News

China rupe tăcerea după ce a fost acuzată că a eliberat accidental noul tip de coronavirus din laboratorul din Wuhan. Dezvăluri în premieră

20.04.2020 | 14:13
China rupe tacerea dupa ce a fost acuzata ca a eliberat accidental noul tip de coronavirus din laboratorul din Wuhan Dezvaluri in premiera
ADVERTISEMENT

Laboratorul din Wuhan a negat în mod oficial acuzaţiile privind faptul că noul coronavirus a fost creat şi eliberat accidental de acolo. Unul dintre cei mai importanţi oficiali ai laboratorului a exclus faptul că virusul COVID-19 îşi are originea în unitatea ştiinţifică pe care o conduce.

China rupe tăcerea după ce a fost acuzată că a eliberat accidental noul tip de coronavirus din laboratorul din Wuhan

Yuan Zhiming, directorul Laboratorului Naţional de Biosiguranţă Wuhan, a dat un interviu sâmbătă la China Global Television, citat de Bloomberg, prin care spune: “Nu există nicio cale ca virusul să provină de la institutul nostru”

ADVERTISEMENT

Oficialul a respins toate teoriile conform cărora “Pacientul zero”, care nu a fost încă identificat, a avut contact cu institutul, spunând că niciunul dintre angajaţii săi, pensionari sau cercetători tineri nu erau infectaţi. El a spus că senatorul american Tom Cotton şi jurnaliştii de la Washington Post sunt printre oamenii care dezinformează în mod voluntar oamenii privind laboratorul, care are un nivel superior de securitate.

“Ce ştim este că pacientul zero al virusului s-a aflat la câţiva kilometri de laboratorul respectiv”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a spus că autorităţile din China ar trebui să suporte consecinţe serioase dacă sunt “responsabile cu bună ştiinţă” pentru focar. Preşedintele SUA s-a referit la coronavirus deseori cu sintagma “virusul chinez”.

ADVERTISEMENT

“Ce ştim este că pacientul zero al virusului s-a aflat la câţiva kilometri de laboratorul respectiv. Cea mai simplă explicaţie este cea mai probabilă, este responsabilitatea Chinei să demonstreze că nu a fost în acel laborator”, a declarat Peter Navarro, consolierul comercial al lui Trump la Fox News.

Diplomaţia americană a trimis avertismente privind procedurile de siguranţă din laborator după mai multe vizite efectuate între ianuarie şi martie 2018. Washington Post a publicat acest raport pe data de 14 aprilie.

ADVERTISEMENT

“Nu au nicio dovadă în acest sens, se bazează pe bănuielile pe care le au”

Oficialul chinez se apără: “Nu au nicio dovadă în acest sens, se bazează pe bănuielile pe care le au. Sper ca o astfel de teorie a conspiraţiei nu va afecta cooperarea dintre oamenii de ştiinţă din întreaga lume”, a susţinut Yuan.

Laboratorul P4 de la Institutul de Virusologie Wuhan şi-a început operaţiunile în ianuarie 2018 şi a fost primul de acest fel construit de China. Acesta a fost proiectat cu ajutorul Franţei, ca parte a unei iniţiative comune de cercetare axată pe boli infecţioase şi echipat pentru cel mai înalt nivel.

ADVERTISEMENT

Originile virusului rămân un mister, deşi primele cercetări au arătat că virusul s-a transmis de la animal la om într-o piaţă din Wuhan. Mai mulţi oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că virusul a evoluat natural şi nu a putut fi creat în laborator.

ADVERTISEMENT
Tags: