News

China, mesaj direct pentru NATO. Beijingul a trimis trupe în Belarus pentru exerciții militare

Un număr nespecificat de militari chinezi au ajuns sâmbătă în Belarus, unde vor participa la o serie de exerciții militare comune
07.07.2024 | 17:00
China mesaj direct pentru NATO Beijingul a trimis trupe in Belarus pentru exercitii militare
China a trimis trupe la granița cu NATO. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de militari chinezi a sosit, sâmbătă, 6 iulie, în Belarus pentru a participa la un “exercițiu antiterorist” comun, a informat Ministerul Apărării din Belarus. Acțiunea vine la câteva zile după ce Belarus, aliatul-cheie al Moscovei, a aderat la Organizația de Cooperare de la Shanghai, condusă de China și Rusia. Organizația se concentrează asupra problemelor politice, economice, de securitate și apărare din Eurasia.

China, mesaj direct pentru NATO

Analiștii politici spun că decizia Beijingului este un răspuns direct pentru NATO, care desfășoară un exercițiu cu peste 115.000 de militari în aceeași perioadă. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, trupele chineze sosite vor participa la exerciții militare în perioada 8-19 iulie.

ADVERTISEMENT

„Personalul militar se va angaja într-un exercițiu comun de pregătire antiteroristă, care va avea loc în perioada 8-19 iulie. Antrenamentul comun urmărește să faciliteze schimbul de experiență, să coordoneze unitățile belaruse și chineze și să pună bazele dezvoltării viitoare a relațiilor belaruso-chineze în domeniul antrenamentului militar comun”, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării din Belarus.

Belarus a sprijinit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu și-a angajat propriile trupe să lupte direct în războiul Rusiei. Forțele ruse au lansat invazia totală asupra Ucrainei și din Belarus la începutul anului 2022, dar au suferit o înfrângere în apropiere de Kiev și au fost forțate să se retragă.

ADVERTISEMENT

La 3 iulie, liderul chinez Xi Jinping și-a arătat sprijinul față de Rusia în ceea ce privește războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, afirmând că China “a stat întotdeauna de partea dreaptă a istoriei”.

În ceea ce a fost a doua întâlnire dintre Xi și președintele rus Vladimir Putin în ultimele două luni, liderii celor două state au fost de acord că relațiile bilaterale se află la un punct istoric înalt și că protejează împreună “liniștea și stabilitatea regională”.

ADVERTISEMENT

Deși China menține în mod oficial o poziție neutră față de războiul la scară largă al Rusiei în Ucraina și neagă furnizarea de ajutor letal, Beijingul și Moscova continuă să își consolideze legăturile.

Diferite țări, inclusiv SUA, au acuzat China că ajută continuu mașinăria de război a Rusiei în Ucraina prin furnizarea de mașini-unelte, tehnologie de armament, imagini prin satelit, semiconductori și alte tehnologii cu dublă utilizare.

ADVERTISEMENT

Presa de la Beijing vorbește de „amenințări în Europa de Est”

Publicațiile chineze, care citează experți de la Beijing, susțin că acest exercițiu comun va contribui la „pacea și stabilitatea din regiune”.

În contextul unei misiuni antiteroriste, participanții din cele două părți vor desfășura exerciții de antrenament mixte și vor practica sarcini precum salvarea de ostatici și operațiuni antiteroriste, cu scopul de a spori nivelul de antrenament și interoperabilitatea trupelor participante și de a aprofunda cooperarea pragmatică dintre armatele celor două țări, se arată în comunicatul de presă chinez.

„Având ca temă antiterorismul, exercițiul comun este favorabil păcii și stabilității față de amenințările de securitate netradiționale din Europa de Est, a declarat duminică pentru Global Times un expert militar chinez care a solicitat anonimatul.

În cadrul OCS, se crede că China și Belarus se vor bucura de o cooperare mai strânsă în domeniul securității și apărării, a declarat expertul”, scrie presa chineză.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul