News

China nu vrea ca OMS să investigheze originea noului coronavirus. “Știm doar ceea ce ne-a fost transmis”

01.05.2020 | 14:37
China nu vrea ca OMS sa investigheze originea noului coronavirus Stim doar ceea ce nea fost transmis
ADVERTISEMENT

China nu vrea ca OMS să investigheze originea noului coronavirus și a refuzat în mod repetat cererile organizației de a lua parte la cercetările din epicentrul infecției COVID-19.

China nu vrea ca OMS să investigheze originea noului coronavirus

Reprezentanții OMS spun că autoritățile din China nu doresc implicarea organizației în investigarea originii noului coronavirus, potrivit Sky News.

ADVERTISEMENT

“Știm că în acest moment există o investigație la nivel național, dar nu am fost invitați să contribuim la aceasta. Prioritatea nostră este să adunăm cât mai multe cunoștințe pentru a împiedica revenirea virusului”, a declarat doctorul Gauden Galea, reprezentantul OMS în China.

Întrebat dacă există un motiv întemeiat pentru care Organizația Mondială a Sănătății nu a fost inclusă în cercetarea Chinei despre noul coronavirus, Galea a declarat: “Din punctul nostru de vedere, nu”.

ADVERTISEMENT

Guvernul australian a declarat că este necesară o anchetă independentă pentru a se stabili originea infecției COVID-19, o măsură pe care țările UE se gândesc deja să o susțină public.

Anomalia din cifrele raportate de China

Cu toate acestea, China a reacționat dur, declarând că o investigație asupra sursei virusului ar trebui să fie lăsată în seama oamenilor de știință.

ADVERTISEMENT

Galea spune că OMS nu a putut cerceta datele colectate de două laboratoare ce au lucrat cu noul coronavirus din Wuhan.

“Din toate datele colectate, colegii din OMS sunt convinși că originile virusului se află în Wuhan și este un virus dezvoltat pe cale naturală și nu unul realizat în laborator”, a mai spus reprezentantul OMS pentru China.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, Galea susține că datele din cele două laboratoare “ar trebui să facă parte din rapoartele oficiale, pentru a avea o imagine cât mai exactă asupra originii virusului”.

Reprezentantul OMS mai spune că rolul organizației în primele zile de pandemie a depins de datele furnizate de chinezi.

“Știm doar ceea ce ne-a fost transmis de China despre acea perioadă. Este posibil să fi existat doar 41 de cazuri pentru acea perioadă? Nu cred”, a spus Galea despre faptul că Wuhan nu a raportat niciun caz nou de coronavirus între 3 și 16 ianuarie, în afară de cele 41 anunțate până atunci.

Reprezentanții OMS din China studiază acum modul în care țara face față măsurilor de prevenție, după ce autoritățile au transmis că infecția COVID-19 este ținută sub control, iar restricțiile au fost ridicate.

Doctorul Galea spune însă că ar trebui să fim cu toții precauți, mai ales că nu există momentan un vaccin.

“Faptul că nu avem încă un vaccin pentru niciun tip de coronavirus sugerează că nu ar trebui să ne bazăm pe faptul că vom avea unul la o anumită dată”, a mai spus reprezentantul OMS.

 

ADVERTISEMENT