News

China organizează concursuri de hacking pentru a descoperi noi metode de spionaj

Maratoanele de hacking sponsorizate de statul chinez oferă noi soluții de spionaj autorităților.
27.05.2021 | 16:42
China organizeaza concursuri de hacking pentru a descoperi noi metode de spionaj
ADVERTISEMENT

Acum aproximativ doi ani, Apple publica informații despre o vulnerabilitate de sistem a iOS, pe care a și rezolvat-o la momentul respectiv.

Atacul care exploata acea vulnerabilitate era unul foarte nișat, având ca țintă site-uri ce aveau conținut despre comunitatea uigurilor.

ADVERTISEMENT

Se pare că vulnerabilitatea în cauză fusese descoperită la cel mai important concurs de tip hackathon din China, Cupa Tianfu. Un hacker profesionist a câștigat, la momentul respectiv, un premiu pentru eforturile sale de a dezvălui această vulnerabilitate.

Cu toate acestea, pare că problema iOS a fost ținută secretă, iar guvernul chinez a folosit-o pentru a spiona minoritatea uigură din țară.

ADVERTISEMENT

Diverse companii din domeniul tehnologiei organizează propriile hackathon-uri, oferind premii celor ce descoperă vulnerabilități în produsele și serviciile oferite publicului larg. Cu toate acestea, într-o competiție de hacking organizată de stat, lucrurile pot decurge și altfel, așa cum arată exemplul chinez.

Cupa Tianfu este acum văzută ca un izvor de soluții de spionaj și supraveghere pentru statul chinez, care preia vulnerabilitățile descoperite și le exploatează, în loc să furnizeze informații către companiile afectate.

ADVERTISEMENT

Hackerii chinezi, interzis la competiții din afara țării

Până în 2017, hackerii chinezi au reușit să se afirme destul de mult pe scena mondială de hackeri, ducând acasă o bună parte din premiile puse la bătaie la diverse concursuri.

Din păcate, un miliardar chinez a afirmat că hackerii țării ar trebui să ”stea în China”, datorită valorii strategice a muncii lor. Beijingul a interzis cetățenilor chinezi să mai participe la competiții de hacking din afara țării, iar pentru a compensa situația, a înființat Cupa Tianfu în 2018, arată thenextweb.com.

ADVERTISEMENT

Încă de la prima ediție, un hacker a reușit să descopere o vulnerabilitate prin care chiar și cele mai noi modele de iPhone de la vremea respectivă puteau fi accesate de la distanță.

Google și Apple au descoperit acest hack două luni mai târziu, după ce a fost folosit într-un mod concertat de statul chinez pentru a supraveghea uiguri deținători de iPhone.

Apple a rezolvat vulnerabilitatea ulterior, dar situația arată un exemplu despre ceea ce se poate întâmpla în cazul unui concurs de hacking național, sponsorizat de stat, mai ales când statul este dintre cele care constrâng cetățenii să coopereze cu autoritățile.

ADVERTISEMENT
Tags: