voința oamenilor nu este de sfidat, iar tendința vremurilor nu poate fi inversată. Nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să ignore vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste care doresc „independenței Taiwanului”.

China și Statele Unite sunt două putetri majore. Modul corect de a se trata unii pe alții constă doar în respect reciproc, coexistență pașnică, lipsă de confruntare și cooperareg. Problema Taiwanului este pur o afacere internă a Chinei și nicio altă țară nu are dreptul să acționeze ca judecător în problema Taiwanului. China îndeamnă cu tărie Statele Unite să înceteze să mai joace „cartea Taiwanului” și să folosească Taiwanul pentru a controla China. Ar trebui să înceteze să se amestece în Taiwan și să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei. Ar trebui să înceteze să susțină „independența Taiwanului” și forțele separatiste. Ar trebui să înceteze să distorsioneze și să întunece șprincipiul unei singure Chine”, a punctat partea chineză

02-08-2022
15:29

China, prima reacție după aterizarea lui Pelosi

Oficialii chinezi n-au stat o clipă pe gânduri ți au pus la zid vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a transmis că urmează să efectueze exerciţii militare cu muniţie reală.

„Dacă SUA insistă să urmeze un curs de acțiune greșit, atunci ar trebui să fie responsabilă pentru orice consecințe grave care decurg din aceasta”, a transmis MAE chinez.

 

02-08-2022
14:59

Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan

Șefa Camerei Reprezentanților din Congresul American, Nancy Pelosi, a aterizat în capitala Taiwanului. Oficialul american a coborât din aeronavă puțin după ora 17:42, ora României, după ce a decolat în timpul dimineții din Malaysia.

Vă readucem aminte că vizita acesteia la Taipei a stârnit furia Beijingului care a amenințat cu un răspuns militar, în cazul în care va considera că îi sunt amenințate suveranitatea și integritatea teritorială

Avionul lui Nancy Pelosi a devenit cel mai urmărit avion de pe site-ul FlightRadar24, peste 300.000 de utilizatori așteptând cu sufletul la gură ca aeronava să ajungă intactă în Taipei.

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, așteptată cu tancuri

Pelosi ar trebui să ajungă în Taiwan la ora 17:20 (ora României), însă nu există nicio informație oficială că aceasta s-ar afla în respectivul avion. Beijingul a reacționat foarte dur și mulți și-au pus problema siguranței lui Pelosi, temându-se că armata Chinei ar putea să reacționeze violent.

ADVERTISEMENT

Între timp, China îi calcă pe urme lui Vladimir Putin și masează trupe impresionante, inclusiv tancuri, în apropiere de granița cu Taiwan. Nimeni nu știe dacă tensiunile pot escalada sau nu, însă lucrurile sunt mai tensionate ca niciodată.

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din Congresul American, e așteptată în capitala taiwaneză Taipei, însă gestul este considerat o sfidare fără precedent de către chinezi.

ADVERTISEMENT

China a avertizat, în nenumărate rânduri, că nu va accepta ca Nancy Pelosi să aterizeze în Taiwan, pentru că ar submina autoritatea chineză în zonă. Armata chineză e pregătită să acționeze dacă ”suveranitatea și integritatea sa teritorială sunt amenințate”.

“Am dori să le spunem Statelor Unite, încă o dată, că Armata Populară Chineză nu va sta cu mâinile încrucișate iar China va da răspunsuri hotărâte și va lua contramăsuri puternice pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

ADVERTISEMENT

Imagini cu demonstrația de forță a Chinei au împânzit rețelele de socializare, fiind observate coloane mari de tancuri care străbat provincia chineză Fujian, în apropiere de Taiwan.

Conform CNN, Comandamentul Estic al Armatei Chineze a transmis că “îi va îngropa pe toți inamicii”, într-o postare pe rețeaua Weibo.

ADVERTISEMENT

“Stați fermi și pregătiți-vă pentru comanda de luptă; îngropați-i pe toți inamicii care vin”, sună mesajul de amenințare al chinezilor.

Președintele Joe Biden și președintele Xi Jinping au dezbătut pe larg potențialul conflict timp de două ore și 17 minute, într-o discuție telefonică. Cu toate acestea, nimeni nu știe cum va evolua conflictul.

ADVERTISEMENT