De vineri, 22 noiembrie, oficialii Chinei au trecut România pe lista țărilor care nu mai au nevoie de viză. Mai mult, au inclus și alte țări precum Bulgaria, Croația, Muntenegru și Japonia.
China a anunțat că își extinde regimul fără vize pentru România, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Japonia, dar și pentru altele. Măsura intră în vigoare începând cu data de 30 noiembrie 2024 și până la 31 decembrie 2025, potrivit Reuters.
Vestea a fost dată de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. De asemenea, China va extinde și perioada de ședere. Cei care vor călători în acest interval stabilit pot sta fără viză timp de 30 de zile.
Extinderea timpului de ședere s-a făcut de la 15 la 30 de zile pentru cetățenii tuturor celor 38 de țări care se încadrează în programul fără vize, a anunțat televiziunea de stat CCTV, conform sursei citate.
Anterior, oficialii Chinei au decis să scutească de vize și cetățenii Coreei de Sud. Mai mult, începând cu 8 noiembrie, locuitorii din Norvegia, Finlanda, Danemarca, Slovacia, Islanda, Andorra, Monaco și Liechtenstein nu vor mai avea nevoie de viză pentru o vizită de 15 zile.
Cetățenii acestor țări sunt liberi să meargă în țara asiatică pentru afaceri, turism, dar și vizite de familie, a anunțat, la începutul lunii noiembrie, Ministerul de Externe, potrivit sursei citate.
Aceste decizii au venit în contextul în care China încearcă să atragă tot mai mulți vizitatori. Turismul a fost puternic afectat în urma pandemiei de COVID-19.
Mai mult, pentru a-și putea atinge țelurile în ceea ce privește turismul, China a luat, anul trecut, mai multe măsuri, inclusiv restabilirea rutelor internaționale de zbor, după cei trei ani de pandemie, în care au existat măsuri stricte anti-COVID.
Tot în urmă cu un an, țara asiatică a decis ca de la 1 decembrie cetățenii din Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania și Malaezia să nu-și mai facă griji în privința vizelor, pentru o ședere de nu mai mult 15 zile.
În 2023, un sondaj Pew Research Center efectuat în 24 de țări arăta faptul că percepțiile asupra Chinei erau, în mare parte, negative. 67% dintre adulții intervievați au exprimat opinii nefavorabile.